Silniki VW - KR, AAA, ABV

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Dziadek » piątek, 23 marca 2007, 14:56

Reaper napisał(a):Bede informowal na bierzaco o zmianach, no chyba ze wyklniecie za sprzeciwienie sie wielkiemu Dziadkowi i za podjecie z nim polemiki :mrgreen:

Dziadek to pikuś, już dawno go nie ma w tym świecie. A polemika jest zdrowa o ile argumenty sensowne. Bajek nie zniese i już.

Aha, i zamiast brnąć w swapa, sprzedaj all i kup 16V corka 1996 i go potem moduj, tak mi się wydaje.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Cortez » piątek, 23 marca 2007, 15:05

Ok Staruszku wiec jeżeli masz takie a nie inne teorie to siedź sobie z nimi... mnie to wali

Mamy zupełnie odrębne zdanie jeżeli chodzi o te silniki i wydaje mi się że ty swojego nie zmienisz i ja wiem że swojego nie zmienie bo opieram je na doświadczeniu swoim i pewnej osoby która miała wyżej wymienione mody w swoich autach (KR 190KM N/A i AAA turbo 280KM)...

Z tymi zaworami faktycznie się trochę zajebałem ale to poprostu nie doczytałem kilku postów... :oops: mój błąd :oops:

Zastanawiam się dlaczego zawsze jak jest rozmowa o VR6 na jakimś forum później wynika z tego jakaś afera :mrgreen:
Cortez

Postprzez Reaper » piątek, 23 marca 2007, 15:22

Nie jestem ekspertem, bo Corrado mam od zaledwie niecalego tygodnia... ale czy przypadkiem nie zakonczyli produkowac Corrado w 1995 roku? A juz w ogole 16V 1.8 bodajze w 1992? Swoja droga... znajdz mi w takim razie ZDROWE Corrado 16V z 1995 nawet roku za te pieniadze co zaplacilem za tego... Zaznaczam - Z PROSTA BUDA.

Pozdrawiam!
VW Corrado
Reaper
User

Postprzez Cortez » piątek, 23 marca 2007, 15:43

G60 (PG) - 89-93

1.8 16V (KR) - 89-92

2.0 16V (9A) - 92-95

2.0 8V (2E) - 94-95

2.9 VR6 (ABV) - 92-95

2.8 VR6 US (AAA) - 92

jakoś nie widzę 1.8 16V z 96r. hmm...
Cortez

Postprzez Dziadek » piątek, 23 marca 2007, 17:40

Cortez napisał(a):Ok Staruszku wiec jeżeli masz takie a nie inne teorie to siedź sobie z nimi... mnie to wali

Zastanawiam się dlaczego zawsze jak jest rozmowa o VR6 na jakimś forum później wynika z tego jakaś afera :mrgreen:

Skoro CIe to wali, to dalej zyj w nibylandii, a afery sa stad,ze wlasnie wielu ma takie a nie inne teorie, tylko duzo pisza, malo robia, zrob, pogadamy. EOT

Mowie o 2.0 16v z 1996, zdarzaja sie takie, byly sprzedawane do polowy 1996, potem to juz modzic, swiezsze auto. A proste znajdziesz bez problemu, musisz tylko za nie zaplacic, nie masz szmalu, nie ma balu, ale to sie odnosi zarowno do modow jak i zakupow. ALe suma sumarum moze to wyjsc lepiej niz inwestowanie w starsze. Choc i tak najlepiej 1995-96 VR6 i zostawic serie, juz nie psuc.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » piątek, 23 marca 2007, 17:58

Reaper napisał(a):Mav, rozpatrywalem tez takie wyjscie. Jednak chwilowo nie mam na to funduszy.
Remont PG to koszt jakies 2.5k jak dobrze pojdzie. G-Lader jest po regeneracji, wiec dosyc dobrze bym go sprzedal, PG na graty tez troche by mi sie zwrocilo. Wiec mniejwiecej bez dokladania mialbym bardzo zdrowe KR. No i tak jak juz wspomnialem, skoro jest na stole to wymienic pierscienie itp.

Wiec chwilowo jest to rozwiazanie bardziej ekonomiczne niz "performance", no ale co bedzie dalej bedziemy kombinowac. Raczej uderze w N/A, bo gdybym mial uderzac w turbo to faktycznie taniej i szybciej by wyszlo wyremontowac PG, bo po co w przypadku KR wywazac otwarte drzwi :)

Bede informowal na bierzaco o zmianach, no chyba ze wyklniecie za sprzeciwienie sie wielkiemu Dziadkowi i za podjecie z nim polemiki :mrgreen:

Tak swoja droga to nieciekawy dylemat. Zadne rozwiazanie sie nie widzi, jedynie rzeczywiscie econo to jest 16v. Ale czy musi to byc corek?
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Cortez » piątek, 23 marca 2007, 20:51

Dziadek napisał(a):Mowie o 2.0 16v z 1996, zdarzaja sie takie, byly sprzedawane do polowy 1996

czy do połowy to można by się kłocić ale przecież nie będę Cię łapał za słówka...
ale to już inna bajka bo rozmowa była o KR ale loos

A propo 24V to dowiedziałem się troszkq głębiej i... wychodziły VR6 24V 2.9 albo 2.8 ale jako nie liczne... i mówiąc szczerze sam narazie nie rozbierałem głowicy w moim i nie wiem ile mu tam chodzi wentyli...

