n/a vs turbo

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez FordOn » poniedziałek, 28 lipca 2008, 14:43

Ale 1.6 w wolnossaku... to wg mnie wolwal bym odlozyc kase i zrobic soft turbo niz bawic sie wolnossakiem bo tam Nm brakuje, a taka w pelni uzbrojona coupe wazy swoje...
Takie moje zdanie, ale kazdy robi to co lubi... :D
FordOn
Forum Killer

Postprzez Jarek104 » poniedziałek, 28 lipca 2008, 14:49

zgadza się, swoje waży ale jak Ty widzisz dmuchanie silnika zduszonego wydechem od mniejszej pojemności? Bo ja tego za cholerę nie widzę..
Najpierw chcę dojśc do serii a potem zobaczymy :)
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Postprzez FordOn » poniedziałek, 28 lipca 2008, 14:55

Jarek104 napisał(a):zgadza się, swoje waży ale jak Ty widzisz dmuchanie silnika zduszonego wydechem od mniejszej pojemności? Bo ja tego za cholerę nie widzę..
Najpierw chcę dojśc do serii a potem zobaczymy :)

W ktorym miejscu napisalem ze masz dmuchac na wydechu z 1.5??
Napisalem wyraznie wczesniej
Wstrzymaj sie z wydechem jak masz zdrowy z 1.5, dozbieraj $$$$ nadmuchaj ten silnik i dopiero rob wydech,
FordOn
Forum Killer

Postprzez GaRaż » poniedziałek, 28 lipca 2008, 14:58

FordOn napisał(a):Ale 1.6 w wolnossaku... to wg mnie wolwal bym odlozyc kase i zrobic soft turbo niz bawic sie wolnossakiem bo tam Nm brakuje, a taka w pelni uzbrojona coupe wazy swoje...

a ja twierdze ze jak dmuchac to z jajem inaczej do bani takie dmuchanie , zreszta koncepcja wlasciciela zaklada jak najbardziej mozliwy akceptowalny poziom dzwieku i domyslam sie tez ze razem z tym swego rodzaju zmniejszona awaryjnosc calego projektu , dmuchanie nie dmuchanie , Nm dochadza - sprzeglo trzeba zmienic, soft nie soft nowe wtryski trzeba kupic by trzymalo sie to wszystko kupy , rob na uzywkach to polata jakis czas i beda wycieki oleju , dziekuje :)
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Jarek104 » poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:03

dobrze prawi :) Jak mnie chłopaki uświadomili, że dmuchawką z ebeya to se mogę rower doładować to mi się oczy otworzyły. Nie wiem czy będę chciał aż tak inwestować w to auto, decyzja zapadnie zimą, do tego czasu dążę do fabrycznej bariery 160
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Postprzez KOZI » poniedziałek, 28 lipca 2008, 17:47

FordOn napisał(a):Ale 1.6 w wolnossaku... to wg mnie wolwal bym odlozyc kase i zrobic soft turbo niz bawic sie wolnossakiem bo tam Nm brakuje, a taka w pelni uzbrojona coupe wazy swoje...

jak mowimy o dokladaniu kasy n aturbo to tak samo mozna ta kase przeznaczyc na inny blok silnika(np b20):) i mocne n/a zrobic i ta moc miec dostepna caly czas a nie tylko chwilowo:)
KOZI

Postprzez gshock » poniedziałek, 28 lipca 2008, 18:45

GaRaż napisał(a):rob na uzywkach to polata jakis czas i beda wycieki oleju , dziekuje

dobrze napisane, a zregeneruj turbo to dopiero bedzie lalo w wydech olejem, i jeszcze ci panewki i wal zabije bo cisnienie oleju bedzie siadac na uszczelniaczach turbiny, chodz jesli
GaRaż napisał(a):koncepcja wlasciciela zaklada jak najbardziej mozliwy akceptowalny poziom dzwieku
to najlepszym tlumikiem jest wlasnie turbina ;)
zaden tlumik nie dodaje tyle mocy i nie odejmuje tyle halasu co wielki garet
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez FordOn » poniedziałek, 28 lipca 2008, 19:02

KOZI, prawda ze mozna dac B20 dajmy na to ale kwestia tego kto co lubi bo np mocne n/a bedzie ladnie latac przy fabrycznej skrzyni z Vtec-a (nie wiem jak w Hondach), a z drugiej strony mocna turbo bezyna na mondrej skrzyni da o wiele lepsze efekty. Slabsza turbo bezyna mozna (np170KM) klepac mocniejsze n/a(np200KM)... albo przyklad z toru Poznan na ktorym tluklem turbo gnojem o wiele mocniejsze auta zaczynajace sie od 125KM... ale troche OT sie nam tu robi wiec jak cos prosze moda lub admina o zrobienie oddzielnego tematu i tam chetnie powymieniam swoje spostrzezenia :)
Pozdro
FordOn
Forum Killer

Postprzez gshock » poniedziałek, 28 lipca 2008, 19:55

to byloby ciekawe bo mi sie zawsze zdawalo ze n/a o tej samej mocy leje turbo, przyklad 2 seje jeden to 1.1 turbo , 2 miszmasz 1.1 z 1.2 z wykresami ~110km obydwa na skrzyniach sportingowych i turbo dostalo lanie.
z wlasnego doswiadczenia nissan 200sx vs itr. zblizam sie do itr okolo 2-3sekundowymi "skokami" w momencie jak mam peak na kazdym biegu. przez pozostaly okres jadac rowno z nim. itr schamowany na 210 koni , ja nie schamowane 1.3 bara w peaku 8)
wydaje mi sie ze n/a ciagnie slabiej jednak rowno i dluzej co sie przeklada na osiagi.
mowimy to o 1/4 mili badz streecie po prostej, jak bedzie w zakretach nie wiem.
na trasie i w miescie na pewno wygodniej sie bedzie jezdzilo turbo niz n/a ktorym trzeba powiercic, no chyba ze ma sie 3 litry jak orzech ;)
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez FordOn » poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:02

gshock napisał(a):to byloby ciekawe bo mi sie zawsze zdawalo ze n/a o tej samej mocy leje turbo, przyklad 2 seje jeden to 1.1 turbo , 2 miszmasz 1.1 z 1.2 z wykresami ~110km obydwa na skrzyniach sportingowych i turbo dostalo lanie.
z wlasnego doswiadczenia nissan 200sx vs itr. zblizam sie do itr okolo 2-3sekundowymi "skokami" w momencie jak mam peak na kazdym biegu. przez pozostaly okres jadac rowno z nim.
wydaje mi sie ze n/a ciagnie slabiej jednak rowno i dluzej co sie przeklada na osiagi.

A widzisz, chodzi glownie o to zeby skrzynia w silniku z turbo miala dosc krotkie przelozenie aby charakterystyka sprezarki byla to tego przelozenia dopasowana.Fakt jak postawisz 2 CC oba 1.1 z czego pierwszy ma np 100KM turbo a drugi 100KM z n/a i te same skrzynie to ten z mocnym n/a bedzie mu robil bubu z kazdym razem... paradoksalnie ten sam CC turbo z krotka skrzytnia i ten sam n/a z fabryczna skrzynia hmmmm tu zaczna sie schody bo jesli skrzynia bedzie odpowiednio dobrana wraz z przelozeniem glownym do harakterystuki sprezarki to n/a moze tylko pomazyc o dorwaniu turbo.
Przyklad z ostatniej czytelni, moze i nie odpowiedni ale przedstawia roznice na dyfrach i ich przelozeniach:
2x BMW E30 oba z 2.8 jedna cabrio i jedna coupe, cabrio po mimo tego ze ma wieksza wage posiadala krotszy dyfer i robila juz od polowy 2 biegu coupete, powtarzane hmmm z 3 razy prawda Orzech??
FordOn
Forum Killer

Postprzez KOZI » poniedziałek, 28 lipca 2008, 21:22

Ja sie na mechanice jakos super nie znam a praktycznie wcale ale wydaje mi sie i chyba sie nie myle, że to n/a ma właśnie dużą przewage nad turbo biorą cpod uwagę przykładowo dwa takie same auta o równych mocach, co więcej myśle, że nawet n/a objedzie o 50KM mocniejsze turbo chociazby dlatego ze wturbo ta moc jest osiagana chwilowo a w n/a caly czas... nie czytałem tych wywodów bo nie chciałem rozpętac burzy tzn. czułem, że piszac zrób mocne n/a zamaist turbo wywiąże sie dyskusja. ja tam na siłe nie bede przekonywal kogos do swoich zlaozen, jeden woli turbo drugi n/a , jeden bmki drugi hondy, zalezyjak tam komus na poczatku sie losy potoczyly i w czym sie zakochal za mlodu ale pisanie jak jarek chcial zmienic wydech na chociaz seryjny o zrobieniu turbo mnie zmobilizowalo do napisania czegos :)
KOZI

Postprzez --orzech-- » poniedziałek, 28 lipca 2008, 21:48

nie tylko dlugosc dyfera ale erowniez szpera lub jej brak... erdi ma szpere...
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez gshock » poniedziałek, 28 lipca 2008, 22:13

majac wiekszy zakres obrotow uzytecznych w /na mozna lepiej dopasowac przelozenia niz w turbo gdzie ten zakres jest mniejszy i trzeba uwazac by po zmianie nie wpasc w turbo dziure
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez FordOn » wtorek, 29 lipca 2008, 15:20

--orzech-- napisał(a):nie tylko dlugosc dyfera ale erowniez szpera lub jej brak... erdi ma szpere...

A fakt jeszcze szpera niby nic, a sa ta rzeczy ktore wplywaja na przyspieszenie auta a zwlaszcza jesli chodzi o ¼.
Kozi twoj przyklad ze mozna sklepac o wiele silniejszego widac tu http://pl.youtube.com/watch?v=R5sz1EHpVNY
Kumpel zlal 300KM S14 z elektroszpera...
Pewnie ze mocne n/a zleje tez i mocniejsze turbo, ale glownie zalezy to od setupu auta,np skrzynia biegow,wielkosc turbiny, rodzaj opon ,czy zeszperowany jest uklad napedowy,a konczac na kierowcy...
FordOn
Forum Killer

Postprzez GaRaż » wtorek, 29 lipca 2008, 15:40

Wszystko ma wplyw , bardzo dobrze zbudowany boost tez bedzie zajebiscie chodzil , tylko trzeba zainwestowac w b.dobre komponenty , tanio to nic dobrego sie nie zrobi , wszystko sprowadza sie do $$$$$ i zastosowanych komponentow , co z tego ze ktos ma 300KM jak ma je powiedzmy przez 500 ostanich obrotow , a ktos kto ma turbo i powiedzmy 270KM lecz juz od razu po zmianie biegu i do konca to bedzie gora , jest duzo czynnikow majacych wplyw na osiagi.
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Następna strona

Powrót do Techniczne