Jakiej firmy ksenon?

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez saron22 » niedziela, 13 lutego 2011, 10:54

Na lampie ksenonowej powinno byc oznaczenie:
DC ksenonowe mijania
DR ksenownowe drogowe
DC/R bixenon

Zarowno podczas kontroli drogowej jak i badania technicznego wystarczy sprawdzic te oznaczenia. Jesli ich brak a w aucie jest ksenon no to logiczne ze jest samorobka co powinnno byc rownoznaczne z utrata dowodu. Dla mnie ta sytuacja jest bardzo jasna i prosta i nie powinno byc zadnych watpliwosci.
dla prztkladu cytat:
"Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu."

Jesli chodzi o chinskie ksenony to sytuacja jest analogiczna - brak europejskiej(kontynent)/polskiej homologacji powinien oznaczac utrate dowodu. Jesli chodzi o same zarowki w tych lampach to jak wyzej.

Co do twojego mercedesa to ja bym na ta stacje nigdy wiecej nie pojechal. Sa w Bydgoszczy dobre OSKP w ktorych pracuja doswiadczeni diagnosci. Z drugiej strony szkoda ze tego dowodu nie zabral. Bylyby z tego niezle jaja. Gdyby mi sie cos takiego przydarzylo to zaczal bym od skargi do ITS nadzorujacego SKP oraz prace diagnostow.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Oskar » poniedziałek, 14 lutego 2011, 15:30

STELMI napisał(a):
pheonix napisał(a):mają rozpiskę symboli homologacji a pojęcia o rzeczy zero

w homologacji nie masz napisane jakie jest prawidlowe źródło światła na lampie. Jedynie jest oznaczony kraj w którym lampa otrzymała homologację i numer tej homologacji
GaRaż napisał(a):bywaja przypadki przebarwienia , klosz zmienia kolor

to nie wina źródła światła tylko jakości tworzywa/lampy. Standartowo w motoryzacji używa się PMMA do produkcji kloszy, które się nie odbarwia od temperatury. W chińskich (nie mowię, że we wszystkich) używa się taniego gówna jakim jest Polistyren lub SAN, które mogą się odbarwiać. W fabrycznej oryginalnej lampie samochodowej nie powinno się nic takiego dziać, żaden producent nie używa innego tworzywa do produkcji kloszy jak polimetakrylen (PMMA)

PMMA też się przebarwia o ile nie ma wbudowanych filtrów UV. Poza tym matowienie i przebarwienie może nastąpić nie tylko od światła ale też od temperatury. Ja miałem ten problem w moim Subaru - oryginalne fabryczne reflektory. Nie wiem czy jakiś tjuner dołożył tam ksenony czy też zamienił tylko żarniki na cieplejsze ale w 4 letnim samochodzie miałem całkiem zasyfione, żółte klosze. Pomimo moich usilnych prób nie udało się tego wypolerować i doprowadzić do porządku. Musiałem kupić nowe reflektory przy czym olałem ksenony i założyłem zwykłe żarówki.
PS. Tacie kolegi zamiast ksenonów proponuję megazajebiaszcze LEDY doklejane. Będą jak ulał pasować... :mrgreen:
Oskar
Super user

Postprzez Dziadek » wtorek, 15 lutego 2011, 18:52

Ale pełno na rynku tanich chujowych lamp chińskich z homologacją na xenon. I można ich używać, a świecą pożał się boże. Ponownie wnoszę o nie palenie czarownic tylko rozsądek we wszystkim. Młodej mercedes nie ma (chyba) homo na xenony na oryginalnych lampach soczewkowych, a świecą tak jak należy i jeszcze nigdy nikt się nie przyczepił w trakcie kontroli czy na przeglądzie.
A co do szkła reflektorów, widziałem wiele aut ze standardowymi w których te przebarwienia powychodziły, obstawiam że ma na to też wpływ środowisko.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » wtorek, 15 lutego 2011, 21:30

Dziadek napisał(a):obstawiam że ma na to też wpływ środowisko

albo sól
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Dziadek » niedziela, 6 marca 2011, 13:10

saron22 napisał(a):Na lampie ksenonowej powinno byc oznaczenie:
DC ksenonowe mijania
DR ksenownowe drogowe
DC/R bixenon

.

I tu ZONK, sprawdziłem auto żony,mercedes na lampach nie umieścił ŻADNYCH oznaczeń :) Są zupełnie gładkie bez jednego znaczka na szkle :) Na widocznej części obudowy też nic nie ma :) I co teraz na to policja? :)
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » poniedziałek, 7 marca 2011, 09:03

a jaki to mercedes?? Z ciekawosci tez zerkne
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 7 marca 2011, 09:05

W169 w avantgardzie na soczewkach.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 marca 2011, 09:06 przez Dziadek, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek
thebestest of SRTB

Poprzednia strona

Powrót do Techniczne