['91 Mazda Mx-5]

Tutaj będą przenoszone tematy off-topicowe

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Proper » środa, 3 grudnia 2008, 22:14

no wygladem odstrasza troche ale owiniesz tasmą i nie bedzie go widac :) byle tylko nie pekał!
ProPerfekt ....daj upust swojej mocy!!!
www.blow-off.pl
Blow-off, MBC ,Regulatory ciś. paliwa, pomiary AFR
http://www.properfekt.pl
http://www.facebook.com/pages/Properfekt/282421328464662
Proper
Forum Clubber

Auto: urquattro urS4

Postprzez Fiveopac » środa, 3 grudnia 2008, 22:32

no wygladem odstrasza troche ale owiniesz tasmą i nie bedzie go widac :) byle tylko nie pekał!

Hehe wieczny optymista :P Dzieki za bandaz do maskowania rurek ;)
kubas napisał(a):srednica rur jest taka sama w twoim przypadku i tego zamiennika z usa ? bo na fotkach wyglada jakby ten z usa mial wieksza srednice...

Pewnie mniejsze, ale to malo istotne o ile srednica rur nie jest mniejsza od otworow we flanszy.
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez mily200 » czwartek, 4 grudnia 2008, 08:19

ładny kolektorek to nie ma wyglądac to ma zapier..........
mily200

Postprzez --orzech-- » czwartek, 4 grudnia 2008, 08:56

chyba mily nie masz pojecia jak powinien wygladac kolektor...
i niestety jest tak ze sposob wykonania moze sie pozniej odbic na uzytkowaniu...
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez ravestation » czwartek, 4 grudnia 2008, 09:29

polerka wyszła git, jest wypas jak zwykle i tyle...

co do kolektora to się do końca nie znam i nie będę się mądrował, dlatego zadam pytanie, czy tyle tak widocznych spawów nie będzie skutkowało jakimś rozszczelnieniem lub pękaniem kolektora ? rozumiem, że to ma być wytrzymały element, ale na oko tak nie wygląda...

sorry jeśli zadaje zbyt laickie pytania, ale kto pyta nie błądzi...
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez dave » czwartek, 4 grudnia 2008, 11:20

moj kolektor jest zrobiony na podobnej zasadzie. z kilku elementow. podobno jak jest dobrze wyspawany kolektor to nie ma prawa peknac na spawach. predzej peknie w innych miejcach niz spawy.
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » czwartek, 4 grudnia 2008, 11:35

moj kolektor jest zrobiony na podobnej zasadzie. z kilku elementow. podobno jak jest dobrze wyspawany kolektor to nie ma prawa peknac na spawach. predzej peknie w innych miejcach niz spawy.

Dokladnie, spawy nigdy nie pekają (o ile spoina jest polozona bez niezgodnosci), najczestsze pekniecia sa w strefie wplywu ciepła czyli tam gdzie material zostal poddany obrobce cieplnej od procesu spawania.
Poza tym to jest kwasówka, ledwo to sie da nawiercic a co dopiero odkształcić.
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » czwartek, 4 grudnia 2008, 12:09

Fiveopac napisał(a):Poza tym to jest kwasówka, ledwo to sie da nawiercic a co dopiero odkształcić.

a ja myslalem ze kwasiak jest bardziej miekki od zwyklej stali :)
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » czwartek, 4 grudnia 2008, 12:42

GaRaż napisał(a):a ja myslalem ze kwasiak jest bardziej miekki od zwyklej stali :)

Wydaje mi sie, ze jednak to zalezy od gatunku stali ...
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » czwartek, 4 grudnia 2008, 17:52

GaRaż napisał(a):Fiveopac napisał/a:
Poza tym to jest kwasówka, ledwo to sie da nawiercic a co dopiero odkształcić.

a ja myslalem ze kwasiak jest bardziej miekki od zwyklej stali

niestety źle myślałeś. Jak frezowałem te flansze Five`owi to co chwila pisałem mu smsy z kurwami ;) Stal zwykła czy nawet ulepszana to plastelina w porównaniu do kwasiaka
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Aniołek » czwartek, 4 grudnia 2008, 20:44

Generalnie ten kolektor ma dobże działać i mysle że będzie , widziałem pare żeczy "wyspawanych" u Marka i trzeba oddać że jest duży progres w kierunku dokładności spasowania elemętów przed spawaniem co owocuje równą od środka powierzchnią jak i samą jakością spawów, co do samych spawów to zawsze lepiej jest podwójnie obspawać czy też gróbo gożej to troche wygląda ale daje gwaranje że spawy nigdy nie puszczą co w przypadku kolektorów wydechowych jest bardzo ważną cechą a co do owijania kolektorów taśmą to polecam gdyż wydatnie zmniejsza sie temp. w kom. silnika ale co ważniejsze spaliny nie studzą sie tak szybko co także ma pozytywny wpływ na układ wydechowy , idąc dajej profi w tym kierunku zaleca sie aby owinąć izolacją strone gorącą turbiny oraz "down pipe "

:shock: normalnie zadziwiam sam siebie :lol:
Lubie to : Streetracing-------- Windserfing -------CROSSFIT
Aniołek
Forum Killer

