Honda CRX ED9 z Silnikiem D16Z5

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Honda CRX ED9 z Silnikiem D16Z5

Postprzez bboy4 » piątek, 2 kwietnia 2010, 16:31

Witam po małej przerwie - Chcę kupić sobie do CRX jako auto do wybebeszenia i do jazdy torowej...

Znalazłem naprawde dobrego CRX-a w Toruniu - Utrzymany w oryginale tak że głowa mała - Środek auta masakruje - aż trudno uwierzyć że to możliwe... Sprawdziliśmy go miernikiem lakieru i wyszło że oprócz zaprawek dołu auta nigdzie nie ma ukrytych tematów

Silnik D16Z5 chodzi fajniutko ale gdybym miał kupić tego CRX-a to seria troszke za słaba...

Pytania:

1. Co da rade zrobić z tym motorem gdyby miał zostać N/A
2. Co potrzeba do swapa na D16A1?? (oprócz silnika trzeba skrzynie i półosie??)
3. Koszty Softa jeśłi miałbym to robić w Bydgoszczy i z umiarkowaną mocą czyli około 160 koni...

Dzięki z góry za wszelkie sugestie...
bboy4

Postprzez maciej29 » piątek, 2 kwietnia 2010, 17:00

dawno nie pisalem nie moglem sie powstrzymac :mrgreen:

odp

1. d16z5 ciezko mocne n/a zrobic
2. chyba o b16 ci chodzi caly swap silnik wiazka skrzynia itd + nowe lapy
3. zalezy czy komus zlecisz czy duzo sam zrobisz ogolnie na 0.4 bara bedzie jakies 180 koniuf
maciej29

Postprzez weede » piątek, 2 kwietnia 2010, 17:10

bboy4 napisał(a):Pytania:

Temat hond w bydgoszczy to tylko tu http://www.garazraceteam.pl/

bboy4 napisał(a):Koszty Softa jeśłi miałbym to robić w Bydgoszczy i z umiarkowaną mocą czyli około 160 koni...

Imo szkoda robić turbo, ktore z natury będzie sie grzało do jazdy torobwej. Taniej i napewno trwalej będzie przeszczepiać b16 czy jakies tam mocno d16 (nie znam tych oznaczen dokladnie)
weede
Administrator

Auto: C55

Re: Honda CRX ED9 z Silnikiem D16Z5

Postprzez GaRaż » sobota, 3 kwietnia 2010, 01:16

bboy4 napisał(a):Witam po małej przerwie - Chcę kupić sobie do CRX jako auto do wybebeszenia i do jazdy torowej...

Znalazłem naprawde dobrego CRX-a w Toruniu - Utrzymany w oryginale tak że głowa mała - Środek auta masakruje - aż trudno uwierzyć że to możliwe... Sprawdziliśmy go miernikiem lakieru i wyszło że oprócz zaprawek dołu auta nigdzie nie ma ukrytych tematów

Silnik D16Z5 chodzi fajniutko ale gdybym miał kupić tego CRX-a to seria troszke za słaba...

Pytania:

1. Co da rade zrobić z tym motorem gdyby miał zostać N/A
2. Co potrzeba do swapa na D16A1?? (oprócz silnika trzeba skrzynie i półosie??)
3. Koszty Softa jeśłi miałbym to robić w Bydgoszczy i z umiarkowaną mocą czyli około 160 koni...

Dzięki z góry za wszelkie sugestie...

Tylko swap na Bserie i bedziesz zadowolony :)
tu masz filmik jak chodzi Bseria , odcinka ustawiona na 9500 tylko nie wiem czy akurat tu bylo na prostej dokrecone do tylu.
http://www.youtube.com/watch?v=5uTbuFhi_xM
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez bboy4 » środa, 7 kwietnia 2010, 15:21

Licze właśnie na wsparcie narazie informacyjne od strony Garażu Race Team... :)
Czy oprócz kompletnego silnika , skrzyni i półosi będzie mi potrzebne dużo gratów?? Dużo przeróbek wiązki??

Ps: A gdyby uprzeć się na Softa to jest to bzdurny pomysł ze względu na wytrzymałość D16Z5 czy ze względu na ceny??

