['97 Peugeot 106 "Rallye"]

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Re: ['97 Peugeot 106 "Rallye"]

Postprzez --orzech-- » piątek, 5 września 2014, 20:57

Trzymam kciuki
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez Konrad » sobota, 6 września 2014, 21:32

Kto będzie robił kabelki między dawcą a biorcą ??
Fajnie że macie całe auto :)
vel Fordon
Konrad
User

Auto: BMW E38

Postprzez MacMax » czwartek, 11 września 2014, 12:40

:) Zobaczymy, może uda mi się mi samemu ogarnąć kable, ale jeśli nie... to wiem do kogo się zwrócić Konrad :P ;)

Chciałbym wypiaskować sobie pucharówki, malowanie mam już załatwione ale chciałbym je dobrze oczyścić wcześniej - ktoś może polecić jakieś miejsce?
Think ! Feel ! Drive !
MacMax
Frequent User

Auto: Pug106 Rallye/Sport

Postprzez STELMI » czwartek, 11 września 2014, 16:37

MacMax napisał(a)::) Zobaczymy, może uda mi się mi samemu ogarnąć kable, ale jeśli nie... to wiem do kogo się zwrócić Konrad :P ;)

Chciałbym wypiaskować sobie pucharówki, malowanie mam już załatwione ale chciałbym je dobrze oczyścić wcześniej - ktoś może polecić jakieś miejsce?

ja sprężyny z gwintu dawałem na zachemie do piaskowania/malowania proszkowego, robili kompleksowo i cena też była wg mnie bardzo dobra
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Konrad » czwartek, 11 września 2014, 20:35

MacMax w razie co to mogę udzielić Wam pomocy, ale VTS to nie to samo, co było u Kuby w 205.
Zanim zaczniecie ciąć instalację sprawdźcie gdzie można odpinać kostki i je zaznaczcie, co z którego miejsca zostało wyjęte.
Ostatnia sprawa w kwestii elektryki, to które rzeczy mają działać, a co można pominąć, to tylko dla tego że wypadało by wpinać się pod seryjną instalację :roll:

Trzymam kciuki za swapa :!:
vel Fordon
Konrad
User

Postprzez Dziadek » sobota, 13 września 2014, 09:41

Konrad miał już starcie z VTS i wie że miodu nie ma ;)
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Konrad » sobota, 13 września 2014, 21:45

Dziadek napisał(a):Konrad miał już starcie z VTS i wie że miodu nie ma ;)

Obrazek
vel Fordon
Konrad
User

Postprzez kubas » wtorek, 16 września 2014, 12:04

to jest 8v silnik więc nic z 16v vts nie ma wspólnego, powinno pójść bez problemu ;P chyba :D
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez Konrad » wtorek, 16 września 2014, 20:24

kubas oby tak było ;) ważne jest to żeby elektryka była ogarnięta jak u Ciebie, przygotowana, sprawdzona i pojechali.
vel Fordon
Konrad
User

Postprzez MacMax » wtorek, 16 września 2014, 20:41

Wszyskto bedzie ok :D tak sądzę :mrgreen: No właśnie to jest 8V... chciałbym go oczywiście przelożyć tak jak jest i się trochę pocieszyć... ale w głowie jest myśl, żeby go pchnąć i dozbierac na 16V ... :P nie mniej fakt, że te 8 zaworów już czeka zwarte i gotowe pewnie zadecyduje, że wleci do puga.. a w przyszłości musi być jakiś stage2 :lol:
Think ! Feel ! Drive !
MacMax
Frequent User

Postprzez noiseblocker » czwartek, 23 października 2014, 07:16

o Witam auto mi znajome - gdzieś je widziałem :)

Odnośnie swapu jeśli byłaby to jednostka 90 bhp na jedną kość to ja mam wsio opisane do takiego silnika..
Ja przekładałem najpierw 8v a potem 16v to wsio zostało... ale z tego co widzę to komp jest na 3 wtyki i ten silnik to 98 konne wydanie tak?
noiseblocker
Rookie

Auto: FrenchPerformance

Postprzez Dziadek » czwartek, 23 października 2014, 07:49

MacMax kup ode mnie gotowego do zawodów 106 z 16v i klatką :)
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez MacMax » wtorek, 31 marca 2015, 23:05

Bump! Czas opisać co się działo z moim małym lwem. Saxo zostało skutecznie rozebrane więc można było się zabrać za Puga. Niestety tempo prac spadło z różnych względów - również z uwagi na zimę - ciężko się grzebie w nieogrzewanym garażu :mrgreen: Ale powolutku do przodu.

