[s] Mazda MX-5 1.8 Turbo 1990/91

Kupie/sprzedam

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

[s] Mazda MX-5 1.8 Turbo 1990/91

Postprzez ravestation » piątek, 22 czerwca 2012, 14:08

Nadeszła wiekopomna chwila...

W związku z faktem, iż kupiłem nowego roadstera, zapadła decyzja o sprzedaży mojego dotychczasowego oczka w głowie, znanego szerzej jako mydelniczka...

Nie będę się rozpisywał na temat tego, jak dużo pieniędzy zostało zainwestowanych w budowę tego samochodu przez Five'a oraz mnie, bo nikt chyba nie zdaje sobie z tego sprawy, ile pewne, nawet najdrobniejsze detale i gadżety mogły kosztować...

Auto jest zbudowane naprawdę z pasją...

Jeśli chodzi o obecny setup auta, to wklejam poniżej wraz z fotkami.

Marka i Model
Mazda MX-5 1990 (wersja europejska)

Modyfikacje Silnika
Stock BP dohc, Greddy Turbo KIT @ 0,8 bar, chłodnica oleju, 54 mm chłodnica wody

Układ Dolotowy
Dolot z kwasowki, intercooler, BOV typ II ProPerfekt, stożek, EBC

Układ Wydechowy
Downpipe i reszta wydechu 2,5 cala z kwasówki. Katalizator z wkładem metalicznym, tłumik środkowy i koncowy przelotowy z wyjściem na dwie strony.

Modyfikacje Elektroniki i Paliwa
Standalone megasquirt V3.0, Wtryski RC 440cc, stopień zimniejsze świece NGK , walbro hp 190 lph, sonda szerokopasmowa Innovative LC-1, konwersja na COP - cewka nad świecą.

Układ Napędowy
15" Work Equip 01, opony Federal RSR 195/50/15, swap dyferencjału z 1.8 szpera Torsen typ II , sprzęgło ACT Extreme (najmocniejszy organik)

Układ Hamulcowy
SWAP układu hamulcowego na ten z Mazdy MX-5 NB 1.8 257mm Przód oraz 250mm tył;
Tarcze nawiercane i nacinane Mikoda, przewody w stalowym oplocie firmy Goodridge

Modyfikacje Zawieszenia
Gwint Tein SuperStreet, Stabilizatory Goodspeed, 4 rozpórki : góra pod maską, środek auta (w tej roli roll bar), dolna tylna rozpórka zamykająca sanki wokół dyferencjału, dolna przednia.

Modyfikacje Wnętrza i Car Audio
Fotele kubełkowe Sparco Pro2000, 4punktowe pasy bezpieczeństwa Sparco, customowy harnessbar, klaster zegarów KG Works, słupek na 2 dodatkowe zegary IL Motosport, zegar doładowania oraz zegar temperatury oleju Auto Gauge, kierownica Nardi, quick release FET, kulowa gałka Sparco, lakierowany na czarny połysk kokpit, chromowane ringi wokół nawiewów, roll bar Mazdaspeed, Polerka kilku gratów pod maską. Caraudio - jest

Body KIT i Oświetlenie
Hardtop, dokładka przód Garage Vary, dokładka tył R package, zamienione przednie kierunki z postojówkami, carbonowe lusterka GT3, retro wlew paliwa Zoom Engineering

Fabryczna Moc i Moment
115 KM przy 6500 , 135 Nm przy 5500

Moc i Moment Po Modyfikacjach 0.8 Bar
245,6 KM@5937 316,8 Nm@4946

do auta mam też leżący od ponad roku na półce (nigdy nie ma czasu by to zamontować) Begi coolant reroute

auto rok temu zostało odrdzewione i pomalowane na oryginalny kolor... mimio wszystko auto jeździło po naszych drogach więc lakier nawet po ponad już roku użytkowania nosi ślady zużycia, minimalnego, ale jednak

link do topicu:

http://www.srtb.pl/forum/viewtopic.php?t=2837

cena za taki zestaw 35 000 zł

Cena dla wielu osób pewnie zaporowa, w związku z tym jestem otwarty na propozycje cenowe, mogę również wyciągnąć z auta pewne rzeczy (HT, lusterka, fotele, pasy, wlew, klaster, itd) i o ich cenę pomniejszyć wartość auta...

W razie pytań, nie sprzedałem seryjnych foteli, więc jeśli ktoś nie chce kubełków, to pomniejszę wartość auta o nie i zamontuję seryjne fotele.

Człowiek pisząc takie ogłoszenie zastanawia się co jeszcze dodać, by kupujący miał pełen obraz auta...

W tym roku, jak co sezon wymieniłem:
1.olej na 5w40 shell helix ultra - olej w aucie powinien być wymieniany max co 7000 km, ja wymieniałem co zezon, czyli co 3-4 tyś
2. filtr oleju i powietrza (co roku wymieniam stożek na nowy)
3. świece ngk bkr7e-11
4. wszystkie 4 łączniki stabilizatora
5. opony - przejechałem na federalach może z 800 km

Co nalezałoby zrobić:
1. ustawić geometrię, niestety nigdy nie mam czasu dojechać na stację
2. można na upartego wymienić daszek od zegarów
3. można zrobić nowy cooling plate - został połamany podczas malowania auta (to ten aftermarketowy kawałek plastiku nad chłodnicą - dorzucam projekt z cad'a)
w aucie słychać na luzie łożysko oporowe, to efekt zastosowanego przez ED'a dystansu, tak by można było wcisnąć pedał sprzęgła...

koszt powyższych nie powinien przekroczyć razem 300-350 zł

Kontakt 660 664 931 chętnie odpowiem na pytania

Myślę, że i Five, który do dziś opiekuje sę autem może potwierdzić, iż auto jest zadbane, należycie serwisowane i jeździ bezawaryjnie i bez zarzutu

auto serwisowane przez ED'a i bezpośrednio przez Five'a oraz zawsze pomocnego Pit'a

Fotki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez STELMI » piątek, 22 czerwca 2012, 19:54

pokaż Porsche lepiej :P
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez weede » piątek, 22 czerwca 2012, 20:04

auto jest rewelacyjne i warte tej ceny, polecam!
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Gregor » sobota, 23 czerwca 2012, 23:05

Właśnie pokaż Porsche :D Oby mydelniczka trafiła w dobre ręce ;)
"Lamborghini to esencja wszystkiego, co sprawia, że samochody są interesujące,
ekscytujące i cudowne. A my musimy je za to kochać" Jeremy Clarkson
Gregor
Super user

Auto: S13

Postprzez ravestation » środa, 4 lipca 2012, 17:47

"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » środa, 4 lipca 2012, 23:00

Przy tym spamie na FB o juz chyba i tak wszyscy wiedza ;)
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » czwartek, 5 lipca 2012, 00:01

żeby się jeszcze przełożył na telefony i kupującego :)
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » czwartek, 5 lipca 2012, 08:20

Wrzuc ogloszenie na mobile.eu w inglisz to zwiększysz szanse ze auto dostanie sie w powolane rece 8)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Powrót do Giełda