FOTORADARY I BRAMOWNICE

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Ventura » piątek, 4 stycznia 2013, 17:34

hehe ogólnie numer dobry, pisałbym sie na to dla beki :D

ale ja tam na spokojnie to biore, przecież nic sie nie stanie jak się będzie jeździło "normalnie" :)
Obrazek
Ventura
User

Postprzez Directx » niedziela, 6 stycznia 2013, 17:45

Ventura napisał(a):hehe ogólnie numer dobry, pisałbym sie na to dla beki :D

ale ja tam na spokojnie to biore, przecież nic sie nie stanie jak się będzie jeździło "normalnie" :)

Ojjj Ventura Ty "normalnie" nie jeździsz <- az musiałem skomentować
Directx
Rookie

Postprzez Ed » piątek, 11 stycznia 2013, 20:44

Obrazek
Pit Stop - Mechanika Pojazdowa tel. 518 180 190
Ed
Frequent User

Postprzez saron22 » piątek, 11 stycznia 2013, 23:20

Ale pamiętajcie Szanowni Panowie ze to jest wszystko dla Waszego bezpieczeństwa :mrgreen:
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Brychu » piątek, 18 stycznia 2013, 16:34

No ja się bardzo bezpiecznie od razu czuję.
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez gucior55 » piątek, 18 stycznia 2013, 20:41

Zdjac tablice i nalepke powiedziec ze zajumali (taki kraj) i mozna smigac :mrgreen:
nie ma cudownych aut, cudowna to jest woda z Lichenia!!!!

370KM 490Nm (1,7 bar) Masters Tuning Piaseczno
gucior55
thebestest of SRTB

Auto: zielono-czarny

Postprzez Ed » piątek, 18 stycznia 2013, 21:39

wbrew pozorom jedynym wyznacznikiem pojazdu jest nr vin, a tablice to nie problem wydrukowa
Pit Stop - Mechanika Pojazdowa tel. 518 180 190
Ed
Frequent User

Postprzez saron22 » czwartek, 7 lutego 2013, 00:05

Tak sie sklada, ze dzisiaj rozmawialem chwile ze strażnikiem miejskim, ktory stal z laserowym miernikiem predkosci na 30 na ulicy Korfantego w Fordonie. Dowiedzialem sie kilku ciekawych rzeczy:
1. Pomiar tym urządzeniem wygląda tak, ze jest ustawiona tolerancja X i gość celuje w auta (nadjeżdżające i odjeżdzające) ktore wygladają na takie które szybko jadą. Jesli auto jedzie z prędkością powyżej tolerancji X to urządzenie zapisuje to wykrocznie na czyms w rodzaju dysku twardego - kary pamieci itp. ktore trafia na fajrant do obróbki na komendzie przy ulicy Leśnej. Natomiast jeśli auto nie przekroczylo tolerancji X to pomiar w momencie puszczenia "spustu" jest kasowany.
2. Tolerancja X na ulicy Korfantego gdzie obowiązuje ograniczenie do 30 km/h jest ustawiona na :!: uwaga :!: 61 km/h czyli ponad 100% wiecej.
3. Podpytalem ilu klientów dziennie ma w tym miejscu - gość mowi ze jak urządzenie trafilo do Bydgoszczy to mial ich na godzinę ok 60. W tej chwili jest ich ok 2. Przyglądałem sie jego pracy ok 45 minut i przy mnie żaden samochód nie jechał szybciej niż 61 km/h wiec żadne z tych wykroczeń nie było zarejestrowane. Od momentu "ustawienia" sie z fotoradem klientów było 2 - oba zdjęcia widziałem - jeden miał 74 a drugi 95.
4. O wielkości tolerancji X decyduje oraz ustawia ją osoba dokonująca pomiaru - czyli w tym przypadku gość z którym rozmawiałem. Mowił, że w Fabii w sytuacji gdy obowiązuje ograniczenie do 50 km/h z reguły tolerancja jest ustawiona na 81 znaczy to tyle, że każdy kto jedzie z prędkościa 81 km/h i wicej dostaje fotkę. Podobno też bajką jest to, że ktoś dostał mandat np za przekroczenie prędkości o 8 km/h bo minimalna toleracja (zapisana w ustawie) to 10 km/h.
5. Gdy mu w kilku slowach powiedzialem co mysle o calym tym procederze fotoradarowym gość spokojnie odpowiedział mi, że jesli mam jakieś pretensje czy obiekcje na ten temat to mam sie udać do komendanta straży miejsciej lub do prezydenta miasta bo to na ich polecenie on tam stoi. Nie robi tego dla przyjemności ale takie ma polecenie slużbowe i musi je wykonywać nie ważne czy sie z tym zgadza czy nie.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez kamil_kicio » czwartek, 7 lutego 2013, 00:13

a to ty stałes tym małym dostawczakiem przy garazach. ja wjezdzałem niebiekim superbrm koło was jak staliscie, myslełem ze tam stoi trójnog, nie spodziewałem sie ze on z reki robi pomiar
kamil_kicio
Frequent User

Postprzez saron22 » czwartek, 7 lutego 2013, 09:09

Tak, to ja stalem i rozmawialem ze staznikiem
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez malinovsky » czwartek, 7 lutego 2013, 15:22

saron22 napisał(a):Podobno też bajką jest to, że ktoś dostał mandat np za przekroczenie prędkości o 8 km/h bo minimalna toleracja (zapisana w ustawie) to 10 km/h.

polemizowalbym ;) nie sa ta bajki tylko nowelizacje ustaw ;) byly mandaty i punkty za mniej niz 10km/h przekroczenia, pozniej byly tylko mandaty, nastepnie tolerancja o ktorej piszesz, ale na pomiary z puszek stacjonarnych, ktore mogly strzelac tylko przy przekroczeniu o ponad 10km/h (blad pomiaru), nastepnie propozycja zmiany, ktora ta tolerancje wprowadzi tez na suszarki... czy to juz weszlo ? nie wiem, ale chetnie sie dowiem
takze ludzie masowo zgarniali mandaty za mniej niz 10km/h, szczegolnie w wioskach na trasach wakacyjnych, czy to nad morze, czy w gory :)
malinovsky
User

Postprzez Fiveopac » czwartek, 7 lutego 2013, 16:22

saron22 napisał(a):na ulicy Korfantego w Fordonie

W ktorym miejscu? miedzy rondem a pod skarpą czy wczesniej? Tam gdzies jest 30stka? :P
saron22 napisał(a): O wielkości tolerancji X decyduje oraz ustawia ją osoba dokonująca pomiaru - czyli w tym przypadku gość z którym rozmawiałem. Mowił, że w Fabii w sytuacji gdy obowiązuje ograniczenie do 50 km/h z reguły tolerancja jest ustawiona na 81 znaczy to tyle, że każdy kto jedzie z prędkościa 81 km/h i wicej dostaje fotkę. Podobno też bajką jest to, że ktoś dostał mandat np za przekroczenie prędkości o 8 km/h bo minimalna toleracja (zapisana w ustawie) to 10 km/h.

Bajki. Przepis o tolerancji +10 km/h to temat bardzo swiezy (rok czasu?), wczesniej byla wolna amerykanka co do limitow a fabia jezdzi juz chyba pol wieku po Bydgoszczy.
saron22 napisał(a):2. Tolerancja X na ulicy Korfantego gdzie obowiązuje ograniczenie do 30 km/h jest ustawiona na :!: uwaga :!: 61 km/h czyli ponad 100% wiecej.

Była kiedys taka anegdota o dobroci stalinia, ktory skopał male dziecko i okraszone to bylo komentarzem "a mógł zabić" :lol:
Raz 100%, raz 10%...
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez saron22 » czwartek, 7 lutego 2013, 18:05

Panowie ja tutaj nie piszę o wszystkich fotopstrykach z calej Polski tylko o naszym mieście i tym konkretnym przypadku. Nie wiem na ile ustawiana jest tolerancja w innych miastach i gminach.

Five pisalem wlasnie o tej krotkiej ulicy pomiedzy rondkiem a Pod Skarpa i to wlasnie tam jest 30 :D
Co do twojej anegdoty mowie ci tylko co widzialem - przy mnie gość nic nie przestawial a bez problemu pokazal mi to urządzenie i wyjasnil jak dziala. Nie twierdze też ze tam gdzie jest ogranicznie do 60 tolerancja jest 120. Mialem na mysli tylko ten wczorajszy konkretny przypadek.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Gorliś » piątek, 8 lutego 2013, 10:09

To jak juz poruszamy sie po fordonie, na andersa tam gdzie sa 40 jest 10km tolerancji, pozostale miejsca gdzie przepisy pozwalaja na 50, tolerancja jest 20km. Info odebralem razem z mandatem;)
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez otis » piątek, 8 lutego 2013, 11:43

saron22 napisał(a):Przyglądałem sie jego pracy ok 45 minut

Aż takie nudy w pracy, czy jak? :mrgreen:
otis
Rookie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne