Sprzęgło

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Sprzęgło

Postprzez Brychu » wtorek, 29 czerwca 2010, 00:38

Ja chyba tu codziennie na tym podforum będę coś pisał odnośnie popsutych rzeczy w Volvo :)

Padło sprzęgło. Co zrobić budżetowo, ale dobrze ? Na Allegro ceny nowego do Volvo 850 2.3 T5 porażają, używanych nie ma. Regenerować ? Oddać gdzieś ? Jakie są koszty regeneracji ? Wzmocnić jakoś ? Cokolwiek ? Średnio mi się uśmiecha wyrzucanie nawet 600 zł na to, bo tutaj jeszcze dziś popołudniu pisałem o tym jakie rzeczy jeszcze są do zrobienia.

Edit: było tak - jedynka, zerwanie przyczepności, za ostro dwójka i stanąłem w miejscu. Nie można było wbić żadnego biegu. Po 2-3 minutach już wchodziły, ale czwarty bieg ze zgrzytem. Sprzęgło się ślizga na każdym biegu. 40 minut auto stało później zgaszone i zero poprawy.
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » wtorek, 29 czerwca 2010, 05:15

Brychu napisał(a):Jakie są koszty regeneracji ? Wzmocnić jakoś ?

Na Radzikowskiego z przesyłkami musisz liczyć 1300zł + stracone nerwy przez nieslowność z terminami, więc wzmacnianie raczej odpada
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Re: Sprzęgło

Postprzez GaRaż » wtorek, 29 czerwca 2010, 09:31

Brychu napisał(a):Ja chyba tu codziennie na tym podforum będę coś pisał odnośnie popsutych rzeczy w Volvo :)

Padło sprzęgło. Co zrobić budżetowo, ale dobrze ? Na Allegro ceny nowego do Volvo 850 2.3 T5 porażają, używanych nie ma. Regenerować ? Oddać gdzieś ? Jakie są koszty regeneracji ? Wzmocnić jakoś ? Cokolwiek ? Średnio mi się uśmiecha wyrzucanie nawet 600 zł na to, bo tutaj jeszcze dziś popołudniu pisałem o tym jakie rzeczy jeszcze są do zrobienia.

Edit: było tak - jedynka, zerwanie przyczepności, za ostro dwójka i stanąłem w miejscu. Nie można było wbić żadnego biegu. Po 2-3 minutach już wchodziły, ale czwarty bieg ze zgrzytem. Sprzęgło się ślizga na każdym biegu. 40 minut auto stało później zgaszone i zero poprawy.

Witamy w realnym swiecie :) , musisz uzbierac kasiorke i wyscielic ile trzeba na dobre sprzegielko . My w naszych hondzinkach smigamy na wzmocnionych aftermarketowych renomowanej firmy i dzialaja jak na razie , oszczednosci nie sa wskazane jesli chodzi o preformance.
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez rulek » wtorek, 29 czerwca 2010, 11:19

Brychu nie bierz tego do siebie ale jak czytam budżetowo i dobrze to nie wróży to nic dobrego. Kupiłeś ciekawe auto, z ciekawym silnikiem, które będzie potrzebowało ciekawej gotówki. Nie ma co się oszukiwać, koszta będą nie małe, auto do najmłodszych nie należy, dodatkowo jest to turbo więc lekko nie będzie. Sam wiem ile walczyłem z S2 żeby jeździło jak seria co i tak nie do końca się udało, dlatego m.in. teraz jest duży wolnossący motor żeby jechał w każdych warunkach ;) Stare auto + turbo + nieznany poprzedni właściciel + trochę druciarstwa i będzie mogiła. Rób jak należy, nie oszczędzaj bo prędzej czy później się to zemści.
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez Brychu » wtorek, 29 czerwca 2010, 12:06

Ale kiedy ja chcę sobie tym samochodzem z miesiąc-dwa pojeździć i sprzedać. Ot, taki kaprys był żeby to kupić, impuls pod wpływem chwili, ale nic długoterminowego żeby inwestować.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez rulek » wtorek, 29 czerwca 2010, 12:32

Tyle że ze sprzęgłem to czegoś byś nie zrobił oprócz zakupu nowego kompletu będzie jeżdźenie z ciągłym pytaniem się czy jeszcze ten wyścig da radę czy znowu klęknie. Patrzyłem w katalog IC to po rabatch coś w okolicy 1000 zł by wyszło. Pamiętaj, że do sprzęgła trzeba w najlepszym wypadku rozpiąć skrzynię, jeżeli jej nie wyjąć. Każda kolejna operacja rozpinania/wyciągania kosztuje. No chyba że będziesz wymieniał sam to ok. Zmierzam do tego, że robiąc eksperymenty koszt usługi (w sensie kilkukrotne wyciąganie i wkładanie skrzyni) zrówna się z kosztem zakupu nowego kompletu sprzęgłą. Wg mnie na sprzęgle nie da się oszczędzić. Jak miałem puga, koledze auto pożyczłem i rozpierdolił tarcz (okładziny). Dał do nabicia nowe i wytrzymały dwa tygodnie po czym rozsypała się tarcz i docisk. Tak i tak trzeba było zakupić cały nowy zestaw.
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez Ed » środa, 30 czerwca 2010, 06:53

jak na miesiac to daj tarcze dziadkowi na jaskolczej do obicia, calkiem dobrze to robi i reklamacji ma malo, koszt ok 100zl
Pit Stop - Mechanika Pojazdowa tel. 518 180 190
Ed
Frequent User

Postprzez Dziadek » czwartek, 1 lipca 2010, 09:02

o i to jest dla niego rozwiązanie. Jakby jeszcze znalazł twardsze okładziny...
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez DCA » piątek, 2 lipca 2010, 16:09

Ja robiłem u Radzikowskiego. Jestem zadowolony i terminowo było.
DCA

Postprzez pheonix » piątek, 2 lipca 2010, 20:56

Z Radzikowskim to jest tak, że ilu klientów tyle jest opinii.
Jednak nie mieści się w podanych widełkach budżetu, co STELMI pokazał.
Ja bym się skupił na kupieniu zamiennika oryginału, bo rzeźbiebnie może ale nie musi wyjść bokiem ;)
pheonix
Super user

Postprzez rumianko » piątek, 2 lipca 2010, 22:00

po tym jak radzik zrobił mi sprzęgło to na serio nie polecam,

napisze tylko tyle ze sam musiałem je przerobić żeby faktycznie działało......
chip tuning/hamownia/fap/dpf_off/indywidualne programy każdy silnik z T
https://www.facebook.com/pages/Brk-Tuning/1431232843778695?ref=ts&fref=ts
rumianko
Frequent User

Postprzez KOZI » poniedziałek, 12 lipca 2010, 17:56

A ja się zgadzam ze Slawkiem i Rulkiem...:)
KOZI

Postprzez ERDII » poniedziałek, 12 lipca 2010, 22:52

Jesli chcesz autem posmigac dluzej to kup dobre sprzeglo. Jak na miesiac to kup jakas uzywke z allegro ew u tego dziadka niech ogarnie temat
ERDII
Forum Clubber

Postprzez Brychu » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:08

Używki nigdzie nie znajdę do T5. Nie chcę dłużej jeździć.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez Ed » wtorek, 31 sierpnia 2010, 08:51

sprzeglo ogarniete, tarcza obita, docisk zregenerowany, koszt operacji 150pln
Pit Stop - Mechanika Pojazdowa tel. 518 180 190
Ed
Frequent User

Następna strona

Powrót do Techniczne