BOV do diesla

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

BOV do diesla

Postprzez Quaki » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 19:49

Witam
Na wstępie napisze skąd mi się wziął pomysł jako ze od jakiegoś czasu sprzedaje rożne łączniki silikonowe firmy autobahn88 i rożne inne ich akcesoria w tym BOV-y tak mniej więcej co dziennie odpowiadałem na 3-4 maile czy da się taki bov zainstalować w TDI (i tym podobnych silnikach) odpowiedz brzmiała oczywiście ze bezpośrednio się nie da (brak przepustnicy powoduje ze przy zmianie biegów nie ma różnicy w ciśnieniu miedzy kolektorem a dolotem co jest podstawa do otworzenia się zaworu upustowego, poza tym posiadanie takowego zaworu z "mechanicznego"punktu widzenia nie ma sensu w silniku diesla (chyba ze ktoś po prostu lubi dźwięk zaworu upustowego lub jeśli ma mocno przewymiarowana turbinę )
A ze pytań było masę to w końcu powstało u mnie coś takiego
Obrazek Obrazek
Jest to mikroprocesorowy sterownik zaworu upustowego (z przeznaczeniem do silników diesla)
istnieje możliwość pobierania sygnału do otwarcia zaworu upustowego z dwóch elementów
1. TPS (na przyklad dla silnika dla arl to jest pin 69 z ecu)
2. Z Map sensora (tego o ile wiem nie ma żaden inny system tego typu)
Urządzenie "samo" rozpoznaje rozpoznaje rodzaj sygnał.
W urządzeniu ustawia się 3 wartości (służą do tego 3 potencjometry widoczne na pierwszym zdjęciu po lewej stronie)
1. wartość jaka musi osiągnąć napięcie na TPS lub map sensorze żeby urządzenie zadziałało (0-5v)
2. jak długo wartość z punktu 1 musi się utrzymać żeby urządzenie zadziałało (od 0 do 5 sekund)
3. jak długo ma być otwarty zawór upustowy (od 0 do 1 sekundy)
A oto reszta elemntow potrzebnych do montazu (moze nie cala ale najwazniejsze czesci)
Obrazek
Zaworek 3-drozny (tutaj akurat n75 z audi i zawor upustowy 2 tloczkowy .
Pozdrawiam
ps. całość będzie testowana na skodzie Octavi TDI
Quaki
Rookie

Postprzez Kamil Wolski » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 19:52

A nie wystarczy stycznik na lince gazu, zaworek, bov? Przynajmniej tak było pokrótce z tego co pamiętam, u mnie i działało.
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez FordOn » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 19:58

Nie do konca daje nic, po za dzwiekiem... jak bedziesz testowal to przy okazji podepnij sobie zegar boost i zobacz jak zachowuje sie doladowanie bez BOV-a i z...
turbina tak szybko nie traci doladowania i nie musi sie napedzac od zera...
FordOn
Forum Killer

Postprzez Quaki » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 20:17

Kamil Wolski jasne ze mozna i tak ale wtedy nie masz zadnej kontroli nad tym jak cale urzadzenie dziala i do tego stycznik bedzie dzialal zawsze a tutaj calosc dziala tylkow bardzo okreslonych warunkach i to byl caly zamysl (pozatym bardzo ladnie mozna cale ustrosjtwo wylaczyc )
FordOn ja wiem jakie beda efekty i dlatego masz usatwienia czasu otwarcia zaworu dzieki temu bedzie slyszalny dzwiek a nie bedzie skutkow tak duzych skutkow ubocznych w formie straty cisnienia (szczegolnie jesli tak jak pisalem mialbys duzo przewymiarowana turbine wtedy moze byc problem z przepompowaniem duzo wiekszej ilosci pwoietrza prze silnik przy zmianach biegow
Pozdrawiam
Quaki
Rookie

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 25 stycznia 2010, 12:41

Nie łatwiej mały głośnik z mp3 pod maską? ;) Mam mieszane uczucia czy to da wymierną poprawę osiągów.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Quaki » środa, 27 stycznia 2010, 02:03

W seryinym silniku nie bedzie zadnej poprawy osiagow
Pozdrawiam
Quaki
Rookie

Powrót do Techniczne