Profanacja

Tutaj będą przenoszone tematy off-topicowe

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez rulek » środa, 18 kwietnia 2007, 14:27

Mav, chyba sie troszke zagolopowales. Zaczynasz przeczyc sam sobie. Prosze Cie nie pisz tekstow w postaci ze LPG to "zlo konieczne". To naprawde niesprawiedliwe. Zapominasz chyba o tym, ze jest sporo aut fabrczynie zasilanych LPG ktore objete sa gwarnacja producentow. Sugerujesz w takim ukladzie ze producenci wypuszczaliby auta ze "zlem koniecznym" i narazali sie na dodatkowe koszty w postaci remotnow silnikow ??? Oczywiscie, ze nie ma aut szybkich i oszczednych, chociaz niektore turbodiesle zaliczylbym do takich, ale dzieki instalacji LPG te szybkie moga stac sie w miare oszczednymi i przystepnymi dla wiekszej liczby potencjalnych nabywcow, dla ktorych spalanie pb jest powiedzmy delikatnie zbyt wysokie.
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » środa, 18 kwietnia 2007, 16:15

rulek napisał(a):Mav, chyba sie troszke zagolopowales. Zaczynasz przeczyc sam sobie. Prosze Cie nie pisz tekstow w postaci ze LPG to "zlo konieczne". To naprawde niesprawiedliwe. Zapominasz chyba o tym, ze jest sporo aut fabrczynie zasilanych LPG ktore objete sa gwarnacja producentow. Sugerujesz w takim ukladzie ze producenci wypuszczaliby auta ze "zlem koniecznym" i narazali sie na dodatkowe koszty w postaci remotnow silnikow ??? Oczywiscie, ze nie ma aut szybkich i oszczednych, chociaz niektore turbodiesle zaliczylbym do takich, ale dzieki instalacji LPG te szybkie moga stac sie w miare oszczednymi i przystepnymi dla wiekszej liczby potencjalnych nabywcow, dla ktorych spalanie pb jest powiedzmy delikatnie zbyt wysokie.

byc moze zastsowali inne materialy , np. w hondach prelude 2.2vtec by wsadzic customowe tloki potrzebne jest wymiana tuleji na stalowe, lecz sa co najmniej 2 firmy ktore produkuja tloki z innego materialu i juz to nie jest potzrebna wymiana tch tuleji, co do gazowni , z wiedzy ktora posiadam to by gazownia sekwencyjna dobrze dzialala potzrebna jest strojenie .. uwaga ... na obciazeniowce, wiadomo ze sa gotowe programy pod samochody ale silnik silnikowi nie rowny i mieszanka stochiometryczna jest zupelnie inna dla LPG. Mozliwe wiec ze producenci zastosowali inne materialy + zajebiste strojenie , tylko tak mozna wytlumaczyc.
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Brychu » środa, 18 kwietnia 2007, 20:27

Zapominasz chyba o tym, ze jest sporo aut fabrczynie zasilanych LPG ktore objete sa gwarnacja producentow. Sugerujesz w takim ukladzie ze producenci wypuszczaliby auta ze "zlem koniecznym" i narazali sie na dodatkowe koszty w postaci remotnow silnikow ???

Myślę, że producenci robią to na zasadzie ciekawostki albo próby dopasowania się do rynku tylko po to aby móc powiedzieć że coś takiego jest w ofercie. Jaki jest procent samochodów zasilanych fabrycznie LPG w stosunku do wszystkich oferowanych samochodów ? Gdyby LPG byłby taki ach i och to już dawno zdobyłoby taką popularność jak silniki diesla. To wszystko - to że jest tak popularny w Polsce to wynik czystej kalkulacji i sytuacji ekonomicznej w kraju.
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez rulek » środa, 18 kwietnia 2007, 20:47

A co powiesz w takim ukladzie na Holandie ??? Tam sytuacja ekonomiczna o niebo lepsza a duuuuuzo aut smiga na lpg, Wlochy podobnie.
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez pitol » środa, 18 kwietnia 2007, 20:57

Na moją skromną wiedzę, to mieszkańców i Włoch i Holandii stać na generalny remont endżajna raz na rok i to z połowy jednej średniej wypłaty.

