Zakup aparatu fotograficznego

Tutaj będą przenoszone tematy off-topicowe

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Kamil Wolski » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 13:05

Nie tyle pecha, bo w wielu miejscach i forach dyskusja na ten temat trwała i trwa nadal. Po prostu, przez to że za obiektywem mamy półprzepuszczalne lustro pod kątem 45*, aparat ten jest strasznie wyczulony na silne źródła światła skierowane w obiektyw. Poza tzw. blikami z obiektywów, dochodzą bliki z lustra. Odpada więc wykonywanie zdjęć nocą, jadących samochodów, czy świecących się przedmiotów, odbijających światło. Nie mówię, że ten aparat zawodzi w każdych warunkach, ale w wielu sytuacjach powoduje problemy... Inwestując w lustrzankę chcemy mieć dobre zdjęcia zarówno w pochmurny dzień, słoneczny, ale i nocą, i wielu innych sytuacjach... A33/A55 nie zapewni nam tego na takim samym poziomie jakościowym jak konkurencja. Jeśli Sony, to seria AXXX powyżej 500 (A500, A550, etc.).
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 14:07

Wiesz co, dziwne to jest bo robiłem nim zdjęcia w nocy, w mocnym świetle za dnia i nie zauważyłem tego.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez dave » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 16:25

dobrze ze pojawil sie taki temat bo sam mam zamiar rozejrzec sie za jakas lustrzanka i chyba to bedzie wlasnie sony alfa. problem w tym ze srednio rozumiem ten wasz belkot ;)
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 17:01

Kamil, daj linki do opisów tego problemu, sam jestem ciekaw, prześledziłem kilka tematów i słowa o tym nie było.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 17:13

Wiem że temat był poruszany na forum Sony/Minolty, spróbuje znaleźć, bo były tam nawet zdjęcia ukazujące ten problem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Link do pełnego rozmiaru tej fotki: http://a.img-dpreview.com/reviews/sonys ... c03828.jpg

Warto zwrócić uwagę na jakość obrazu na liściach...

Na szybko znaleziony przykład "ghosta" z półprzepuszczalnego lustra. Tam jest jeden czy dwa rogi budynku? :lol:
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez LeszekMK81 » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 19:04

proponuje ci ten aparacik

http://allegro.pl/panasonic-dmc-tz10-8g ... 47372.html

sam mam takiego i jestem zadowolony nawet z filmów HD
Filmy - LeszekMK81

VAG System

█║▌│█│║▌║││█║▌│║
ORIGINAL PROFILE ®
LeszekMK81
Forum Clubber

Postprzez Kamil Wolski » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 19:10

Kolega szuka czegoś w przeszło dwukrotnie wyższym przedziale cenowym, a więc i sporo lepszej jakości... wątpie by aż tak się okroił w tym momencie...
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 19:20

Ja później zamieszczę kilka zdjęć z alfi i zerkniemy na to. Na tym co mam nie widzę takich efektów, ale wziąłem więcej materiału zamówiłem do porównań. IMHO za dużo pochwał od nie-soniarzy ma ten aparat na to żeby to był upierdliwy problem.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 19:31

Dziadek napisał(a):Ja później zamieszczę kilka zdjęć z alfi i zerkniemy na to. Na tym co mam nie widzę takich efektów, ale wziąłem więcej materiału zamówiłem do porównań. IMHO za dużo pochwał od nie-soniarzy ma ten aparat na to żeby to był upierdliwy problem.

No niestety. Pierwszy raz spotkałem się z nim w MM i pan sprzedawca mocno się uśmiał opowiadając mi o nim. Potem czytałem już na wielu stronach o problemach z ghostami, a te zdjęcia pochodzą z dpreview - a jeśli coś piszą na dpreview, to trzeba się z tym liczyć. To jest swoista "mekka" i źródło najżetelniejszych informacji. Tak jak pisałem - jasne że się da robić tym sprzętem dobre zdjęcia, ale nie chciałbym wydać takiej kasy na sprzęt, który może mi w najgorszym momencie zacząć strzelać takie kwiatki, tak po prostu sam z siebie, ze względu na kontstrukcję - tym bardziej, że na rynku jest też konkurencja, inne modele w tej lub podobnej cenie która daje tyle samo lub więcej bez ryzyka ghostów.
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 20:21

Nie ma w tej cenie takiej matrycy i dobrego krecenia filmów fhd. Nie jestem zwolennikiem sony,ale ten aparat chwali wielu fotografów. Dpreview znam, bez przesady :) Gdyby nie filmy, to zdecydowanie nikon. Ale jak to ma robić to i to, to alfa, każdy ci to powie.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez rulek » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 20:47

No i taka prawda, poczytałem, pooglądałem, wreszcie pojechałem i namacałem w sklepie. Trafiłem akurat na znajomą kobitkę, która zawodowo fotografuje. Potwierdziła, że jeżeli koniecznie filmy hd i w miarę ciekawa reszta to tylko a55 (za Canona lub Nikona z możliwościami Sony + 1000 zł min). I na 99,99% zostanie na a55. Dzięki wszystkim za pomoc, Dziadkowi za świeże spojrzenie na problem. Temat jak na moje potrzeby się wyczerpał :>
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 22:34

Dodam jeszcze byś może dla innych. Jeśli ktoś interesowałby się produktami Nikona z niższych półek, warto zwrócić uwagę na system AFu. Nie każdy Nikon z entrylevel oferuje wbudowany silnik w puszkę, co może przysporzyć później problemów przy ewentualnej wymianie szkieł.

Rulek, życzę w takim razie udanych zdjęć i filmów. W razie gdybyś szukał obiektywów, pytaj - sam fotografuje Sony i mam jakieś rozeznanie już i wiem w co warto się ładować. Przy ograniczonym budżecie zawsze jest możliwość zakupów używanych obiektywów od poprzednika, czyli Minolty - a te, w większości - są pancerne - szkło i metal a do tego bardzo fajna jakość. Gdybyś szukał krótkiego telezooma, z czystym sumieniem polecam Ci zainteresować się obiektywami które zwą "Flinta" , czyli MAF 70-200/4. Używka około 800zł, gdzie za taką samą konstrukcję u Canona czy Nikona trzeba wyłożyć co najmniej 2x tyle jak nie więcej. Z tanich, krótkich zoomów bardzo sobie chwaliłem i chwalę do dziś MAF 35-105/3.5-4.5. Pancerne szkło a zakres pozwala już na naprawdę wiele. Używka w śmiesznych pieniądzach bo ok 300-400zł.
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez rulek » sobota, 22 stycznia 2011, 21:21

Dzisiaj zakupiony Sony a55 z kitowym obiektywem. Czeka mnie dużo nauki i praktyki ale z aparatu jestem mega zadowolony i sprawia mnóstwo radochy, a w sumie o to najbardziej przecież chodzi. Także jeżeli chodzi o mnie, polecam ten model. Jak się go już trochę nauczę opisze bardziej szczegółowe wrażenia. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez rulek » środa, 16 lutego 2011, 12:40

No dobra, jeszcze trochę podyskutujemy.
Jakieś opinie na temat tego obiektywu :arrow: http://allegro.pl/obiektyw-sigma-18-200 ... 09404.html
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » środa, 16 lutego 2011, 12:41

Trochę ciemny...
Dziadek
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off Topic