Rozbudowa kartodromu

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez ERDII » środa, 8 lutego 2012, 23:01

Dziadek napisał(a):Po co tak piszesz?

wpadło mi kiedys w ucho to hasełko:) ale ok juz nie pisze skoro sie na nie tak wkurzasz:) Ja na tor poznan nie jade dopoki bede jezdzil megane...bo narazie z 8-10 wyjazdow na zawody ok 80% konczylem z defektem. czy to skrzynia, łapa, sprzeglo, znowu łapa, znowu cos odpadlo, czy mechanizm od biegow i tak moglbym pisac jakbym startowal tym autem z 10lat tyle usterek sie nazbieralo.....
jednak nissanek to była maszynka!!!:)
Stacja Kontroli Pojazdów SKP MOTORS
Bydgoszcz ul.Inwalidów 1
tel.52 348 91 01 , 509 926 126
http://www.przeglady-skpmotors.pl/
ZAPRASZAM!!!!!!!!
TRANSPORT AUTOLAWETA!! NAJNIŻSZA CENA!! 788016140!!!!!!!!
ERDII
Forum Clubber

Postprzez Dziadek » środa, 8 lutego 2012, 23:06

Jak trafiłeś na pechowy egzemplarz lub jesteś zbyt mocnym katem na francuską technologię, to nic ci nie pomoże ;) Kup nissana znowu, co za problem? Renie opierdolisz. Czasem za nauke trzeba zapłacić, ale będziesz miał auto które lepiej czujesz.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez andy » środa, 8 lutego 2012, 23:13

Ludzie dlubanie silnika sr20de w NA to bez sens zrobisz 160KM a pozniej takie koszty ze masakra- jak NA nissana mocne to wsadzamy -> sr20VE czyli silnik z neo vvl- zmienne fazy rozrzadu nissana taki gorszy vtec tyle ze nissana a to w serii z pojemnosci 1.6 ma podobne cyferki jak bseria hondy. Własnei z takiego silnika coobcio wyciaga ponad 200 koni
A co do pulsara VZR o ktorym ktos wyzej pisal to naprawde super maszynka szpera i inne takie N1 potrafilo niszczyc hondy ;)
Pozdro
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez ERDII » środa, 8 lutego 2012, 23:41

Dziadek napisał(a):Jak trafiłeś na pechowy egzemplarz lub jesteś zbyt mocnym katem na francuską technologię, to nic ci nie pomoże Kup nissana znowu, co za problem? Renie opierdolisz. Czasem za nauke trzeba zapłacić, ale będziesz miał auto które lepiej czujesz.

zobaczymy jak sie bedzie sprawowac bo usuniete zostaly rzeczy ktore sie psuly na lepsze. pozostał mi jeszcze zawias z tylu troche lepsze heble i jakis remap kompa. wsrode jade do waldka na hamownie i pomyslimy o jakims programie. Udalo mi sie skrocic przelozenia skrzyni wiec jesli bezawaryjnie przejedzie sezon powninno byc dobrze :evil:
Stacja Kontroli Pojazdów SKP MOTORS
Bydgoszcz ul.Inwalidów 1
tel.52 348 91 01 , 509 926 126
http://www.przeglady-skpmotors.pl/
ZAPRASZAM!!!!!!!!
TRANSPORT AUTOLAWETA!! NAJNIŻSZA CENA!! 788016140!!!!!!!!
ERDII
Forum Clubber

Postprzez Mav » środa, 8 lutego 2012, 23:52

Ale jaja, nie nadążam tego wszystkiego czytać :)

A więc po kolei.

Tak, będzie to almera gti. Masa według różnych danych 1100-1110kg (sunny było 50kg lżejsze). Almera jest za to o klase sztywniejsza. Nie wspominając ze to młodsze i fajniejsze autko IMHO. Z ciekawostek z tyłu bela zamiast wielowachacza w starszym sunny.

