Na lampie ksenonowej powinno byc oznaczenie:
DC ksenonowe mijania
DR ksenownowe drogowe
DC/R bixenon
Zarowno podczas kontroli drogowej jak i badania technicznego wystarczy sprawdzic te oznaczenia. Jesli ich brak a w aucie jest ksenon no to logiczne ze jest samorobka co powinnno byc rownoznaczne z utrata dowodu. Dla mnie ta sytuacja jest bardzo jasna i prosta i nie powinno byc zadnych watpliwosci.
dla prztkladu cytat:
"Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu."
Jesli chodzi o chinskie ksenony to sytuacja jest analogiczna - brak europejskiej(kontynent)/polskiej homologacji powinien oznaczac utrate dowodu. Jesli chodzi o same zarowki w tych lampach to jak wyzej.
Co do twojego mercedesa to ja bym na ta stacje nigdy wiecej nie pojechal. Sa w Bydgoszczy dobre OSKP w ktorych pracuja doswiadczeni diagnosci. Z drugiej strony szkoda ze tego dowodu nie zabral. Bylyby z tego niezle jaja. Gdyby mi sie cos takiego przydarzylo to zaczal bym od skargi do ITS nadzorujacego SKP oraz prace diagnostow.