Ecumaster a Megasquirt

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Ecumaster a Megasquirt

Postprzez weede » wtorek, 8 listopada 2011, 12:43

Jakie są korzyści z korzystania z MSa, a nie Ecumastera? Cena jest znacząco niższa przy EM. Pomijam fakt, ze mozną go mieć z dnia na dzień.
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Pit » wtorek, 8 listopada 2011, 14:44

Myślę, że takie pytanie powinieneś zadać praktykom, a w przypadku K-serii i Ecumaster'a możesz ich nie znaleźć (choć mogę się mylić). W przypadku MSQ szlaki masz przetarte. Ja przy wyborze komputera do RX kierowałem się przede wszystkim dostępnością support'u i ilością aut na Apexi śmigających w porównaniu do innych standalone. Kupiłem go, choć nie ma paru funkcjonalności, które mogłyby się przydać.
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez weede » wtorek, 8 listopada 2011, 15:11

Piotruś napisał(a):choć mogę się mylić

Capazo i Marius mają u siebie Ecumastera.

Ja chce się dowiedzieć jakie są realne korzyści z kupna MS za 1800zł (przy dobrym wietrze) a Ecumastera za 700zł (już z mapsensorem) jgdzie obydwa chodziłyby u mnie na tym samym module Edis.
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Dziadek » sobota, 12 listopada 2011, 16:22

Ten ecumaster tak wiesz, z lekkim przymrużeniem oka, mam toto, okazało się że nawet założyć do tego starego trupa było go ciężko, po założeniu, mimo że niby nic nie dłubano w mapach to auto gorzej odpala (i oczywiście usłyszałem od Jadźwina, typowe "przecież to niemożliwe - a słyszałem już o innych przypadkach takiej odpowiedzi od znajomych z wawy), do prostych dostrojeń uważam że zda egzamin, auto doładowane nie wiem czy bym na nim robił. Jednak w czujnikach każdy ohm, każdy farad ma znaczenie, a wpinasz się z wiązką długasnych przewodów, lutami, innnymi obwodami itd itp. a potem sterujesz o wiele mądrzejszym ECU przekłamując/emulując sygnały z czujników samochodu.
Gdybym miał połowę cylindrów to brałbym SA pewnie, choć też niesie kilka zagrożeń, do mnie nie było żadnych map w necie swego czasu i wiem że bywały problemy z odpaleniem tego silnika na prostych SA, jeśli jednak masz ludzi i gotowe rozwiązania pod swoje auto, to pięknie. Do tego support five i pita, ja tu ze świnią to prawie nikogo nie mam w okolicy, a tunerzy wszyscy u nas zaparli się na amen że nie nauczą się tego stroić (a już tym bardziej zakładać) i koniec. Mam mieszane uczucia co do obydwu rozwiązań, nie wiem jak dobrzy są pit i five,ale ich dostępność i dotychczasowa chęć pomocy jest bardzo dużym plusem. Z drugiej strony, to nie jest rakieta na księżyc, powinna działać i na świni.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez rumianko » niedziela, 13 listopada 2011, 00:51

Zoltar bardzo dobrze ogarnia SA.

jeśli chodzi o grupę VAG to bez ograniczeń jak dla mnie. BMW - nie ;) 8)
chip tuning/hamownia/fap/dpf_off/indywidualne programy każdy silnik z T
https://www.facebook.com/pages/Brk-Tuning/1431232843778695?ref=ts&fref=ts
rumianko
Frequent User

Postprzez kubas » niedziela, 13 listopada 2011, 09:28

Miniac też ci podłączy SA do wszystkiego co jeździ :)
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » niedziela, 13 listopada 2011, 09:35

Miniac miał też mi zakładać, ale SA wychodził najmniej 6000-9000zł z montażem i strojeniem. Ecumastera też wystroi w sumie, tylko że to Warszawa a nie Bydgoszcz.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Proper » piątek, 18 listopada 2011, 19:31

Megasquirt jest "fajny!!!"
Szczególnie zestawy P&P
POLECAM :lol:
ProPerfekt ....daj upust swojej mocy!!!
www.blow-off.pl
Blow-off, MBC ,Regulatory ciś. paliwa, pomiary AFR
http://www.properfekt.pl
http://www.facebook.com/pages/Properfekt/282421328464662
Proper
Forum Clubber

Auto: urquattro urS4

Postprzez Dziadek » piątek, 18 listopada 2011, 19:36

A już ci on bangla? Skoro to taki p&p?
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Proper » piątek, 18 listopada 2011, 20:09

Poza tym że:
-jak podłączyliśmy według schematu i nic nie działało
-potem Five siedział 3 dni i rozgryzał o co chodzi (podziwiam go za to :)
-nie uwzględnili że w silniku jest silnik krokowy a obroty wolne biorą się znikąd :)
-że na desce rozdzielczej jest prędkościomierz i obrotomierz
-w samochodzie jest pompa paliwa i wentylator
-nie wspomnę o wybuchających akumulatorach i żarówkach w światłach :)
To zestaw P&P jest "MEGA FAJNY"
www.blow-off.pl
Proper
Forum Clubber

Postprzez Pit » piątek, 18 listopada 2011, 20:12

Oj tam Proper, marudzisz ;) Auto przecież jeździ 8) Przygody zawsze muszą być 8)
Proper napisał(a):...nie wspomnę o wybuchających akumulatorach i żarówkach w światłach :)

Mój kuźwa nowy akumulator z Voyagera firmy TopDrive! ;)
Pit
Forum Killer

Postprzez Proper » piątek, 18 listopada 2011, 20:20

...ojtam NOWY :lol: wybuchnięty.
www.blow-off.pl
Proper
Forum Clubber

Postprzez Dziadek » piątek, 18 listopada 2011, 20:24

E, czyli w sumie norma, jak przekształcić coś co jeździ na coś co stoi, ale jest bardzo szybkie ;) To jednak świnia jest prostsza.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Pit » piątek, 18 listopada 2011, 20:33

Dziadek napisał(a):...jak przekształcić coś co jeździ na coś co stoi, ale jest bardzo szybkie ;)

Ale z jaką klasą stoi! ;) (...) Teraz już Proper ma z górki. Uporządkować pajęczynę przewodów, zrobić coś z wolnymi obrotami i prędkościomierzem... Reszta nawet działa ;) Five się biedaczysko nieźle nakombinował, i tutaj mimo całej jego mizerności i bałaganiarstwa, podprowadzania narzędzi i niszczenia prostowników, należą mu się słowa uznania za zaangażowanie :)
Pit
Forum Killer

Postprzez Fiveopac » sobota, 19 listopada 2011, 00:56

Qwa jeden wielki kibel ten zestaw plug and play ms'a :roll: rownie dobrze mogli dac wszystkei podzespoly ms'a w woreczkach, podobna ilosc roboty by to poogarniac.
Z wesolych rzeczy (moze nei dla pit'a bo to jego) dzis wysadzilismy w powietrze akumulator, bo zewnetrzny regulator napiecia (oczywiscie byl w pakiecie z ms'em) ladowal ponad 20v :lol: fuck yeah 8) Naprawde masa zabawy z tym półproduktem.
W koncu properek wyjechal na wlasnych kolach i poza chorobami wieku dzieciecego dziwnie dobrze chodzi na mapie, ktora praktycznie wzialem z kosmosu :P troche dostroilismy i AFR jest calkiem znosny w podcisnieniu. Nawet niezle odpala jak na swiezo zalozonego standalona :P no, moze poza faktem ze nei ma wplywu na wolne obroty :roll:
Z rzeczy nie uwzglednych przez tworcow tegoz ms'a jest kwestia sterownia pompy paliwa, brak sterowania krokowcem (przynajmniej nei tym, ktory jest w neonie) i jakby predkosciomierz nei dziala. Zreszta jest fajny cyrk bo napiecia i masy na rozne rzeczy w neonie przechodza przez komputer i po jego wyciagnieciu i zastepieniu rzekomym standalonem poginelo praktycznie wszystko - od sensorow przez zaplon po wentylator.
Oddac trzeba honor, ze ms sam w sobie dziala rewelacyjnie i pewnie na dniach pobawimy sie strojeniem w doladowaniu (jak proper wykupi licencje na soft heheh).
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Następna strona

Powrót do Techniczne