To czy KR albo ABV albo AAA jest rozwojowy i wytrzymały zostawiam bez komentarza bo mam inne zdanie od Ciebie...

Dziadek napisał(a):nie masz szmalu, nie ma balu, ale to sie odnosi zarowno do modow jak i zakupow

Tutaj się z tobą zgodze Adrianie, bo mody w aucie nie są tanie i nigdy nie były... tak samo jak zakup auta które ma być dłubane, kupisz gówno to zrobisz gówno(no chyba że władujesz kupę siana w to żeby je przywrócić do stanu użyteczności ;) )

Dziadek napisał(a):tylko duzo pisza, malo robia, zrob, pogadamy

Zawsze jesteś taki niedowiarek??
a nie słyszałeś nigdy o KR 280KM który jeździł na rajdach i był podkręcony na samej elektronice i turbo?? Cholernie mało rozwojowy silnik...wg twojej teorii elektronika da max +5 KM czyli z tego wychodzi że turbo dało 135KM - loos :) podniosło moc o prawie 100%

Na wszystko jest potrzebny czas?? I wiedza ;) nie tylko ta teoretyczna
Cortez

Postprzez Brychu » piątek, 23 marca 2007, 21:03

Robiąc elektronikę w wolnossącym samochodzie przyrosty są na granicy błedu hamowni, robiąc elektronikę po uturbieniu osiąga się zupełnie inne wyniki. Upraszczasz wszystko na siłę próbując przekonać kogoś, że masz monopol na wiedzę.
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez Cortez » piątek, 23 marca 2007, 21:13

Brychu napisał(a): Upraszczasz wszystko na siłę próbując przekonać kogoś, że masz monopol na wiedzę.

dobrze wiec nie widze innego wyjscia jak czekac na osiagniecia KRa Reaper'a... troche cierpliwosci i wszystko się wyjaśni... loos
do tego czasu z mojej strony koniec tematu
Cortez

Postprzez STELMI » piątek, 23 marca 2007, 21:17

Cortez napisał(a):Tutaj się z tobą zgodze Adrianie

To nie Adrian, ale jesteś już blisko ;)
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Cortez » piątek, 23 marca 2007, 21:21

STELMI napisał(a):To nie Adrian, ale jesteś już blisko ;)

a kto miał Corrka z N2O??
Cortez

Postprzez STELMI » piątek, 23 marca 2007, 21:23

Adrian, ale to nie on pisał o tym tylko (o ilę pamiętam) Bracia
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Cortez » piątek, 23 marca 2007, 21:26

STELMI napisał(a):Adrian, ale to nie on pisał o tym tylko (o ilę pamiętam) Bracia

:arrow:

FordOn napisał(a):Dokladnie bo ja wiem nawet ktore bylo to to Corrado Dziadka z malym dopalaczem

GaRaŻ napisał(a):Nitro nitro hehe ;) :P detonacja

:mrgreen: wiec nie wiem o co Ci chodzi
Ostatnio edytowano piątek, 23 marca 2007, 21:52 przez Cortez, łącznie edytowano 1 raz
Cortez

Postprzez Reaper » piątek, 23 marca 2007, 21:31

Ale powiedz sam, jesli chodzi o ekonomiczne aspekty tego rozwiazania, jest ono chyba najlepsze z mozliwych (pomijam fakt wlozenia NZ albo PN do Corrado :P). Nie chodzi mi o pozniejsze koszty utrzymania, bo bylem przygotowany na utrzymanie PG, wiec KR nie powinien mi sprawiac problemow.

Tak, to musi byc Corrado, z 2 prostych powodow: a) szalenie podoba mi sie ten samochod i swietnie sie w nim czuje, b) kupilem proste Corrado z dobrym wyposazeniem (jesli chodzi o performance) i zupelnie nie widzi mi sie go sprzedawac.

Pozdrawiam.
VW Corrado
Reaper
User

Postprzez FordOn » piątek, 23 marca 2007, 21:40

Nitro nitro hehe detonacja

Zle zaznaczyles bo to nie ja napisalem tylko Bracia GaRaz-owcy
A Dziadek mial Corravo VR-a z Nitro...
FordOn
Forum Killer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Techniczne