Hamulce - teoria

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez FordOn » czwartek, 22 marca 2007, 23:34

--orzech-- napisał(a):nie nie zle mnie fordon zkumales... bardzoej mi chodzi o mlodziencze lata kiedy to czlowiek niekoniecznie che dookola i cierpliwuie dochodzic do celu.. i pozniej wychodza czesto projekty powered by tesco... bo tanio. wszelkiego razaju naklejki, koncowki wydechow, diody, neony , dywaniki ze znaczkami hondaa m-power itp.

Przeca sie na zarty to biore :D ale dobrze gadasz bo sam tak kiedys myslalem ze a poweret by tesco czy cos, dobrze ze mialem dobrego nauczyciela w zawodowce ktory pokazywal mi specjalnie poczeszczegolne rzeczy ktore plywaja na silniki itp....
Ondnosnie tego artykulu to jak dla mnie podstawa to najpierw dobry hebel ktory zatrzyma auto ktore bedzie mocniejsze od serii, lub inaczej " jak masz sie czym rozpedzac to i musisz czyms to wyhamowac" ;)
FordOn
Forum Killer

Postprzez Dziadek » czwartek, 22 marca 2007, 23:36

Ale niektore auta maja dobre heble seryjnie.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez pitol » czwartek, 22 marca 2007, 23:43

No właśnie niektóre. A hamulce to układ, który zawsze może być lepszy i zawsze lepiej mieć je lepsze :mrgreen:
Senna ... Aceleramos Juntos O Tetra E Nosso !
pitol
Frequent User

Postprzez Dziadek » czwartek, 22 marca 2007, 23:45

Nie, jest moment ze juz lepsze nie beda, jest takie profi wspolzawodnictwo pomiedzy firmami, kto szybciej zatrzyma auto. O ile wiem to stoja na jakiejs granicy i qniec, lepiej na razie nie bedzie. Ale w naszych seryjnych autkach pewnie, sie da ulepszyc.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » czwartek, 22 marca 2007, 23:53

Obrazek
chyba jedne z najtanszych na rynku, calkiem niezle , minimum kola 17cali dla mniejszej tarczy, 8 tloczkow przod, 6 tloczkow tyl :D , napewno poprawia hamowanko hehe
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez FordOn » czwartek, 22 marca 2007, 23:56

He a ja tu mialem na mysli pol srodki o jakich wiem co mozna zastosowac do forda od drugiego forda :D a tu od razu profi zabawki do streetu :) hmmm wesolo
FordOn
Forum Killer

Postprzez pitol » czwartek, 22 marca 2007, 23:57

No w człona fajne, ale 17 cali w CRX'ie to urwą chyba z sekunde do setki. Ja osobiście sie czajen na hamulce z Prelude lub Legenda bo nie mam zamiaru wkładać więcej niż 15 cali.
pitol
Frequent User

Postprzez Mav » piątek, 23 marca 2007, 14:08

A pomyslcie jak ładnie wzrasta masa nieresorowalna :P
Oczywiscie poprawa hamowaniea jest ważniejsza - nawet nie probuje dyskutować wtej kwestii.

Z ciekawostek- wmaluchu przekladka z poloneza hebli tarczowych do przodu powodowalo ze niedoswiadcony kierowca hamowal gorzej niż seria (przód miał tendencję do blokowania przy każdej okazji)
Mav

Postprzez pitol » piątek, 23 marca 2007, 15:29

Mav napisał(a):A pomyslcie jak ładnie wzrasta masa nieresorowalna :P

A z czym to się je i co i jak
pitol
Frequent User

Postprzez Mav » poniedziałek, 26 marca 2007, 07:47

To jest temat na artykul a nie dwu-zdaniowy post...

Podpowiem ze alfa przy rozwiązaniach transaxle stosowala montaż hamulców tarczowych tuz przy skrzyni - byzmniejszyc masę nieresorowalną.
W uproszczeniu - im mniejsza masa którą trzeba tłumić (czyli koło+wahacz+NP.HAMULCE ITD) tym lepszy efekt pracy amortyzatora.
Mav

Postprzez STELMI » poniedziałek, 26 marca 2007, 15:53

tavria też takie coś robiła :lol: (to nie żart)
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Fiveopac » poniedziałek, 26 marca 2007, 22:13

Mav napisał(a):odpowiem ze alfa przy rozwiązaniach transaxle stosowala montaż hamulców tarczowych tuz przy skrzyni - byzmniejszyc masę nieresorowalną.

Przeguby pewnie wrecz piszczaly z radosci ;)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez Mav » wtorek, 27 marca 2007, 15:24

Five...
Uklad transaxle to układ silnik z przodu, skrzynia z tyłu...i taki cieniutki wał pomiedzy nimi(nie trzeba grubszego - tam są tylko niutki bezposrednio z silnika bez przelozeń).
Mav

Postprzez Fiveopac » wtorek, 27 marca 2007, 22:03

Mav napisał(a):Uklad transaxle to układ silnik z przodu, skrzynia z tyłu...i taki cieniutki wał pomiedzy nimi(nie trzeba grubszego - tam są tylko niutki bezposrednio z silnika bez przelozeń).

Znaczy sie skrzynia i dyfer w jednym, tj cos takiego?
Obrazek
W tym wypadku cofniecie hebli na ośkach do skrzynio-dyfra powoduje powstawania momentow skrecajacych na polośkach (w przeciwienstwie do klasycznego hebla w kole, polos przenosi cala sile hamowania na kolo). Chyba dobrze kombinuje?
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez Mav » środa, 28 marca 2007, 07:47

Dobrze kombinujesz, wygląda na to że ze gdy alfa decydowała się na taki patent - masa nieresorowalna była ważniejsza niż niebezpieczeństwo ukręcenia półosi podczas hamowania.

Obrazek

Obrazek
Mav

Następna strona

Powrót do Techniczne