Customowy kolektor wydechowy do VR6

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez faza » sobota, 15 września 2007, 17:18

Fiveopac napisał(a):No jak kolektor do VR6 to tylko i wyłacznie AT2000 z Rzeszowa!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tylko 2000 zl za to dzielo sztuki :lol:

taki identyczny kolektor byl kiedys na allegro i poszedl chyba za jakies 400zl dokladnie niepamietam ale chyba cos takiego.......... niewyglada on kuszaco :/
faza

Postprzez wachu » poniedziałek, 24 września 2007, 15:44

chyba nie zrozumieliscie ironii koledzy z tym Rzeszowem...
Wachu
wachu
Frequent User

Postprzez FordOn » poniedziałek, 24 września 2007, 17:40

wachu napisał(a):chyba nie zrozumieliscie ironii koledzy z tym Rzeszowem...

No moze i nie do konca... ale :roll: my pytamy serio... skoro pozostalo troche miejsca na takowy kolektor i sa jakies :roll: zamienniki serii ktore w jakims stopniu pomoga lepeij odprowadzac spaliny to tym bardziej... :)
FordOn
Forum Killer

Postprzez batman » środa, 26 września 2007, 00:06

moim zdaniem kupowanie markowego kolektora nie jest najlepszym pomysłem z finansowego punktu widzenia. taki kolektor kosztuje 1500-2000 zł albo nawet więcej, bo niektórzy biorą 400 pln od gara. poza tym kolektor to tylko połowa sukcesu (to co jest na zdjęciach tutaj nie wygląda zbyt dobrze szczerze mówiąc).
z reguły należy policzyć i zrobić od zera cały wydech (no chyba, że akurat to co jest pasuje) w zależności od tego co się ma i co się chce uzyskać. z podstawowych danych tego vr6 już widać, że kolektor ze zdjęcia można rozbić o kant dupy. jakby co mogę wam policzyć wydech tylko do tego będzie potrzebnych kilka danych, których nie chce mi się szukać - głównie czasy otwarcia zaworów (resztę znam) no i zasadnicza sprawa do czego to wszystko ma służyć.
batman

Postprzez faza » środa, 26 września 2007, 20:31

batman napisał(a):moim zdaniem kupowanie markowego kolektora nie jest najlepszym pomysłem z finansowego punktu widzenia. taki kolektor kosztuje 1500-2000 zł albo nawet więcej, bo niektórzy biorą 400 pln od gara. poza tym kolektor to tylko połowa sukcesu (to co jest na zdjęciach tutaj nie wygląda zbyt dobrze szczerze mówiąc).
z reguły należy policzyć i zrobić od zera cały wydech (no chyba, że akurat to co jest pasuje) w zależności od tego co się ma i co się chce uzyskać. z podstawowych danych tego vr6 już widać, że kolektor ze zdjęcia można rozbić o kant dupy. jakby co mogę wam policzyć wydech tylko do tego będzie potrzebnych kilka danych, których nie chce mi się szukać - głównie czasy otwarcia zaworów (resztę znam) no i zasadnicza sprawa do czego to wszystko ma służyć.

SLUZYC MA TO DO PODNIESIENIA MOCY A NAJBARDZIEJ MOMENTU BO AUTKO SIE SCIGA NA 1/4......... A CO DO TYCH CZASOW OTWARCIA ZAWOROW TO POSTARAM CI SIE TO ZALATWIC.... A CZY JESTES W STANIE ZROBIC TEN KOLEKTOR??
faza

Postprzez batman » środa, 26 września 2007, 21:48

aha czyli dupowóz to to nie jest. jakieś inne modyfikacje w silniku zostały przeprowadzone?
wykonania takiego kolektora na odległość nawet mając bardzo dokładne wymiary się nie podejmę, tym bardziej, że jest to tak duży silnik w tak małym aucie jak fiesta. czasem po prostu wyjdzie tak, że kolektor się nie zmieści i trzeba go prowadzić niebezpiecznie blisko innych urządzeń albo bardzo nisko, np. u mnie w sierze miałem mały fart, bo zrobiłem z rur o mniejszej średnicy niż wyszła z obliczeń no i było na styk. 2 mm większe średnice i musiałbym wymontować rozrusznik i odpalać na korbe :}
batman

Postprzez FordOn » środa, 26 września 2007, 22:15

Jutro Faza bedzie w BDG ;) wiec mozecie sie skonsultowac... itp... jesli podjol by sie tematu to najprawdopodobniej Lukasz nie widzial by zadnych przeciwskazan zeby pobyc tu pare dni :D ale to juz kwestia miedzy wami do ugadania...
FordOn
Forum Killer

Postprzez faza » piątek, 28 września 2007, 13:01

batman napisał(a):aha czyli dupowóz to to nie jest. jakieś inne modyfikacje w silniku zostały przeprowadzone?
wykonania takiego kolektora na odległość nawet mając bardzo dokładne wymiary się nie podejmę, tym bardziej, że jest to tak duży silnik w tak małym aucie jak fiesta. czasem po prostu wyjdzie tak, że kolektor się nie zmieści i trzeba go prowadzić niebezpiecznie blisko innych urządzeń albo bardzo nisko, np. u mnie w sierze miałem mały fart, bo zrobiłem z rur o mniejszej średnicy niż wyszła z obliczeń no i było na styk. 2 mm większe średnice i musiałbym wymontować rozrusznik i odpalać na korbe :}

zmian w silniku niema.... jest zrobiony jakis tam program...... czyli mam rozymiec ze gdybym chcial przyjechac do Ciebie to bys sie podja zrobienia tego kolektora??
faza

Postprzez batman » piątek, 28 września 2007, 16:02

teraz nie mam niestety czasoprzestrzeni, żeby coś takiego robić. mam wolne do niedzieli, a potem zaczyna mi się rok akademicki i nie wiem jak będę stał z czasem wtedy. a co do tych 2óch dni to niestety odpada z 3ech powodów : mam już zaplanowane inne zajęcia, wczoraj chciałem przesunąć komuś samochód dla beki i uszkodziłem sobie plecy :D
no i w końcu powód najważniejszy - nie jestem w stanie wykonać tego "od ręki", bo posiadam tylko zwykłą giętarke do rur grubościennych. wydech robi się z cienkościennych - a próba gięcia ich na mojej giętarce źle się kończy, dlatego aby wygiąć rury muszę jechać do dziada, który mieszka 100 km odemnie i gnie mi wg szablonu na giętarce trzpieniowej, a on odrazu nic nie zrobi (ostatnio czekałem prawie 4 tygodnie na rury).
batman

Postprzez Cortez » niedziela, 30 września 2007, 00:40

ja moge doradzić Supersprint'a... lepszego kolektora nie dostaniesz, 2800zł.
Cortez

Poprzednia strona

Powrót do Techniczne