Pierwsze co to wypiaskowałem i pomalowałem pucharówki, które były w Saxo. Pug nabrał trochę Rallye'owego szyku na zimę ;)
Obrazek
Obrazek

Poprawiłem trochę pozycję za kierownicą, pasy, mocowania, kubelek, naba i... pożyczona (póki co) kiera od Kubasa :lol:
Obrazek
Obrazek

Następnie przyszedł czas na ogarnięcie zawiasu Jako że w moim samochodzie wiele rzeczy było oryginalne.. :roll: Zaczęliśmy wymieniać wszystko, co było tylko możliwe. Kute wahacze zostały wyposażone w nowe sworznie, końcówki oraz tuleje z poliuretanu, pojawiły się również nowe końcówki drążków kierowniczych, nowe łączniki stabilizatora. Sam stabilizator został przełożony z Saxo, jest on grubszy 22mm vs 18mm które było, a ponad to elementy gumowe zostały zastąpione odpowiednim poliuretanem. Wszystko na Febi, a Poliuretany z Olkusza - 85sha

Obrazek

Potem wrzuciliśmy skrzynie z Saxo, tak żeby zobaczyć czy przypasi i czy faktycznie ma krótsze przełożenia:D Odpowiedzi okazały się twierdzące :) . Oczywiście jednak pojawił się problem z półośiami, które nie do końca pasowały - problem polegał na tym, iż skrzynia od Saxo jest już na dużym dyfrze i wymaga nieco innej długości półosi. Już z 4 chciałem zrobić 2, ale pasujące gdy udało się znaleźć coś co mi przypasuje - czyli półoś na duży dyfer, która dodatkowo nie jest pod wersję z ABS :lol: Wbrew pozorom nie leży to w każdym sklepie. Niestety nie jest to Spidan, ale mam nadzieję że trochę pożyją :roll: ;)

Obrazek

Następnie przyszedł czas na zwrotnice. Wprasowałem tam nowe łożysk Ruvilla, kolumna została rozebrana, uzbrojona w amortyzatory TAT, które nie są niczym rewelacyjnym, ale przynajmniej lepsze niż to co było, a mają twardszą charakterystykę i skrócony skok tak więc nadają się pod moją sprężynę lepiej niż ory :P Następnym przystankiem będzie Bilstein 8) Nie mniej, po tych zmianach Pug zyskał niesamowicie na precyzji i sztywności :shock: a jak przyjdzie tył to już w ogóle będzie małym kartem - fajnie skręca :mrgreen:

Obrazek

Całość zaczęła się jakoś składać.
Obrazek

W międzyczasie, dorgą wymiany oraz kupna, zamieniłem starą belkę z Saxo, na zupełnie nową z Antałexu, która niebawem w końcu wyląduje w Pugu, pozostaje mi kupić jeszcze jeden zacisk, gdyż niestety w jednym upier.. się odpowietrznik i już nie szło tego uratować. Nie mniej belka już dostała poliuretan i grzecznie czeka na włożenie. Czeka mnie jeszcze trochę pracy, gdyż w belka z Saxo jest na tarczach, a u mnie są bębny ale to jest temat do ogarnięcia, choć kto wie - może już trzebą będzie wrzucić koło fotela korektor gdyż takowy prawdopodobnie był gdzieś w pompie od ABSu :?: :roll: I tak o to przyszliśmy do tematu silnika.

Obrazek

Przezimował sobie pod kocykiem przez ten czas i... na 90% nie trafi do mojego samochodu. Doszedłem do wniosku, że zagości tam również 1.6, ale 16V, o mocy 118 koni - czyli to co mamy w GTI. Myślę ze po tym jak zaaplkuje mu odpowiedni przelot i dolot jego charakterystyka nabierze miłego dla mnie poczucia, iż samochód żwawo będzie się zwijał. Przy tej masie, na takim kartodromie myślę że to wystarczy.. narazie :lol: :mrgreen:

Obrazek

No i właśnie dziś ogarnąłem sobie zestaw opon na lato. Miałem okazję naprawdę potestować trochę produktów Bridga w Bednarach i zdecydowałem się na tą dość zdradliwą oponę. Fajnie klei choć lubi się slizgnąć no i skubana się nie kładzie w zakrętach :o Choć wiem, że w deszczu najlepiej będzie jak będe poruszał się bardzo przepisowo lub też przesiądę się do autobusu :P
Think ! Feel ! Drive !
MacMax
Frequent User

Postprzez STELMI » środa, 1 kwietnia 2015, 06:15

MacMax napisał(a):zagości tam również 1.6, ale 16V, o mocy 118 koni - czyli to co mamy w GTI.

a one nie miały więcej mocy?

Widzę, ze nie spałeś przez zimę :)
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez SodiBydgoszcz » środa, 1 kwietnia 2015, 08:35

No nie spałeś przez zimę bez kitu :mrgreen:
Spoko autko, miałem 106 ale w 1.1 na dojazdy do pracy,
ale z tym silnikiem to padaka była, jedyna frajda w śniegu :D
Ale czerwony z 1.6 16V będzie robił 8)
MX-5 NA 1.6 1998r. #GREYSTARR
SodiBydgoszcz
Rookie

Auto: MX5 NA

Szybka odpowiedź

To pytanie służy do uniemożliwienia automatycznego wysyłania formularza przez boty spamujące.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta