Przegląd

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Przegląd

Postprzez johnnybravoojb » poniedziałek, 25 maja 2015, 17:09

Sprawa trywialna ... gdzie w Bydgoszczy zrobię przegląd rajdówki?
Żeby nie było łatwo nie chciałbym demontować elektrownii z maski, a jeśli nie da rady w tą stronę to chociaż jak podejść do tematu wybebeszonego auta z dwoma kubłami, klatką i dowodem rejestracyjnym na 5 osób ?! :/
johnnybravoojb
User

Auto: RS2000 mk5 FWD

Re: Przegląd

Postprzez --orzech-- » wtorek, 26 maja 2015, 07:36

Na ogólnym tego Ci nikt nie napisze chłopaku...
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez weede » wtorek, 26 maja 2015, 10:25

Ale jest pewien mecenas motoryzacji w Bydgoszczy, który myślę mógłby się tego podjąć.
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Gorliś » wtorek, 26 maja 2015, 12:36

weede napisał(a):mecenas motoryzacji

Piekne :mrgreen:
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Arczi » wtorek, 26 maja 2015, 21:19

johnnybravoojb napisał(a):nie chciałbym demontować elektrownii z maski, a jeśli nie da rady w tą stronę to chociaż jak podejść do tematu wybebeszonego auta z dwoma kubłami, klatką i dowodem rejestracyjnym na 5 osób ?! :/
Legalnie ? Niema szans ale to Polska - pieniadz moze wszystko.
BTW skoro to rajdowka to nie lepiej to unormowac w papierach ? Nie, nie czepiam sie a tylko fakty stwierdzam.
Arczi
User

Auto: czarne i nieladne

Postprzez johnnybravoojb » środa, 27 maja 2015, 07:57

Orzech wiem - skrzynki PW nie mam zablokowanej ;) . "Mecenas" już się odezwał i bardzo dziękuję mu za zainteresowanie tematem, ale chyba nie podejmę kombinatoryki stosowanej. Arczi, masz rację, że lepiej byłoby zrobić porządek ... i tak zrobię. Trudno czarne blachy przepadną :( , ale przynajmniej będzie można się tym poruszać pomiędzy OSami bez "przypału" ;) .

Gdzie w takim razie najlepiej się udać i z czym w ręku na przegląd uwzględniający "zmiany konstrukcyjne" i przerobić w dowodzie rejestracyjnym moje cacko na 2 osobowe (klatka)?
johnnybravoojb
User

Postprzez saron22 » środa, 27 maja 2015, 08:03

Arczi napisał(a):BTW skoro to rajdowka to nie lepiej to unormowac w papierach ? Nie, nie czepiam sie a tylko fakty stwierdzam.

Taaaaaa, pewnie byłoby lepiej. Ale to Polska jest i tutaj nie wszystko idzie tak łatwo.
Ja próbowałem ostatnio zalegalizować wymianę silnika na taki o większej mocy i pojemności ale po odbiciu się od betonowej ściany urzędniczej powróciłem jednak do mojego starego silnika ;)
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Arczi » środa, 27 maja 2015, 11:25

johnnybravoojb napisał(a):Gdzie w takim razie najlepiej się udać i z czym w ręku na przegląd uwzględniający "zmiany konstrukcyjne" i przerobić w dowodzie rejestracyjnym moje cacko na 2 osobowe (klatka)?
Jesli klatka ma jakies numery nabite lub tabliczke to odczytac i poszukac w necie papierow na klatke (moga byc skani, ksero itp), FV z firmy ktora ja "wkladala" i wycieczka do Stacji Kontroli z uprawnieniami do zmian konstrukcyjnych.
Taka jest normalna droga. Oni musza sie pod tym podpisac wiec lewizna raczej nie przejdzie ;)
Najlepiej podjedzu do ogarnietego diagnosty i niech Ci powie jak to widzi bo czasem sa fantasci z ksiezyca ktorzy w swej niewiedzy boja sie takiego auta :mrgreen:
Arczi
User

Postprzez Arczi » środa, 27 maja 2015, 11:46

saron22 napisał(a):Ja próbowałem ostatnio zalegalizować wymianę silnika na taki o większej mocy i pojemności ale po odbiciu się od betonowej ściany urzędniczej powróciłem jednak do mojego starego silnika
Nie wiem co w tym trudnego... Mysle ze to nie sciana tylko nie zrobiles tego tak jak trzeba/powinno sie zrobic :roll:

Jedziesz autem z nowym silnikiem do diagnosty, robi Ci przeglad i wpisujne nowa pojemnosc - oplata 82zl (zmiana danych).
Majac ten papier potrzebujesz FV na silnik i FV na jego montaz w stacji z uprawnieniami (45.20.Z).
Moze byc to jedna FV na silnik i montaz ale stacja musi miec uprawnienia w/w.
W WK placisz za wymiane dowodu i po temacie :mrgreen:
Arczi
User

Postprzez STELMI » środa, 27 maja 2015, 12:43

Arczi napisał(a):
saron22 napisał(a):Ja próbowałem ostatnio zalegalizować wymianę silnika na taki o większej mocy i pojemności ale po odbiciu się od betonowej ściany urzędniczej powróciłem jednak do mojego starego silnika
Nie wiem co w tym trudnego... Mysle ze to nie sciana tylko nie zrobiles tego tak jak trzeba/powinno sie zrobic :roll:

Jedziesz autem z nowym silnikiem do diagnosty, robi Ci przeglad i wpisujne nowa pojemnosc - oplata 82zl (zmiana danych).
Majac ten papier potrzebujesz FV na silnik i FV na jego montaz w stacji z uprawnieniami (45.20.Z).
Moze byc to jedna FV na silnik i montaz ale stacja musi miec uprawnienia w/w.
W WK placisz za wymiane dowodu i po temacie :mrgreen:

dokładnie tak jak Arczi pisze - chłopaki w Corsach mają wpisane 3 litry po montażu V6 i nie mieli z tym problemu, większy problem mają z OC, bo ubezpieczalnie najczęściej mają katalogi, a w nich nie ma Cors z 3.0V6, ale są też takie, które nie tylko ślepo w katalog patrzą
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez --orzech-- » środa, 27 maja 2015, 18:52

Ja nie miałem problemu z wpisaniem silnika mimo że w e30 nie było 3.2l a przecież w Z3 ten silnik występował ... coś kręcisz saron ;)
--orzech--
srtb crew

Postprzez johnnybravoojb » środa, 27 maja 2015, 19:31

Jesli klatka ma jakies numery nabite lub tabliczke to odczytac i poszukac w necie papierow na klatke

Na klatkę mam certyfikat z numerem, specyfiką zastosowanych materiałów, numerami uprawnień spawalniczych wykonawcy i wpisem o zgodności z załącznikiem FIA na 2012.

Ktoś poleci jakaś stację diagnostyczną w CB gdzie właśnie jak pojadę to mnie nie wyśmieją? Bo bez urazy, ale byłem w PZM na Nakielskiej (mając w ręku w/w certyfikat), w Motochamp na Nowotoruńskiej i Okręgówce PKS na Toruńskiej i raczej spotkałem się z śmiechem niż z poradą, że "jak mam papiery to trzeba zrobić tak i tak". Człowiek zielony, ale widać, że i Ci co winni być kompetentni tacy do końca nie są.
johnnybravoojb
User

Postprzez Arczi » środa, 27 maja 2015, 21:50

--orzech-- napisał(a):mimo że w e30 nie było 3.2l a przecież
Generalnie niema znaczenia czy dany silnik wystepowal czy nie w danym aucie.
johnnybravoojb napisał(a):Człowiek zielony, ale widać, że i Ci co winni być kompetentni tacy do końca nie są.
No niestety. Moim zdaniem zaczynaj rozmowe od pytania czy maja uprawnienia do zmian konstrukcyjnych w autach.
Niestety nie tylko u Ciebie sa takie.... postacie :roll:
Arczi
User

Postprzez saron22 » czwartek, 28 maja 2015, 18:58

--orzech-- napisał(a):Ja nie miałem problemu z wpisaniem silnika mimo że w e30 nie było 3.2l a przecież w Z3 ten silnik występował ... coś kręcisz saron ;)

Taaa?? To podpowiedz co i jak robiłeś. Bo ja pojechałem na OSKP, zrobiłem przegląd, dostałem zaświadczenie o zmianie silnika na inny o zwiększonej mocy i pojemności skokowej. Z dokumentami udałem się do wydziału komunikacji. A Pani z wydziału komunikacji zażyczyła sobie opis od diagnosty i zdjęcia oraz zaświadczenie od producenta pojazdu o tym czy ten samochód jest przystosowany do takiego rodzaju silnika :!:
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » czwartek, 28 maja 2015, 21:29

Nie ma prawa chcieć żadnego kwita od producenta. Musiałeś jej niepodpasować. Ja miałem umowę kupna silnika plus byłem u diagnosty po kwit ze przegląd ok i silnik taki jak na umowie. W Z3 występowały te silniki tak samo jak wychodziły e30 z silnikiem 3.3 na Afrykę. Wiec są przystosowane. Mogłeś poprosić od tej pizdy kwit od Papieża ze może siedzieć na tym krześle w wydziale kunikacji.
--orzech--
srtb crew

Następna strona

Powrót do Techniczne