Co do modyfikacji - zobaczymy. W tym sezonie to na pewno za dużo nie wleci. Na to co planuję to i tak będzie fajnie jeździć.

Opony!!, w zawieszeniu nie ma co dużo poprawiać, może wlecą jakieś kayaby bo wielu je sobie chwali.
Podstawa to żeby mieć zawsze paliwo w baku i trochę kasy na wyskok na kartodrom czy miasto.

Na pewno to nie będzie przysłowiowy set "zawias i heble" bo przepraszam na co mi mega wielkie heble na tą chwilę? Na nasz tor? Na ulicę to co jest starczy. Dobry płyn, miękki klocek i heja. Zabawa w wielkie tarcze co by na zdjęciach wypełniały ładnie optycznie felgę zostawię innym. Bo narazie sobie nie wyobrażam żebym gdziekolwiek tutaj na przestrzeni kilku sekund potrzebował kilkukrotnych pełnych bloków ze 180 do 100.
Aczkolwiek pojeżdżę to może i odszczekam...

Podstawa to opony i tutaj spróbuję się spiąć i nie pożałować...

A modyfikacje silnika?

Na dzisiaj mogę gdybać bo to zaplanowany ruch dopiero na przyszły sezon ale spinanie się na siłę w NA to gra nie warta świeczki. 200KM w na to nie takie erdi "siup" i coobcio nie zrobił tego "kilkoma gratami" bo skończyło się na zmiennych fazach rozrządu i worku gratów dookoła (przepustnic, swinek itede).
To już nie "wydeszek dolot i pokręcenie kółkami rozrządu".
A swap takiego rzadkiego silnika to 4 tys jak nic...

Zrobienie nawet "lekko liźnietej" wersji NA 160km, czyli jak w srebrnej almerze Pumy to też zajmie koło 2tyś pln Po czym napotkam kolejną ścianę której obejście jak mi się zachce głupich 5/km ekstra, będzie wymagało ode mnie kolejnych 2 tyś jak nie więcej a i tak nie dojdę do tego co da mi turbo.

Co więcej wszystkie te modyfikacje NA będę sobie mógł w buty wsadzić jak bedę chciał turbo...
Po co dwa razy kasę wydawać? Mnie nie stać..

Lepiej odkładać kasę i nie wydawać jej na zbędne mody.

Soft turbo w sr20de na spokojne 250KM, przestroić żeby nie było niebotycznych Nm na niskich obr - czyli morderców panewek. Zadbać tylko nawet koszem kilkunastu KM, żeby nie było mega laga i tyle.
Ewentualnie za pewnie niewiele więcej kasy swapnąć na sr20det. I z bani.
A na przyszłość drzwi otwarte do dalszych zabaw. Jak by się mi zachciało ot tak mieć więcej koni. :D

A co do powstałej tu dyskusji to się tylko osobiście ustosunkuję: nie mam zamiaru niczego nikomu udowadniać. Żadnych wojen Bydgoszcz-Toruń, w Kjs-ach to się najeździłem 10 lat temu i uwierzcie mi, każdy z Was po kilku startach w MP gdzie jeden oes ma długość wszystkich oesików z wszystkich kjsów z całego sezonu już naprawdę nie chce patrzeć na słupki.
Bez urazy dla wszystkich startujących teraz w kjs-ach i mających z tego frajdę. Ja to rozumiem sam też tak miałem przez wiele lat, ale teraz już mi się nie chce...

A rajdom mówię stanowczo NIE - ja się naoglądałem tego od kuchni i to naprawdę na pewnym poziomie zaczyna być kontrolowanym niszczeniem auta. O finansach nie wspomnę. A ocieranie się o drzewa w Brodnicy czy Nowym Mieście Lubawskim jakoś mi się już średnio podoba...
Ja mam rodzinę i jej obiecałem że już nie będę ryzykował.

Do Torunia chętnie pojadę (pamiętam poligon jak jeszcze się to nazywały minimaxy 2001r) ale tylko po to, żeby poupalać na zabezpieczonym, zamkniętym terenie i szczerze mówiąc będę miał w d... w której tabelce będą moje czasy wywieszone.
Mogę być wśród wrx-ów, evo i sti. Ważne że będę miał banana na gębie że znów sobie pojeździłem.

Jednym słowem autko nie jest układane pod regulaminy - ma być do sprawiania przyjemności, a nie do udowadniania wszystkim w około, kto tu rządzi ;)
Dlatego też mam nadzieję, że co poniektórych mój powrót nie rozczarował.
Miło było przeczytać że ktoś tam jeszcze pamiętał że był sobie mav ;)
Mav
Forum Clubber

Auto: Nitro GTI Kombi

Postprzez andy » czwartek, 9 lutego 2012, 00:01

a moja ex almera z dychawicznym silnikiem wrasta gdzies w trawnik... z roz..jebana. skrzynia hehe ale to bylo scierwo nie jezdzace jak beda ja zlomwoac to zdejme felgi i dokladki od msdesign bo to rzadkie i sie podziele złomem ;)
Pozdro
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez Mav » czwartek, 9 lutego 2012, 00:03

Na pewno się dogadamy na jakieś graty :)
Mav
Forum Clubber

Postprzez kubas » czwartek, 9 lutego 2012, 08:34

MAV napisał(a):Zabawa w wielkie tarcze co by na zdjęciach wypełniały ładnie optycznie felgę zostawię innym. Bo narazie sobie nie wyobrażam żebym gdziekolwiek tutaj na przestrzeni kilku sekund potrzebował kilkukrotnych pełnych bloków ze 180 do 100.
Aczkolwiek pojeżdżę to może i odszczekam...

O to to to! Ja jeżdżę na 247mm i starcza :lol:
Ostatnio edytowano czwartek, 9 lutego 2012, 08:50 przez kubas, łącznie edytowano 1 raz
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » czwartek, 9 lutego 2012, 08:36

tylko to mav pisał a nie erdi :) A 247mm to chyba piasta ma? ;)
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez kubas » czwartek, 9 lutego 2012, 08:51

Dziadek napisał(a):tylko to mav pisał a nie erdi

to już do weeda trzeba bo coś się jebieeeeeeee

Dziadek napisał(a):A 247mm to chyba piasta ma?

he he he :D cała tarcza! :D Z przodu i z tyłu 247mm
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » czwartek, 9 lutego 2012, 08:54

Może Ci się ze sprzęgłową pomyliło? ;) :lol:
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez kubas » czwartek, 9 lutego 2012, 08:59

Uwaga uwaga sprzęgłowa ma 200mm :D
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez Mav » czwartek, 9 lutego 2012, 09:37

W n15 z tego co wiem z przodu jest 260, miękki klocek i heja. Dopóki się nie zajarzy na czerwono albo nie będzie fioletowa od przegrzania nie będzie żadna inna bo i po co. Nie dajmy się zwariować z tymi hamulcami.

Samochody same za nas nie będą jeździć. Choćby nie wiem jakie miały setupy. A nie mam ochoty bawić się w "warszawskim" stylu w budowę auta na track day po czym po 2 latach fura wreszcie wyjeżdża.

To ma jeździć i tyle.
Mav
Forum Clubber

Postprzez weede » czwartek, 9 lutego 2012, 09:55

Moje 257mm seryjne były fioletowe po każdym przelocie przez miasto. Więc 260 na kartodromie się nie zapali, ale na ulicy na bank :)
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez kubas » czwartek, 9 lutego 2012, 10:03

weede napisał(a):Moje 257mm seryjne były fioletowe po każdym przelocie przez miasto. Więc 260 na kartodromie się nie zapali, ale na ulicy na bank :)

No ale twoja mazda jest jeszcze cięższa :)
kubas
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne