Auto do upalania

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Re: Auto do upalania

Postprzez Mav » piątek, 31 stycznia 2014, 15:51

Widziałem ją jakiś czas temu - nie ukrywam że maska i błotniki w roststyle + lpg sprawiły że zaszufladkowałem właściciela wraz z autem pod literką L jak lipa. Ale rzeczywiście jak by sobie te wszystkie lpg i audio zabrał to i auto jest w ciekawej opcji za znośne pieniądze.
Mav
Forum Clubber

Auto: Nitro GTI Kombi

Postprzez GaRaż » piątek, 31 stycznia 2014, 16:16

Z seryjnych po wybebeszeniu to na europejskim rynku chyba civic EK4 (nie licze typeR w tej budzie), dobrze sie prowadzi , silnik w seri dosc mocny , klatka , zawieszenie , wybebeszenie i mozna zasuwac. Fajne jest to ze przy takim budowaniu wszystko mozna rozlozyc w czasie , choc i tak gdzies bez 15K nie ma co liczyc na takie poczatkowe rozsadniejsze racingowanie (klatka , zawieszenie - tu rozsadne zaczyna sie od 3,4kola , kubly , pasy) i obojetnie czy jest to opel , vw , honda czy cos innego bysmy sobie wzieli .

Osobiscie jak bym mial robic dla siebie taka torowke to bym zakupil bude EG (hatchback 92-95) , no ale to moj wybor biorac pod uwage dostep do czesci , posiadany sprzet oraz wiedze na temat tej marki. Mysle ze da rade ogarnac silnik(swap seria) , klatke , zawieszenie , kubly gdzies w 15K.
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » piątek, 31 stycznia 2014, 17:52

A co myślisz o 325 compact??
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » piątek, 31 stycznia 2014, 17:57

saron22 napisał(a):A co myślisz o 325 compact??

brak doswiadczenia , wiec nie mysle ;) . Co to by nie bylo to i tak trzeba usztywnic , wzmocnic i zapodac zawieszenie a dodatkowo jesli ktos sie nie zna to wybrac takie cos aby byl dostepny support a nie pozniej siedziec i wymyslac cuda na kiju. Jesli masz wiedze , sprzet i checi to bierz ta bmw i smigaj po torze :) (byle vanos sie nei rozlecial).

Dodatko , jesli planujesz dluzsza przygode(no bo w koncu czas trzeba poprawiac) to tez trzeba wybrac cos rozwojowego gdzie sa dostepne wszelakie zasoby(czesci , elektronika i inne "bajery") do tego bo inaczej zostaniesz w ciemnej d... ;)

Wedlug mnie jesli sa spelnione te warunki to mozesz zasuwac nawet zaporozcem :)
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Re: Odp: Auto do upalania

Postprzez Mav » piątek, 31 stycznia 2014, 18:10

Nie komentuje specjalnie wygladu bo to subiektywna sprawa. Compact jest lzejszy i latwiej znalezc niezmeczona bude. To z zalet. Wada to tylne zawieszenie z e30, ktore bylo najwieksza wadą w e30. Trudno w kontrolowaniu, nerwowe a jak juz leci bokiem to musisz bardzo precyzyjnie balansowac na granicy zeby nie przegiac i nie dac sie obrocic. Tak pamietam moja E30. Orzech pewnie potwierdzi. Ale z rozmow z Jarkiem z bmk auto sie dosyc ladnie przodem prowadzi.
Ale tak jak mowilem takie same fwd pokula kazda rwd na kretym torze albo w jakichkolwiek gorszych warunkach niz idealny asfalt.
Lekka mrzawka , piaseczek cokolwiek i fwd Was zje...
I zeby bylo jasne - lubie rwd, na codzien jezdze E46 i uwielbiam 'zwinnosc' ukladu kierowniczego i fajna agresywnosc w prowadzeniu ktora jest wynikiem oddzielenia napedu od kierowania (celowo nie pisze ze bmw to sens zycia ze sie czuje ze sie jedzie i takie tam )
Mav
Forum Clubber

Postprzez kubas » piątek, 31 stycznia 2014, 18:38

Mav napisał(a):Clio ma slaba skrzynie. Do tego trzeba na krotki tor kombinowac z fd bo jest tak dlugie ze tłamsi silnik. Poza tym jest bardzo fajne.

Wszystkie saxo miały elektryke na maglu?

106 to fajny samochodzik z racji gabarytów bedzie zwinne (i jest w czubie razem ze wszystkimi clio sport/saxo na róznch kryteriach asów na kielcach itd). Co ciekawe ostatnio z wielu miejsc wyczytałem że miewają problemy z rdzą - myślałem że jako typowe francuzy są to auta typowo rostfree...a jednak nie (no chyba że po prostu te budy mocno pogięte kiedyś były)

Generalnie honda bardzo bryluje we wszelkich pojezdzawkowych tematach. Wiec nie ma sie co dziwic ze na torze jest tego sporo. No i jedna rzecz jaka mnie ostatnio zszokowala. Ten samochod seryjnie ma wysokosc 1280mm w serii! To srednio o 10cm nizej niz kazdy inny hatchback na rynku. Juz na starcie mamy auto nizsze o tyle ile w swojej wyscigowce nie odwazylibysmy sie obnizyc. Owszem nizsze pewnie dachem ale zawsze nizsze!

Astry sa tanie zwlaszcza gdy sie je cisnie. Dosyc duzo znosza bez protestu. Chociaz naprawde bez urazy troche jużmnie mdli jak slysze c20xe Ale to tylko moje prywatne zdanie - nie lubie tego brzęczenia :-)

Swift ciekawy i leciutki, trochę trudno jest wyskoczyć ponad 120km no i podobno spora walka z rdzą.

A co myślicie o takich egzotykach jak rover 220 coupe turbo (tzw. tomcat). 200km, szpera, waga 1150, generalnie taka angielsko-japońska integra. Buda dużo wspolnego ma z hondą concerto, silnik to znana seria T od rovera (600). No i szperunek orginalnie...

Kto ci powiedział ze clio ma słaba skrzynie? :) dla mnie tylko sport ph1 gwint slick negatywy wnętrze out, remap, wydech i śmiem twierdzić ze bedzie szybsze niż astra naszego lokalnego kajetanowicza :) ideał jako daily driver i upalacz to sport ph3 albo megana rs. Ale jeśli typowo upalacz to sport 2 ph1.
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez jaroslawusb » sobota, 1 lutego 2014, 07:44

cześć. jako że wyszła sprawa w stylu "kup BMW" to pozwolę sobie zabrać trochę głosu.
po pierwsze BMW i kartodrom - to nie do końca tak że objedzie cię każdy fwd. na rundzie w Toruniu jechałem po raz 1 w zawodach i 1 przejazd - ten najbardziej mokry (na oponach całkowicie seryjnych i w dodatku dość styranych) zrobiłem lepiej niż Mav Almerą. na suchym straciłem więcej - ale to chyba ze względu na opony.
Na kolejnych zawodach w Bydgoszczy z kolei na 3 - najbardziej suchym przejeździe byłem 13 na 35 samochodów.
no i ostatnia runda - zimowo-lodowa - ukończyłem ją na 12 miejscu w generalce i nie objechali mnie wszyscy w fwd.
Moim zdaniem jeżeli szukasz samochodu do zabawy i na zawody to BMW jest dobra opcją.
jako argument - wystarczy spojrzeć na wyniki innych cykli - SOS Poznań, ABCUP, Rallyland - i tam dobrze zrobione e30 są zawsze w czołówce. a compacta też tak się da zrobić. a jak compakt brzydki to coupe ma lepszy zawias w tyle.
a co do modzenia bmw to argumentów też jest wiele - kompletny zawias to od 800 zł w górę, dolot, wydech, remap, i ewentualnie sportowe wałki i masz 180 km jak nic (oczywiście z silnika 1,8 is). najkrótszy dyfer ze szperą kupujesz za 500 zł, do tego opony i masz samochód do wygrywania większości klas i objechania większości samochodów.
może trochę to wszystko uprościłem - ale całokształt nadal jest taki - BIERZ BMW :lol:
jaroslawusb
User

Postprzez Mav » sobota, 1 lutego 2014, 15:09

Mava tak latwo w toruniu objechales bo jechal na zuzytym slicku po mokrym i brudnym torze... Gdybym mial seryjne opony mocno by to zmienilo sytuacje. To byl po prostu zupelnie nietrafiony wybor opon ;-)
Dopiero jak wyschlo na 3cim przejezdzie almera zaczela jechac...
Co nie zmienia faktu ze fajnie jedzie ten compakcik. Ciekawe jak by mu z tylu wrzucic nowszy zawias..
Mav
Forum Clubber

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne