Auto do upalania

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Auto do upalania

Postprzez Gorliś » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 14:11

tzn dzis jakbym mial kupowac samochod tylko pod upalanie, to chyba bylo by to 328. No ogolnie jakis rwd.
Ale civici sa dosc uniwersalne, moze juz nie tak lekkie z porzadnymi heblami zawieszeniem i silnikiem, ale nadal jest konkurencyjny na kartodromie a i po poznaniu mozna pojezdzic jak przyjdzie ochota.
No i ceny swapowanych 5genow (6gen troche drozszy, ale buda sztywniejsza) sa na przyzwoitym poziomie. Zreszta miales civica to co ja Ci bede opowiadal.

Stelmi, troche inaczej bym strescil: gratow praktycznie nie ma, a jak sa to drogie.
Gorliś
thebestest of SRTB

Re: ['99 Nissan Almera GTI]

Postprzez Mav » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 14:35

Do upalania 328 jest fajne jak chcesz się pobawić w drift. Co u nas na kartodromie będzie skutecznie tępione ze względu na obawy o zniszczenie trawnika/toru/tarek itd (niepotrzebne skreślić).
Zostaje latanie po miejscówkach w stylu stara zajezdnia przy toruńskiej - dosyć hardcorowe miejsce. Jeśli chcesz bawić się w jakieś czasówki, to zrobienie szybkiej e36 już wcale nie jest takie tanie. zejście poniżej 1150kg jest trudne. A nawet wtedy 200KM nie pojedzie tak szybko jak 180 konny civic który bez problemu zchodzi z wagą poniżej tony.
Aczkolwiek fakt - zawsze wygłupy w RWD są ciekawsze w porównaniu do FWD :roll:
Mav
Forum Clubber

Auto: Nitro GTI Kombi

Postprzez STELMI » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 14:43

dobre auto do kartodromu, które można niewielką kasą pomodzić, zeby wszystko klepać to Kubasa 205 - lekkie, świetnie skręca, z 1.9GTI pod maską byłoby szybkie, do tego zawieszenie, heble i opony i można wygrywać klasę
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez andy » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 14:57

Ja napisze jak 90% ludzi na racingforum: "kup BMW" :lol: jednak takie e36 da wiecej fun'u jak taki PUG a chyba to w tym jest najwazniejsze ;)
Zawsze mozna jakas 80tke competition czy jakies coupe z quattro ale to zalezy od budzetu i tego co kto lubi ;)
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez ravestation » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:03

podstawowa sprawa to budżet ii wtedy możemy sobie dywagować "co"

jak "paliwożerność" nie ma żadnego znaczenia, ja bym się zastanowił nad rx8... świetnie skręca, jest świeże, a przez wankla, którego każdy się boi jest tanie
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez Gorliś » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:23

Pamietacie tego Wankla co przyjezdzal na BMK?
No wlasnie, przyjezdzal :mrgreen:

Ja do koszyka wrzucam jeszcze MX-5;)
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:26

przecie to yasko był chyba ?

celowo nie wrzucałem mx5, bo jest 2 osobowe...
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez Gorliś » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:41

Nie nie, yasko byl na jednym z trackdayow srtb.
Na BMK przyjezdzal taki koles rx8, zreszta tez czerwona, chyba w toruniu zostawil za soba chmure bialego dymu?

Co do liczby miejsc - przyznam ze nie wiem czy to jest kryterium - zalozylem ze jesli przebiegi do 4k rocznie to pewnie glownie samemu za kierownica.
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Mav » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:52

Zakładając, że najwięcej bym namieszał w specyfikacji nissana zmieniając skrzynię i pół osie, czyli wydatek na poziomie 3-3,5 tyś w optymistycznym wariancie cenowym. Czyli sprzedaję nissana i dokładam kasę którą zbieram na skrzynię.
Zakładając że np. za nissana bym dostał przy pomyślnych wiatrach 6-7 tyś no to już znamy budżet - przysłowiowa dycha ? :)

Auto od wielkiego święta robi za auto rezerwowe - musi przewieźć 3 osoby - i to niestety jest problem. Z tego też powodu nie mogę myśleć realnie o jakiejkolwiek półklatce. Kilka razy nissan uratował nam dupę jak dupowóz zdechł.
Wtedy możliwość wrzucenia fotelika i zawiezienia 3 letniego syna do przedszkola jest bezcenne.

Mx5 odpada jeszcze z innego powodu - jeszcze gdy byłem o 10kg mniejszy (hehe) miałem możliwość przejechania się tym samochodzikiem - pomijając że przy otwartym dachu miałem czoło na wysokości krawędzi szyby co już lekko odstraszało to dodatkowo uderzanie zaciśniętą ręką na kierownicy o kolano odrzuciło mnie całkowicie. Takich dziwnych ruchów nie musiałem nawet w maluchu robić.. :(
Mówię to z żalem bo samochodzik cenię za zachowanie na zakrętach.
Mav
Forum Clubber

Auto: Nitro GTI Kombi

Postprzez Pit » czwartek, 30 stycznia 2014, 13:16

Gorliś napisał(a):Pamietacie tego Wankla co przyjezdzal na BMK?
No wlasnie, przyjezdzal :mrgreen:

Auto jeździ pięknie, bardzo zadbany egzemplarz. Człowiek jest z Mławy, w Bydgoszczy bywa sporadycznie, stąd brak go na Waszych występach. Co do paliwożerności, wersja HP 231 KM. Bydgoszcz -> Czaplinek -> upalanie pół dnia na lotnisku -> Bydgoszcz. Wynik z tego dnia: ~13 ltr/100 km. Wankle są świetne, trzeba je tylko umieć użytkować, jest kilka kruczków w porównaniu do tłokowca. Właściwości jezdne - super.Natomiast w przypadku dobierania auta tylko pod Kartodrom - na pewno można znaleźć lepszą alternatywę wśród małych, lekkich autek.
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez andy » czwartek, 30 stycznia 2014, 13:22

Swoja droga takie rx8 w uk mozna dopasc za grosze... jak dlugo te silniki sie trzymaja kupy tzn przebiegi??
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez Pit » czwartek, 30 stycznia 2014, 13:41

andy napisał(a):Swoja droga takie rx8 w uk mozna dopasc za grosze... jak dlugo te silniki sie trzymaja kupy tzn przebiegi??

Wszystko zależy od tego, czy poprzedni użytkownik miał pojęcie, z czym się Wankla je. Możesz spotkać auto z przebiegiem 50 kkm w stanie agonalnym, jak i takie, które zrobiło 300 kkm i ma się całkiem nieźle. Nie ma reguły.
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Postprzez Gorliś » czwartek, 30 stycznia 2014, 15:37

Pit, nie o tym RX mowa.
Roberta znam, ale on w BMK nie startowal. Aczkolwiek byl raz na naszym trackdayu i musial w trakcie jechac zatankowac, tyle w kwestii ekonomii ;)

RX o ktorym mowie mial jakies problemy na jednej rundzie BMK i pozniej juz nie startowal. Co sie z nim stalo - nie wiem. Rownie dobrze moglo mu sie odechciec startowac bo mial przebiegly plan startowania w klasie do 1.4, ale zmienone zostaly pozniej przepisy co do pojemnosci i klas :lol:
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Pit » czwartek, 30 stycznia 2014, 15:46

Gorliś napisał(a):....musial w trakcie jechac zatankowac, tyle w kwestii ekonomii ;)

haha :) Innego nie kojarzę.
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Postprzez andy » czwartek, 30 stycznia 2014, 18:51

Pit napisał(a):
andy napisał(a):Swoja droga takie rx8 w uk mozna dopasc za grosze... jak dlugo te silniki sie trzymaja kupy tzn przebiegi??

Wszystko zależy od tego, czy poprzedni użytkownik miał pojęcie, z czym się Wankla je. Możesz spotkać auto z przebiegiem 50 kkm w stanie agonalnym, jak i takie, które zrobiło 300 kkm i ma się całkiem nieźle. Nie ma reguły.

Czyli nie mam o tym pojecia- lepiej sie w to nie pchac bo przypuszczam ze malo kto to ogarnia i koszty beda kosmiczne :P :mrgreen: ale samo auto bardzo mi sie podoba...
Prawda to ze trzeba tam robic co jakis czas jakeis plukanki silnika i na ostre upalanie wlewac do benzynki , oleju jak do cross'ów ??
mav sorry za OT- może weed wydzieli :P
andy
Super user

Następna strona

Powrót do Ogólne