Auto: Audi S4 B8

Postprzez qualin » czwartek, 4 grudnia 2008, 20:59

Faktycznie kolektor wyglada troszke jak wyrob pana zdzisia z szopy :P ale najwazniejsze jest zeby spelnial swoje zadanie.
a co do stali to jest tak Five pisze, twardosc zalezy od gatunku stali a nie od tego czy jest czarna badz kwasna. im wiecej wegla w stali tym wieksza kruchosc materialu. generalnie najlepsze sa stale japonskie, wlasnie ze wzgledu na bardzo niska zawartosc wegla w stopach :)

Aniołek, blagam, zainstaluj sobie nowego FireFoxa :/
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Aniołek » czwartek, 4 grudnia 2008, 21:31

eee to ty chyba nie widziałeś zle zrobionego kolektora wydechowego że tak twierdzisz już bardziej poprawnie Ci idzie z ortografi ale jakos mnie to nie boli a skoro Ciebie tak to proponuje tobie wyginać smiało ciało w kierunku jakiegos forum polonistycznego , tam sie wykażesz : http://polonistyka.edu.pl
Aniołek
Forum Killer

Postprzez Fiveopac » czwartek, 4 grudnia 2008, 21:40

Aniołek napisał(a):o do owijania kolektorów taśmą to polecam gdyż wydatnie zmniejsza sie temp. w kom. silnika ale co ważniejsze spaliny nie studzą sie tak szybko co także ma pozytywny wpływ na układ wydechowy , idąc dajej profi w tym kierunku zaleca sie aby owinąć izolacją strone gorącą turbiny oraz "down pipe "

Dokladnie tak, DP bedzie owiniety bandazem, podobnie jak i kolektor. Na czesc goraca turbiny mam kocyk. Mailem przyjemnosc zapoznac sie, co sie dzieje z gumą 10 cm od turbiny gdy rozszczelnil mi sie zbiornik z pynem hamulcowym... gumki byly jak z kamienia a zbiorniczek nadtopiony...
Aniołek napisał(a):spawów, co do samych spawów to zawsze lepiej jest podwójnie obspawać czy też gróbo gożej to troche wygląda ale daje gwaranje że spawy nigdy nie puszczą

Chwile se pomędrkuje. Grubosc spoiny nie wplywa na wytrzymalosc łacza, wrecz przeciwnie, redukuje wytrzymalosc polaczenia. Najwaznijeszy jest pełen przetop, czyli pelen wypelnienie rowka spawalniczego tak od strony lica (gora spoiny) jak i grani (spod) - aby krawedzie byly przetopione w spoinie z obu stron . Lico nie musi nawet duzo wystawac ponad powierzchnie materialu. Kladac grubszy spaw lub kilkuwarstwowy, wporwadzasz wiecej ciepla w spoine a tym samym w material. Wieksze ilosc ciepla modyfikuje material rodzimy w strefie wplywu ciepla i oslabia go. Dlatego lacze nigdy nei peka na prawidlowej spoinie a obok niej ;)

qualin napisał(a):Faktycznie kolektor wyglada troszke jak wyrob pana zdzisia z szopy :P ale najwazniejsze jest zeby spelnial swoje zadanie.
a co do stali to jest tak Five pisze, twardosc zalezy od gatunku stali a nie od tego czy jest czarna badz kwasna. im wiecej wegla w stali tym wieksza kruchosc materialu. generalnie najlepsze sa stale japonskie, wlasnie ze wzgledu na bardzo niska zawartosc wegla w stopach :)

Dokladnie tak :) Dodam ze gatunek stali rur to R35 jesli kogos to interesuje.
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Postprzez Aniołek » czwartek, 4 grudnia 2008, 22:10

Też tak słyszałem i czytałem na forum SR.PL , ale jakos nie bardzo to pasuje do zyczywistości bo :
1 - wielokrotnie słyszałem o poprawianiu spawów z powodu zbyt cieko - wąsko połżonego spawu, pekniecia często były powodowane zbyt dużymi nprężeniami spowodowanymi np. nieprawołową konstrukcją kolektora czy też złym - niedostatecznym mocowaniem układu wydechowego. receptą często jest własnie poprawianie spawów a idąć ta teorją to odrazu powinno się robić nowy kolektor a jakoś po naprawach da się jezdzić choć oczywiście zdaża się że i tak pęka
2 - kolkakrotnie widziałem gróbo - podwujnie spawane kolektory wydechowe które wiem że sie nie rozleciały
3- o pełnym przetopie masz racje ;) tyle tylko że jest spore ryzyko powstania babola od wewnątrz co jest akurat najmniej oczekiwanym efektem spawania - wiadomo dlaczego , pół biedy jak można dojśc do tego miejsca i je zeszlifować .

Dlatego też uważam że lepiej jest nababrać troszke na zawnątrz niż w wewnątrz , oczywiście że jest lepiej zrobić jeden ciągły spaw o pełnym przetopie bez baboli ale tak to potrafi raczej tylko maszyna i być może spawacz z 30letnim stażem , kiedyś taki człowiek spawał mi wydech do Subaru i powiem szczeże że byłem w ciężkim szoku tyle tylko że on był spawaczem od 28 lat.

aha zapytaj sie Marka czemu masz tak pospawane , uwież mi że to nie problem pospawać na "płasko" a jednak tego nie zrobił , po spawach widać że były szlifowane czyli musiały być gróbo położone

ja jestem przekonany że ten kolektor nie pęknie stawiam duże piwo
Aniołek
Forum Killer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off Topic