Marża salonów samochodowych

Tutaj będą przenoszone tematy off-topicowe

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez GaceK » środa, 9 stycznia 2008, 20:38

no przyznaje ze troche zaszalalem :) za duzo bylo dzialan matematycznych i koncowy wynik nie potrzebnie pomnozylem ;d sory za to :D
GaceK

Postprzez dave » środa, 9 stycznia 2008, 21:45

GaceK napisał(a):
poza tym kazdy pracownik od sprzedanego auta ma swoja prowizje ktora otrzymuje (tak kiedys bylo, czy jest aktualnie nie wiem ale sadze ze tak) wiec przypuscmy auto warte 500 tys sprzedaje , dostaje 5 tys prowizji i 20 dostaje dealer ?

tak to jest juz naprawde w bardzo zacofanych chyba salonach. dlaczego :?: dlatego ze wprowadza to tylko zamet i conajmniej niemila atmosfere wsrod sprzedawcow w salonach. powinna byc i w wielu salonach jest pensja plus ewentualne jakies tam extra co jakis czas i koniec. wyobrazmy sobie np salon Hondy gdzie jeden ze sprzedawcow ma klienta na zalozmy honde legend ktora kosztuje powiedzmy 300 tys. walkuje sprzedawca klienta miesiac czasu po czym zdecydowany juz kupujacy przychodzi do salonu zamowic takie auto a sprzedawcy ktory z nim zawsze rozmawial akurat nie ma w pracy i takie auto sprzedaje mu kto inny i on bedzie inkasowal prowizje no bo przeciez nie powie klientowi ktory chce wyscielic 300 tys na legenda ze ma przyjsc sobie jutro bo kolegi akurat w nie ma w pracy ;) panimajet :?: ;)
i naprawde gacek posluchaj troche ludzi z tego forum bo niektorzy to tu nawet w salonach pracuja i wiedza w czym rzecz. ja ci powiem z wlasnego doswiadczenia ze w zeszlym roku koledze z poznania zalatwialem auto w pewnym bydgoskim salonie (nie bede mowil o jaki chodzi) bo po prostu nigdzie w polsce lepszej oferty nie dostal a auto dosc rzadkie. auto kosztowalo ok 100 tys. z czego salon mial prowizji 3%. jednak w ostatniej chwili importer zmienil cene i salon sprzedal to auto mojemu koledze z prowizja bagatela...... 0,000 % i za to ten salon cenie bo nawet przez mysl im nie przeszlo zeby w ostatnim momencie nabywcy zwiekszyc cene. po prostu czapki z glow 8) fakt ze kolega ktory to kupowal wiedzial o tym i w ramach tego ze podeszli do samego konca uczciwie do sprawy postanowil na kazdy przeglad jezdzic z poznania do bydgoskiego serwisu.
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » środa, 9 stycznia 2008, 21:52

dave napisał(a):fakt ze kolega ktory to kupowal wiedzial o tym i w ramach tego ze podeszli do samego konca uczciwie do sprawy postanowil na kazdy przeglad jezdzic z poznania do bydgoskiego serwisu.

Myślisz że to z wdzięczności? Podczas przeglądu chodzi na kolanach dookoła warsztatu i modli się by Wa-wa przysłała nowe cenniki :lol:
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez GaceK » środa, 9 stycznia 2008, 22:10

no z tymi prowizjami to racja ze powinna byc stala pensja + ewentualne jakies extra od obrotu albo cos :)

a co do tego przypadku to az dziwne :) to bylo nowe auto, tak? to dobry zonk :)

myslalem ze jak salon kupuje auta do siebie to je kupuje i zna cene... bo raczej nie dostaje za free i placi jak sie sprzeda z zmiana ceny itd bo w takim razie to by kiepsko sie oplacalo , np zlotowka bylaby nagle slaba no i dwa ze gdyby tak bylo mysle ze byloby wiecej salonow samochodowych:)
GaceK