Ps. Pozatym w Holandii i we Włoszech mechanicy mogą inaczej podchodzić do sprawy niż wspaniałomyślni rzeźnicy polscy.
Senna ... Aceleramos Juntos O Tetra E Nosso !
pitol
Frequent User

Postprzez Brychu » środa, 18 kwietnia 2007, 21:56

Myślę, że zarówno we Włoszech jak i Holandii cena litra LPG wynosi nie więcej niż 50% ceny litra Pb. Myślę też, że w tyh krajach jest wyższa świadmość ekologiczna niż w Polsce. U nas zakłada się LPG tylko po to żeby oszczędzać na tankowaniu, być może w innych krajach jest to spowodowane chęcią mniejszego zatruwania środowiska jak również ulgami podatkowymi dla posiadaczy LPG. W Holandii czy Niemczech LPG jest silnie promowane ze względu na ekologię, ale odbiorców interesują koszty - tańsze paliwo i ulgi podatkowe - tak przynajmniej mi się wydaje. Poza tym skoro LPG jest takie rewelacyjne to dlaczego zaleca się odpalanie na benzynie ?
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez rulek » środa, 18 kwietnia 2007, 22:06

Teraz naprawde juz wymiekam, ta dyskusja to jak walenie glowa w mur.
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez qrax » środa, 18 kwietnia 2007, 22:30

STELMI napisał(a):o porównanie naszej Pb 95 do niemieckiej Pb 95 chyba...

ooo brawo :D
qrax
Super user

Postprzez Mav » czwartek, 19 kwietnia 2007, 07:55

rulek napisał(a):Mav, chyba sie troszke zagolopowales. Zaczynasz przeczyc sam sobie. Prosze Cie nie pisz tekstow w postaci ze LPG to "zlo konieczne". To naprawde niesprawiedliwe. Zapominasz chyba o tym, ze jest sporo aut fabrczynie zasilanych LPG ktore objete sa gwarnacja producentow. Sugerujesz w takim ukladzie ze producenci wypuszczaliby auta ze "zlem koniecznym" i narazali sie na dodatkowe koszty w postaci remotnow silnikow ??? Oczywiscie, ze nie ma aut szybkich i oszczednych, chociaz niektore turbodiesle zaliczylbym do takich, ale dzieki instalacji LPG te szybkie moga stac sie w miare oszczednymi i przystepnymi dla wiekszej liczby potencjalnych nabywcow, dla ktorych spalanie pb jest powiedzmy delikatnie zbyt wysokie.

Wiele firm w swojej ofercie uwzględnia fabryczną instalację LPG, to po prostu sposób na zapełnienie niszy na rynku. Klient chce,klient zapłaci...niech ma.
Ceny są zaporowe, decyduje się na to mało osób. Ale jest. Jest(przynajmniej była) multipla bifuel z cylindrycznymi zbiornikami wzdłuż podłogi, ale to są ciekawostki, robione w ramach ekologicznych projektów.
Wcale bym się nie zdziwił gdyby zawory w nich zastosowane były wytrzymalsze termicznie (np. zastosowano szersze przylgnie zaworowe, by głowica sprawniej uczestniczyla w chłodzeniu zaworu).

Po drugie, większość wad, o których wspominałem, jet spowodowanych wadliwą instalacją, bądz jej niewłaściwą regulacją - mówiłem o "oszczędnych" użytkownikach.

Silniki o dużej pojemności, z dużą ilością cylindrów są z założenia paliwożerne. Wszyscy się z tym pogodzili, że jest to pewnego rodzaju kolejny punkt, z który musi się liczyć właściciel takiego potwora. Przy wysokiej cenie zakupu, wysoka cena eksploatacji nie będzie już czynnikiem zaskakującym.
"Stać cie na auto, stać Cię na paliwo do niego" - odwieczna maksyma.
Zwróćmy uwagę, że lpg zakłada się do takich samochodów NAJCZĘŚCIEJ gdy mają one kilkanaście lat i są one odsprzedawane za ułamek ich pierwotnej ceny.
Wtedy to zaczynają być w granicach finansowych możliwości mniej zamożnych ludzi, którym się marzyło od zawsze mieć np. BMW z silnikiem V12...tylko to spalanie. I wtedy się pojawiają zabawy z LPG.
Pół biedy, jesli będzie to instalacja sekwencyjna, z programem pod dokladnie ten silnik(żadkość - najczęściej gazownicy są super magikami którzy twierdzą ze w zasadzie wszystkie silniki i ich parametry pracy są takie same i program z silnika volvo rewelacyjnie pasuje do hondy itd). Gorzej jak się okaże ze taka instalacja jest również za droga (w końcu chcemy wreszcie oszczędzać!) i są zakładane instalacje z mikserami.

A co do turbodiesli - masz absolutną rację, napisałem nawet pracę licencjackąna ten temat,gdzie twierdzę że to przyszłość motoryzacji. Po prostu rozmawialismy o benzynie i ropę w dyskusji odstawiłem na bok.

I naprawdę drogi Rulku nie walisz głową w mur...
Są po prostu pewne fakty, możesz się z nimi najzwyczajniej nie zgadzać. Miałem w pugu instalację gazową i mimo że tanio się jezdziłem i dzięki niej z wielu rzeczy nie musiałem rezygnować, zrobiłem nią krzywdę temu samochodowi. Nie wspomnę że jak się coś nietypowego wysrało, to nikt nie chciał się tego tykać (gazownik zwalał na mechanika, mechanik na wstawiony gaz i tak w kółko). Pomógł zdrowy rozsądek i upartość (pozdrawiam Yattamana :D)

Fajnych samochodów się nie traktuje LPG.
Zostawmy LPG dla taryfiarzy i dupowozów.
Mav

Postprzez qrax » czwartek, 19 kwietnia 2007, 08:16

Mav napisał(a):A co do turbodiesli - masz absolutną rację, napisałem nawet pracę licencjackąna ten temat,gdzie twierdzę że to przyszłość motoryzacji. Po prostu rozmawialismy o benzynie i ropę w dyskusji odstawiłem na bok.

Turbodiesel przyszloscia motoryzacji ?? Jak dluga przyszlosc uwzgledniles ? :D
qrax
Super user

Postprzez Mav » czwartek, 19 kwietnia 2007, 08:31

qrax napisał(a):
Mav napisał(a):A co do turbodiesli - masz absolutną rację, napisałem nawet pracę licencjackąna ten temat,gdzie twierdzę że to przyszłość motoryzacji. Po prostu rozmawialismy o benzynie i ropę w dyskusji odstawiłem na bok.

Wszelkie ogniwa wodorowe itp, czyli oparte na elektryczności, są caly czas w powijakach. Dlaczego? - Nie będę tutaj siał teorii spiskowych koncernów naftowych itp

Więc jeśli założyć ze najbliższe 20 lat nadal będzie upływało pod znakiem zastosowania silnika tłokowego, to jego turbodoładowanie jest najlepszym sposobem na zwiększenie efektywności/doskonałości.
Jedynie zastosowanie silnika turbodiesla zapewnia obniżenie zużycia paliwa, przy jednoczesnym spadku emisji zanieczyszczeń. Po prostu diesel najlepiej reaguje na turbosprężarkę, nie wykazując wad silnika benzynowego (czyli np. zwiększone ryzyko spalania detonacyjnego).
Mav

Postprzez STELMI » czwartek, 19 kwietnia 2007, 17:16

qrax napisał(a):

Jestem również tego przekonania, wystarczy popatrzeć na wyścig firmy peugeot w dążeniu do upowszechnienia montażu silników diesla w autach sportowych. Dobrym przykładem jest np to auto:
http://www.automobil-magazin.de/peurc.htm
lub to:
Obrazek
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez qrax » czwartek, 19 kwietnia 2007, 17:59

Wiecie co - turbodiesle to terazniejszosc, ropa niestety sie konczy i nie ich dni sa policzone - chyba ze zostana przystosowane do spalania paliw odnawialnych typu olej roslinny itp, to przetrwaja.

Ale nie mowmy tu o spiskach koncernow, bo juz za niedlugo beda mogli sobie spiskowac ile chca a cywilizacja zacznie jezdzic pojazdami zasilanimi paliwami alternatywnymi

Nie wiem czy jest powszechnie wiadomo, ale w sprzedazy juz sa samochody na sprezone powietrze (francja) - alternatywa dla silnikow elektrycznych, zasieg podobny jednak mniejsza masa no i ekologia nie do pobicia.

Tak przy okazji - pisze wlasnie prace magisterska "Wspolczesne tendencje w budowie silnikow spalinowych" wiec pare informacji juz zdobylem w tym temacie ;)
qrax
Super user

Poprzednia strona

Powrót do Off Topic