Auta z Francji

Tutaj będą przenoszone tematy off-topicowe

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Arkadius » piątek, 9 listopada 2012, 07:25

a ja tam złego na Renie nie powiem mam styczność z VelSatisem 2.0T i Safrane 2.5 20V i nic takiego sie nie dzieje zwykła eksploatacja
AM Performance - tel.691 401 590

RX-8
Vel Satis 2.0T
Arkadius
Forum Clubber

Auto: Vel Satis

Postprzez STELMI » piątek, 9 listopada 2012, 07:55

yattaman napisał(a):...no muszę
nowa Megane 1,4 98rok sypała się aż (nie)miło...zawieszenie, głowica, brrrr
osz francuz, syf :evil:
Niemieckie dobre!!!
Lata mijały,wniosek jest.
Laguna ot prezentowana...cóż powiedzieć
inne w stanie fabryki są jakie są...kupię lagę za 12k czy 16k 2004 zamiast OOOO za tą samą kasę 99...00
2-3 lata przewagi tech w zamian za reklamę i wątpliwy prestige

bez przesady, nie ma co faworyzować, każde auto ma swoje plusy i minusy. Mówisz, ze audi jest takie super to popatrz na wpadki z 2,5V6 TDI, czy pierwsze 2.0TDI. Fakt, francuzkie auta mają często jakieś wynalazki porobione, ale kupując części do tego wiesz, że będą pasować, bo w jednym modelu od początku do końca jego produkcji raczej części były takie same, a weź np taką hondę, gdzie sprzęgła potrafiły się zmieniać w danym modelu co pół roku, gdzie żeby kupić prawidłowe to najlepiej jest wziąć wyciągnięte z auta ze sobą. Opel np do czasu Corsy B czy Astry F miał zaciski hamulcowe ATE, które nie sprawiały żadnych problemów czy to przy zmianie klocków czy to z zapiekaniem. Od czasu corsy C Opel zaczął zakładać jakieś swoje gówna, których prawie nie idzie tak poskładać, żeby po puszczeniu hamulca klocki nadal nie tarły i nie piszczały o tarcze. Zresztą o powodach dlaczego Corsa C jest mechanicznie gorsza od Corsy B to mógłbym cały referat napisać...
Nie jestem fanem francuzkich samochodów i wolę raczej niemieckie, ale to nie znaczy,że niemieckie są bez wad, a francuzkie to gówna.
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez yattaman » piątek, 9 listopada 2012, 11:10

STELMI napisał(a):
yattaman napisał(a):...no muszę
nowa Megane 1,4 98rok sypała się aż (nie)miło...zawieszenie, głowica, brrrr
osz francuz, syf :evil:
Niemieckie dobre!!!
Lata mijały,wniosek jest.
Laguna ot prezentowana...cóż powiedzieć
inne w stanie fabryki są jakie są...kupię lagę za 12k czy 16k 2004 zamiast OOOO za tą samą kasę 99...00
2-3 lata przewagi tech w zamian za reklamę i wątpliwy prestige

bez przesady, nie ma co faworyzować, każde auto ma swoje plusy i minusy. Mówisz, ze audi jest takie super to popatrz na wpadki z 2,5V6 TDI, czy pierwsze 2.0TDI. Fakt, francuzkie auta mają często jakieś wynalazki porobione, ale kupując części do tego wiesz, że będą pasować, bo w jednym modelu od początku do końca jego produkcji raczej części były takie same, a weź np taką hondę, gdzie sprzęgła potrafiły się zmieniać w danym modelu co pół roku, gdzie żeby kupić prawidłowe to najlepiej jest wziąć wyciągnięte z auta ze sobą. Opel np do czasu Corsy B czy Astry F miał zaciski hamulcowe ATE, które nie sprawiały żadnych problemów czy to przy zmianie klocków czy to z zapiekaniem. Od czasu corsy C Opel zaczął zakładać jakieś swoje gówna, których prawie nie idzie tak poskładać, żeby po puszczeniu hamulca klocki nadal nie tarły i nie piszczały o tarcze. Zresztą o powodach dlaczego Corsa C jest mechanicznie gorsza od Corsy B to mógłbym cały referat napisać...
Nie jestem fanem francuzkich samochodów i wolę raczej niemieckie, ale to nie znaczy,że niemieckie są bez wad, a francuzkie to gówna.

stelmi źle mnie zrozumiałeś
Francuzy to bardzo przyjemne auta, zdecydowanie lepiej wyposażone w stosunku do niemieckich aut z tego samego roku w podobnej cenie.
Mają niestety złą opinię w naszym kraju...uważam że niesłusznie.
Przyśpieszenie to najlepszy sposób spędzania czasu między zakrętami...
Systemy alarmowe, monitoring, instalacje elektryczne, domek, mieszkanie, firma - projekty oraz wykonanie.
Nissan, Suzuki części.
yattaman
User

Postprzez andy » piątek, 9 listopada 2012, 17:21

Ja miałem 2 francuzy i podziękuje... co prawda megane ale sypało się to na potęgę :P
Co do porównań ze audi kupisz starsze itd to wole starsze audi bo nawet 5 lat starsze będzie miało lepszej jakości plastiki i lepiej wykonane wnętrze od renault- i z tym nie idzie się spierać.. ;) nie mowie już o elektronice wariującej i o tym ze w francuzach plasticzki uszczelki itp to jednorazówki kołeczki zaczepy itd zawsze popękają.
Silniki jak silniki każdy ale to absolutnie każdy producent wypuścił kiedyś gówno wszyscy o tym wiedza i takie gowniane silniki sie omija i tyle :P
Miałbym wybierać to szybciej kupił bym coś made in Japan bo ceny tez nie zabijaja tak jak dobrych niemców a dla mnei sa lepsze od francuzów :
Takie moje dość stronnicze zdanie ale raczej go nie zmienie:P
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez LeszekMK81 » piątek, 9 listopada 2012, 18:54

lepiej MZK niż francuzem jeździć
Filmy - LeszekMK81

VAG System

█║▌│█│║▌║││█║▌│║
ORIGINAL PROFILE ®
LeszekMK81
Forum Clubber

Postprzez Proper » piątek, 9 listopada 2012, 20:18

Ja osobiście to bym wolał nawet cinquecento jeździć niż autobusem :P (kiedyś też miałem Renault a ty ?? )
ProPerfekt ....daj upust swojej mocy!!!
www.blow-off.pl
Blow-off, MBC ,Regulatory ciś. paliwa, pomiary AFR
http://www.properfekt.pl
http://www.facebook.com/pages/Properfekt/282421328464662
Proper
Forum Clubber

Auto: urquattro urS4

Postprzez weede » piątek, 9 listopada 2012, 21:13

imo większość francuzów ma złe opinie bo są kupowane powypadkowe albo zle serwisowane.
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Arkadius » piątek, 9 listopada 2012, 21:32

+1
AM Performance - tel.691 401 590

RX-8
Vel Satis 2.0T
Arkadius
Forum Clubber

Auto: Vel Satis

Postprzez Kamil Wolski » piątek, 9 listopada 2012, 21:54

weede napisał(a):imo większość francuzów ma złe opinie bo są kupowane powypadkowe albo zle serwisowane.

..bo sa tanie, latwo kupic, serwisowac juz trudnieji ;)
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez andy » sobota, 10 listopada 2012, 00:41

weede napisał(a):imo większość francuzów ma złe opinie bo są kupowane powypadkowe albo zle serwisowane.

Jak 80% albo i więcej używanych aut w Pl :P opinia nie bierze się z nieba no chyba ze to kolejna teoria spiskowa jak zamach na tupolewa :mrgreen: :lol:
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez yattaman » sobota, 10 listopada 2012, 01:31

andy napisał(a):...Miałbym wybierać to szybciej kupił bym coś made in Japan...

mhmhmm, wyciągnij części z made in Japan, produkt by renault ;)
Oczywiście nie bagatelizując :)
Przyśpieszenie to najlepszy sposób spędzania czasu między zakrętami...
Systemy alarmowe, monitoring, instalacje elektryczne, domek, mieszkanie, firma - projekty oraz wykonanie.
Nissan, Suzuki części.
yattaman
User

Postprzez Joszi » sobota, 10 listopada 2012, 14:22

niby tak ale... Sąsiedzi sobie kupili nową lagunę II z salonu i tak naprawdę częściej sąsiada widziałem w autach zastępczych niż w lagunie. Sypało się to na potęge. Po 2 latach się jej pozbyli. Autko od początku było serwisowane w aso

tak więc wszystko zależy na jakie auto się trafi. Czasem starczy jeden model który zepsuje opinię o całej marce.

To tak samo jak z rdzewieniem opli. Cały czas mają opinię że rdzewieją, a tak naprawdę jest już ok odkąd zaczęli stosować ocynk
Joszi
User

Postprzez LeszekMK81 » sobota, 10 listopada 2012, 16:10

Proper napisał(a):Ja osobiście to bym wolał nawet cinquecento jeździć niż autobusem :P (kiedyś też miałem Renault a ty ?? )

nigdy nie mialem francuza ale wiem jak sie spisuja w robocie i total padaka
po 2 bym nie kupowal tzw gówna
Filmy - LeszekMK81

VAG System

█║▌│█│║▌║││█║▌│║
ORIGINAL PROFILE ®
LeszekMK81
Forum Clubber

Postprzez Kamil Wolski » sobota, 10 listopada 2012, 16:25

A czemu gowna?
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez LeszekMK81 » sobota, 10 listopada 2012, 16:44

widze co sie dzieje w autach w pracy ,
a czemu gówno , wyobraź sobie coś co nie jeździ lub próbuje , trzeszczy , częściej w warsztacie niż na ulicy , resztę pozostawię tobie abyś sobie to sam wytłumaczył wyobraził, przespał się z tym czy jak tam wolisz :))))))))
Filmy - LeszekMK81

VAG System

█║▌│█│║▌║││█║▌│║
ORIGINAL PROFILE ®
LeszekMK81
Forum Clubber

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off Topic