Postprzez dave » środa, 9 stycznia 2008, 22:24

Kamil Wolski napisał(a):Myślisz że to z wdzięczności? Podczas przeglądu chodzi na kolanach dookoła warsztatu i modli się by Wa-wa przysłała nowe cenniki

nie wiem z czego to w kazdym razie docenil i przyjezdza tu, tu gdzie dopieli wszystko na ostatni guzik.
GaceK napisał(a):a co do tego przypadku to az dziwne to bylo nowe auto, tak? to dobry zonk

auto nowe. czekal o ile pamietam 4 albo 5 miesiecy. wiec dlatego ci mowie, nie tylko na sprzedazy sie zarabia, na serwisach salony tez zarabiaja calkiem przyzwoicie no bo na czyms musza prawda?? jak sa przypadki ze prowizja na auto to 0% (rzadkosc ale jednak sie zdarza) to na czyms musza prawda :?:
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez Brychu » środa, 9 stycznia 2008, 23:17

GaceK napisał(a):hmm wiesz samochody typu bmw , porshe , wyzsza polka audi sa w takich wysokich cenach bo prawda sa drogie itp itd ale takie samochody nie sprzedaje sie codziennie i bardzo watpie zeby marza przy takim aucie wynosila 25 tys zl bo to jest jednym slowem nic bo taka kwota moze nawet nie starczyc na oplacenie pracownikow salonu oraz serwisu.

Kilka osób już Ci to wyjaśniło, a ja powtórzę po raz kolejny: to głównie serwisy zarabiają na każdy salon a nie sprzedawane samochody.

GaceK napisał(a):watpie zeby ktos otwieral salon wladowywal kilka duzych mln zl w zakup samochodow + kolejne mln w wybudowanie i urzadzenie salonu dla sprzedazy aut na ktorych marza wynosi przy aucie za 500 tys zl 25 tys...

Myślę, że należałoby zacząć od tego, że istnieje coś takiego jak kredyty i to one są podstawą finansowania takich przedsięwzięć.

GaceK napisał(a):pozwole sobie przytoczyc jedna sytuacje z zycia, kiedys ojciec byl w fordzie i zastanawial sie nad kupnem jakiegos forda to na samym wstepie obnizyli kwote o 8/9 tys zl, gdzie samochod kosztowal powyzej 100 tys. przypuscmy 4 krotnie mniejsza kwota od 500 tys, zobacz jaka prowizje musi miec dealer na aucie warte 100 tys...

Zmuś swoje szare komórki to szerszego myślenia. A być może to jest tak, że w każdym rabacie partycypuje dealer + importer z czego większość rabatu jest po stronie importera ?

GaceK napisał(a):poza tym kazdy pracownik od sprzedanego auta ma swoja prowizje ktora otrzymuje (tak kiedys bylo, czy jest aktualnie nie wiem ale sadze ze tak) wiec przypuscmy auto warte 500 tys sprzedaje , dostaje 5 tys prowizji i 20 dostaje dealer ?

Czy Ty naprawdę sądzisz, że pracownicy salonów mają tak wysokie prowizje ? Kto Ci takich głupot naopowiadał ? Analogicznie więc (skoro na aucie za 500 tys. sam sprzedawca zarabia 5 tys.) na aucie za 50 tys. zł sprzedawca w salonie zarabia 500 zł tak ? Czyli jeśli salon sprzedaje średnio 30 samochodów miesięcznie, z czego powiedzmy jeden sprzedawca ma 10 aut to ma podstawę + 5.000 zł ? Przeceniasz hojność dealerów oraz nie masz pojęcia o tym ile dealer zarabia na samochodzie, ale o tym będzie dalej.

GaceK napisał(a):gdyby to byly tylko takie pieniadze to jedynie glupek by otwieral salon... ja przystaje i tak przy swoim ze przy samochodach sa duuuuzo wieksze pieniadze od tych ktorych piszecie bo to byloby nie oplacalne, a wkoncu wlasciciele bujaja sie samymi najlepszymi autami na ktore musza miec pieniadze...

Wiesz, istnieje leasing, istnieją kredyty, istnieje pojęcie takie jak "samochód demonstracyjny".

GaceK napisał(a):co do samych hal to samo wybudowanie takiej hali jak nowa audi mysle ze kosztuje jakies 2/3 mln zl wybudowanie hali blaszanej kosztuje lekko ponad 1 mln zl, a w salonie sa szyby , mur , wykonczeniowka (podlogi ,sciany , przejscia itd)

Tak, a każdy dealer tak lekką ręką kładzie 3 miliony gotówką. Po raz kolejny sugeruje z zapoznaniem się z terminem "kredyt".

GaceK napisał(a):odnosnie tych obnizej promocji na auta to myslisz ze z czego sa obnizki? z marazy , ktora i tak zostaje nawet po tej promocji czy obnizce, tylko glupek sprzedawalby auta tracac na tym, tyczy sie to tez innych sfer handlu

Obniżki są z tego ile rabatu da importer i na ile może pozwolić sobie dealer, większa część każdej obniżki stoi po stronie importera a nie dealera - powtarzam to po raz drugi. Czasami sprzedaje się samochody na zero, bez zarobku - potrafisz to ogarnąć swoim tokiem myślenia ? Istnieje dla Ciebie pojęcie myślenia perspektywicznego ? Jeśli jest klient, który ma 3 auta marki i serwisuje je u Ciebie to czy potrafisz sobie wyobrazić sytuację że sprzedajesz mu samochód bez zarobku, chociażby po to, aby wszystkie auta serwisował nadal u Ciebie ? Wiesz co to jest budowanie wizerunku marki ? Czy będąc dealerem samochodowym sprzedałbyś samochód bez zarobku osobie tzw. opiniotwórczej ? Osobie publicznej ? Osobie, która przez samo posiadanie samochodu danej marki kreuje jej wizerunek ? Potrafisz spojrzeć na wszystko szerzej ?

GaceK napisał(a):a ty myslisz ze dealer dostaje te auta za darmo tak ? tzn na taka dluuuuuuuga kreske tak?

A ja Ci powiem panie wszechwiedzący że dokłądnie tak jest. NIe wierzysz ? Wejdź do jakiegokolwiek salonu i powiedz "Ten - chcę nim dziś wyjechać". Jeśli wyjedziesz stawiam Ci butelkę zielonego albo niebieskiego Johnny Walkera. Jeśli natomiast powiedzą Ci, że to musi potrwać kilka dni, bo muszą ściągnąć np. kartę pojazdu od właściciela samochodu (czyli importera) to Ty kupisz mi taką flaszkę, wchodzisz ?

GaceK napisał(a):a ty myslisz ze na autach nie idzie zarobic? wygraj w totka z 5mln i otworz porzadny salon to pomnozysz zyski dwukrotnie szybciej niz myslisz

Z Twoją wiedzą i znajomością tematu utopiłbyś te 5 milionów w pół roku.

Oświecę Cię człowieku, bo pieprzysz głupoty i jak zwykle nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że nie masz racji.

1. Dealer płaci za samochód dopiero w momencie sprzedaży, samochody stojące pod salonami nie są własnością dealerów, ale albo importerów albo banków, z którymi współpracują importerzy/dealerzy. Używając Twoich słów auta stojące pod salonami są wzięte na duuuużą kreskę.

2. Mało który dealer stawia salony za gotówkę.

3. Marżę dealera na samochodzie są dużo niższe niż Ci się wydaje.

4. W każdym rabacie i w każdej wyprzedaży partycypuje importer, nie jest tak, że dealer daje 10 czy 20% rabatu od siebie.

5. Każda ASO utrzymuje się z serwisu a nie ze sprzedaży samochodów.

GaceK napisał(a):ogolnie z zycia + źrodła + wlasne przejscia zycia / biznesy

Te Twoje ogólnie plus plus łamane przez są nic nie warte i absolutnie w ogóle nie mają pokrycia w rzeczywistości.

Aby uprzedzić Twoje egocentryczne wymądrzanie się powiem Ci, że zarówno Sokół jak i ja (których to słowa poddałeś w wątpliwość na rzecz swoich argumentów z życia i biznesu) od dłuzszego czasu pracujemy na codzień w salonach samochodowych i z wszystkimi tymi tematami mamy doczynienia na codzień. Przestań więc się wymądrzać, bo robisz z siebie ostatniego idiotę klepiąc takie bzdury i nie dając się przekonać co do swojej niewiedzy.

Jeśli nadal będziesz twierdził, że nie mam racji, a Ty wiesz wszystko najlepiej uznam Cię za skończonego idiotę i myślę że co najmniej połowa forum również.

Dziękuję za uwagę.
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez tomi » środa, 9 stycznia 2008, 23:19

o ja pier.... ale sie rozpisałeś "BRYCHU" ;)
ale co racja to racja
tomi
Forum Killer

Postprzez --orzech-- » środa, 9 stycznia 2008, 23:27

ale spoko pana Gacka nawet nie lubia firmy z ktorymi powiedzmy ze wspolpracuje pomagajac rodzicom...
a o ile sie okaze ze raz po raz jedzi firmowym transporterem rodzicow to lepiej aby po raz kolejny nie trafil mi przed maske...

Gacek spokorniej albo wyprowadz sie do inowrocławia i zamieszkaj z MP
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez tomi » środa, 9 stycznia 2008, 23:30

"Gacek spokorniej albo wyprowadz sie do inowrocławia i zamieszkaj z MP[/quote]"
:mrgreen:
Ostatnio edytowano środa, 9 stycznia 2008, 23:30 przez tomi, łącznie edytowano 1 raz
tomi
Forum Killer

Postprzez ravestation » środa, 9 stycznia 2008, 23:30

Gacek spokorniej albo wyprowadz sie do inowrocławia i zamieszkaj z MP

hahaha teraz padłem czytając to :lol: .... :mrgreen: k.... leże i kwicze...

Brychu, prezesie toś pocisnął... no ale taka prawda :)
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez Kamil Wolski » czwartek, 10 stycznia 2008, 00:08

Hasło bardzo dobre.

A Brychu jak to Brychu - nie szczędzi klawiatury. Ale to dobrze. Czasami warto coś konkretnego przeczytać.
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » czwartek, 10 stycznia 2008, 00:47

Hmmm sądze, ze GaceK powinien za ta wypowiedz dac Brychowi pochwałe. LOL :lol:
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez FELIPE » czwartek, 10 stycznia 2008, 08:55

muszę przyznać, że Brychu w miarę rzeczowo i krótko opisał sytuacje branży, na ten temat można by napisać prace mgr :)

większość ludzi która przejeźdza koło salonu Audi i widzi zajebisty, szybko postawiony budynek z wypasionymi furami w środku -> ten właściciel to musi mieć zajebiście, śmiga sobie najlepszym autkiem z salonu itp

pomijam fakt, że budynek powstał prawie "pod potrzeby" R8, bo Kulczyk Tradex postawiło wymagania zapewnienia odpowiedniej przestrzeni prezentacyjnej dla tego modelu i tylko kilka salonów Audi w Polsce je spełnia...

pomijam fakt, że R8 na bydgoskich blachach może być elementem kampanii reklamowej, która ma za zadanie właśnie zwiększyć sprzedaż tego modelu, widząc auto w salonie jesteś przygotowany na pewne wrażenia, widzać je na ulicy Warszawy możesz w sekundę podjąc decyzję o jego zakupie, bo dobra luksusowe kupuje się bardziej emocjonalnie niż rozsądkowo...

pomijak fakt, że niedawno wyszło na jaw, że Wojewódzki, Doda, itp jezdza swoimi Porsche za darmo, tylko po to, żeby reklamować tą markę, nakrecac "zwyklych" bogatych ludzi na jego zakup, budowac wokol marki wiekszy wspolczynnik lansu :P prasa brukowa ich uwielbia, nie majac pojecia ze piszac wciaz o nich splacaja rate kredytu za autko, bo czym jest gratis za kilkaset tysiecy jesli wlasciciel wjezdza Porsche do studia na poczatku swojego programu, ktory oglada 4mln osob...
www.felgi.pl PRZYMIERZ DOWOLNE FELGI NA SWOIM AUCIE
www.oponeo.pl OPONY W NAJLEPSZEJ CENIE
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » czwartek, 10 stycznia 2008, 09:03

GaceK napisał(a):filip zasada im drozej tym mniejsza marza jest troche dziwna wg mnie... drozszych rzeczy sprzedaje sie mniej niz tanszych, wiec producent zaleznie od popytu musi narzucic marze zeby to sie oplacalo bo nikt nie produkuje i sprzedaje czegos na czym nie zarobi.

nie chce mi sie rozpisywać, odpowiem tylko na pytanie do mnie... (przykładowo):
kupuję towar za 5zł to sprzedaje go za 20-25 a inny towar kupuje za 750 sprzedaje za 1000, jeszcze inny za 2500 sprzedaje za 3000

widzisz różnice? zysk coraz wiekszy ale marża coraz mniejsza, u mnie najtanszy produkt jest za 20zl, w salonie najtansze auto powiedzmy za 50000, kazda branza jest inna, ale zasada pozostaje...

kazdy produkt w zysku musi miec pewna stala kwote, ktora pokryje Ci koszty stale dzialalnosci, pracownikow, najem, amortyzacje srodkow trwalych... nie bede Ci sie rozpisywac, to jest forum motoryzacyjne, a nie podstawy small biznesu :P

sa tez przypadki, ze sprzedajesz cos bez marzy lub nawet dajesz w prezencie, bo dzieki temu masz inne korzysci, niekoniecznie wymierne i mozliwe do przeliczenia na PLNy
www.felgi.pl PRZYMIERZ DOWOLNE FELGI NA SWOIM AUCIE
www.oponeo.pl OPONY W NAJLEPSZEJ CENIE
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez GaceK » czwartek, 10 stycznia 2008, 11:35

to ze salon zarabia tez na serwisie to raczej oczywiste bo serwisy znaja sie najlepiej na samochodach swojej marki.

prawie caly tekst o kredycie i kredycie... wiesz wziasc zalozmy kredyt 500 tys i oddac po roku masz przy oprocentowaniu 3,3% 16,500 zl odsetek zaznaczajac ze miesiecznie prawie 50 000 musisz z tej kwoty oddawac... to fakt jakis zarobek znikomy jest przy 10% z tyh 500 000 , ale nie sadze ze takie kredyty bierze sie na rok bo jak sie ma na splate 50 000 miesiecznie ma sie na wylozenie 500 000 odrazu...

co do tych salonow to nowy salon audi powstal dlatego i nie tylo ten spowodu iz kazda marka ma okreslone wymogi , wzor , oswietlenie , kolorystyka i obecnie juz nie pozwalaja na wspolne salony kilku marek chyba ze te marki ze soba wspolpracuja.

co do tego wybudowania to tez jak wyzej jak ktos otwiera salon w ktorym musi liczyc sie z wysokimi kosztami myslisz ze na wszystko bierze kredyt? gowno prawda bo z jakiej racji bank da ci taki kredyt jesli nie masz zabezpieczenia? myslisz ze hipoteka domu wystarczy ? o nie to bedzie duuuzo za malo, dlatego cos z tymi kredytami za bardzo zaszalales tak jak ja z poczatkowa marza :D bank nie pozycza takich pieniedzy od tak sobie, musi miec zabezpieczenie. dlatego tez przy np budowie takiego salonu fakt ze sie pozycza jakas czesc bo np 3mln nie jest mala suma i nie kazdy moze sobie pozwolic na taki wydatek jednorazowo. a branie takiego kredytu i oddanie po x latach 1 mln wiecej nie jest takie dobre...

co do tego placenia za auta dopiero jak sie sprzeda to pierwsze slysze :d moze motoryzacja idzie innymi prawami handlowymi niz inne rzeczy... chodz wydaje mi sie lekko mowiac dziwne ale nie bede juz tego negowal

nie mowie ze wiem wszystko bo to wlasnie ty takie sformulowanie szerzysz na owym forum

co do tych 5 mln to osobiscie nie otwieralbym salonu tylko co innego, mialbym przynajmniej na wlasny interes ktory chce otworzyc i jak mowie pomnozylbym ta sume dwukrotnie szybciej niz myslisz :P

orzech - apropo tego transportera to nie wiem skad ci sie to wzielo ze zatrzymalem ci sie przed maska, malo tego skad ci sie to wzielo ze JA niem jezdze? kto ci takie bajki naopowiadal? 1. ja tym nie jezdze tylko jezdzi nim pracownik fakt ze jest mlody bo przed 30 ale to nie jestem ja. 2. to o jakie firmy ci chodzi? bo chyba pomyliles dzialy bo pomagam ojcu w innej firmie i moja pomoca nie wspolpracuje z innymi firmami bo zajmuje sie czym innym
GaceK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off Topic