Pękniecie żeliwnego bloku przy śrubie miski olejowej

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Joszi » sobota, 3 listopada 2012, 20:56

tak na przyszłość... można by było do tego użyć klucz do pobijania. W opoltransie na toruńskiej można go za grosze kupić a dają radę nawet jak się pneumatyk poddaje lub długa rurka
Joszi
User

Postprzez Ed » niedziela, 4 listopada 2012, 08:08

tylko ze nie djdziesz nim do sruby kola pasowego ktora jest schowana wglebi
Pit Stop - Mechanika Pojazdowa tel. 518 180 190
Ed
Frequent User

Postprzez Dobekbdg » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 20:10

Panowie jako ze nie chce zakaldac kolejnego tematu napisze w tym

tak czysto teoretycznie 2 pytania:

pierwsze powbijalem dzisiaj tloki, pierscienie sciskalem sciskaczem a pobijalem trzonkiem mlotka wszystkie bez oporu zbytnio weszly czy przycinek i tak sobie mysle jak by pierscien pekl przy wbijaniu a jest to mozliwe czy po zalozeniu walu i kreceniu nim powinien zostawiac slad juz na gladzi nie ??? bo tak sie nad tym zastanawialem czy dopiero po x km to wyjdzie ?? zle wbicie tlokow ??

oraz drugie pytanie bo to uslyszalem 1 raz dzisiaj i mnie az zdzwilo ze pod panewke daje sie olej ?? nie miedzy panewke a czop walu bo to dla mnie oczywiste ze trzeba zrobic klin smarny ale równiez miedzy panewke a a mocowanie jej w korbie czy w bloku czyli od zewnetrzej strony ktora ma byc nieruchuma :| i tak nie chcialem sie klucic bo zwatpilem ...

a tak na marginesie postep prac, powoli wszystko czyszcze i skladam do kupy glowica juz cala ogarnieta na gotowo

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dobekbdg
User

Postprzez STELMI » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 20:15

a czemu miałby służyć olej na zewnątrz panewki? Ma ci ją szybciej obrócić? :)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 grudnia 2012, 20:24 przez STELMI, łącznie edytowano 1 raz
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Dobekbdg » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 20:19

no własnie nie wiem i dlatego to napisalem bo dla mnie to smieszne raczej
Obrazek
Dobekbdg
User

Postprzez Ed » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 20:36

-puk puk
-kto tam?
- to ja, twoja panewka
Pit Stop - Mechanika Pojazdowa tel. 518 180 190
Ed
Frequent User

Postprzez saron22 » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 22:49

A dlaczemu milyby pekac pierscienie przy wkladaniu tlokow?? Bardzo rzadko sie to zdarza wiec nie wiem skad te obawy.

Co do drugiego pytania to nie wiem kto ci takie bzdury wciska ale nie sluchaj glupot. Nigdy nie dajesz smaru ani oleju pomiedzy loze a panewke oraz pomiedzy korbe a panewke. Nie ma zadnej potrzeby smarowania tych powierzchni a jak juz ktos wczesniej pisal jaki mialoby to cel?? Obrocenia panewki??
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Dobekbdg » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 23:57

A dlaczemu milyby pekac pierscienie przy wkladaniu tlokow?? Bardzo rzadko sie to zdarza wiec nie wiem skad te obawy.
a nie wiem po prostu przeszlo mi to przez mysl wbijajac tloki to zapytalem :D kto pyta nie bladzi :P bo jeszcze nigdy mi nie pekl

a co do oleju to jakis koles z roku nizej na labkach na uczelni podszedl cos sie temat rozwinal i mowil ze jego ojciec zawsze panewki smaruje z 2 stron i potem je wsuwa , wiec sie nie klocilem bo moze to ja jestem w bledzie ale widze ze jednak nie :lol: to tez wolalem sie zapytac bo nie mam nie wiadomo jakiej praktyki a to moj 7slupek dopiero co robie w mak wiec zawsze lepiej sie spytac po mordzie raczej nie dostane :D
Obrazek
Dobekbdg
User

Postprzez saron22 » wtorek, 4 grudnia 2012, 09:49

Dobekbdg napisał(a):
:D kto pyta nie bladzi :P

Kto pyta ten juz zabladzil :P
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » wtorek, 4 grudnia 2012, 23:24

saron22 napisał(a): oraz pomiedzy korbe a panewke.

to jak skladasz walki rozrzadu to tez nie dajesz ?gdy jest suchy start(no jak sie sklada silnik to zazwyczaj nei ma oleju w obiegu) , wszystko skrecone wedlug specyfikacji to jak ma tam sie dostac olej? Na to chyba potrzebne jest kilka razy przekrecenie walem by pojawil sie olej i jakies cisnienie , no chyba ze cos sie zmienilo w silnikach ;)

powiem Ci lepiej , Torco posiada wlasnie srodki smarne na takie okazje :) , crower w komplecie do walkow tez daje .
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » środa, 5 grudnia 2012, 10:03

GaRaż napisał(a):
saron22 napisał(a): oraz pomiedzy korbe a panewke.

to jak skladasz walki rozrzadu to tez nie dajesz ?gdy jest suchy start(no jak sie sklada silnik to zazwyczaj nei ma oleju w obiegu) , wszystko skrecone wedlug specyfikacji to jak ma tam sie dostac olej? Na to chyba potrzebne jest kilka razy przekrecenie walem by pojawil sie olej i jakies cisnienie , no chyba ze cos sie zmienilo w silnikach ;)

powiem Ci lepiej , Torco posiada wlasnie srodki smarne na takie okazje :) , crower w komplecie do walkow tez daje .

Garaż a gdzie ja napisalem cokolwiek na temat walka rozrządu?? Czytaj ze zrozumieniem.

"Kilka" silnikow w zyciu poskladalem. Zajmuje sie tym na codzien i wiem o czym mowie.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » środa, 5 grudnia 2012, 13:41

saron22 napisał(a):Garaż a gdzie ja napisalem cokolwiek na temat walka rozrządu?? Czytaj ze zrozumieniem.

"Kilka" silnikow w zyciu poskladalem. Zajmuje sie tym na codzien i wiem o czym mowie.

to pomiedzy wal a panewke tez nie dajesz jesli pomiedzy korbe a panewke nie smarujesz? ;)
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » środa, 5 grudnia 2012, 18:28

GaRaż napisał(a):
saron22 napisał(a):Garaż a gdzie ja napisalem cokolwiek na temat walka rozrządu?? Czytaj ze zrozumieniem.

to pomiedzy wal a panewke tez nie dajesz jesli pomiedzy korbe a panewke nie smarujesz? ;)

A wskażesz mi miejsce w ktorym napisalem ze nie smaruje pomiedzy czopem a panewka??
Zupelnie nie rozumiem o co sie czepiasz
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » środa, 5 grudnia 2012, 20:09

Tak napisales kilka postow wyzej
"Nigdy nie dajesz smaru ani oleju pomiedzy loze a panewke oraz pomiedzy korbe a panewke."

Mi bardziej chodzilo jak skladasz juz korbe na wal o te smarowanie a Tobie raczej jak skladasz korbe z panewkami ze gdy osadzasz panewke na korbie to tam nie daje sie oleju bo dla mnie wyszlo ze taka kolejnosc skladania , panewka na loze , pozniej wal i korba gdzie sa panewki co ida na wal i ze tam nie daje sie oleju :)
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » środa, 5 grudnia 2012, 23:27

Piszac o łozu mialem na mysli panewki główne w bloku a korby to wiadomo - korbowody. I caly czas mam na mysli osadzanie panewki czy to w łożu czy w korbie i o to bylo pytanie. Ani przez chwile nie wspomnialem o smarowaniu czopow.
My autach uzytkowych łożem nazywamy miejsce w ktorym osadzasz wal w bloku/skrzyni korbowej a dokrecamy je stopami glownymi. Korbowod to wszyscy wiedza co to jest. Na miejsce na walek rozrządu czy to w bloku czy w glowicy rownież mowimy łoże.
A Wy jak na to mowicie?? Moze stad to nieporozumienie??
saron22
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Techniczne