Wydaje mi się że dmuchnięty D16Z5 na 0,3 bara spokojnie podjedzie pod 160 koni...
bboy4

Postprzez weede » środa, 7 kwietnia 2010, 15:48

bboy4 napisał(a):Ps: A gdyby uprzeć się na Softa to jest to bzdurny pomysł ze względu na wytrzymałość D16Z5 czy ze względu na ceny??

ja znawcą hondy nie jestem, ale soft jak wszędzie to 7k zł to lekko bardzo licząc i ciągle masz wydumke, która się może zesrać. Za 7 założysz b18c4 169km (ok 5k + 2 założenie i pierdoly, uszczelki, plyny)
lub b16 150-160km (za jakieś 4,5k + moze nawet jakies mody) i masz trwałe konie ktore mozesz upalać.

Dzwoń do Tomka on Ci wszystko wytłumaczy ;)
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez white » środa, 7 kwietnia 2010, 17:30

wolnossak jest lepszy od wydumki bo masz mniej rzeczy ktore moga ci sie uwalic i zdaje mi sie ze na tor to wydumka moglaby czasem nie nadazyc ladowac na niektorych zakretach a ze crx lekki to moment tez nie jest az tak potrzebny

jesli juz bys sie uparl t na turbo to wolalbym najpierw swap na to b18c4 lub b16 bo masz juz podstawe do modzenia
white
Super user

Auto: Eclipse 2G V6 MIVEC

Postprzez STELMI » środa, 7 kwietnia 2010, 20:02

z tego co wiem to w D16Z5 po założeniu turbo nagminnie padają panewki
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez white » środa, 7 kwietnia 2010, 22:55

STELMI napisał(a):z tego co wiem to w D16Z5 po założeniu turbo nagminnie padają panewki

no wlasnie
dlatego proponowalbym swap bo pozniej masz juz dobra podstawe do modyfikacji
white
Super user

Auto: Eclipse 2G V6 MIVEC

Postprzez Pit » czwartek, 8 kwietnia 2010, 08:51

Honda i turbo... :/ Jakoś tak mentalnie nie pasuje... ;)
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez GaRaż » czwartek, 8 kwietnia 2010, 16:06

bboy4 napisał(a):Licze właśnie na wsparcie narazie informacyjne od strony Garażu Race Team... :)
Czy oprócz kompletnego silnika , skrzyni i półosi będzie mi potrzebne dużo gratów?? Dużo przeróbek wiązki??

Ps: A gdyby uprzeć się na Softa to jest to bzdurny pomysł ze względu na wytrzymałość D16Z5 czy ze względu na ceny??

Wydaje mi się że dmuchnięty D16Z5 na 0,3 bara spokojnie podjedzie pod 160 koni...

tor , turbo , honda - to nie pasuje razem :) , kompresor predzej ze wzgledu na brak gwaltownego przyrostu momentu , ja bym na Twoim miejscu startowal bym od zawieszenia , hamulcow , usztywnienia budy. Zreszta , umow sie na telefon , przyjedz, pogadaj , takie forumowe dywagacje to sa warte funta klakow ;) , no chyba ze chcesz robic sam to wtedy pomocne moga sie okazac inne fora hondowskie.
Ostatnio edytowano piątek, 9 kwietnia 2010, 19:24 przez GaRaż, łącznie edytowano 1 raz
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez przem » piątek, 9 kwietnia 2010, 10:11

STELMI napisał(a):z tego co wiem to w D16Z5 po założeniu turbo nagminnie padają panewki

bez turbo rowniez padaja panewki :P wiem na wlasnym przykladzie ze idzie zajechac d16z5 8)
przem
User

Postprzez STELMI » piątek, 9 kwietnia 2010, 17:01

wiem, Erdi co tankowanie zmieniał :lol:
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez bboy4 » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 08:01

Ok - Dzięki Panowie za wasze prostowanie mnie... Ogólnie rzecz biorąc Turbo Honda mi również nie pasuje ale chciałem zapytać o koszty...

Napisze co z zakupem i wtedy zawitam do GaRaŻu :)
bboy4

Powrót do Ogólne