Ubezpieczalnie

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Brychu » niedziela, 9 grudnia 2007, 14:43

Warta: Skoda Octavia 2001 r. - auto mojego ojca, bezwypadkowa, uderzenie dużego psa. Lampa (połamany zaczep), grill do wymiany, zderzak i maska do ploakierowania, kratka w zderzaku do wymiany. 1800 zł - szkoda z AC, szybko sprawnie i bezboleśnie.
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez GaceK » niedziela, 9 grudnia 2007, 17:46

Wg mnie prawda taka jest że póki płacisz jest wszystko OK, ale jak oni mają zapłacić to już nie jest tak latwo. Nie ma dopłaty za nowe części która ogolnie sporo kosztuje to przy wyplacie licza minimalne koszty zamiennikow ktorych wogole nie mozna po tych cenach dostac.

Ja np mam dodatkowo ubezpieczone kilka rzeczy, za ktore sporo sobie licza ale juz ktorys miesiac mam problem zeby odzyskac nalezne mi pieniadze za strate pewnej rzeczy.

Moze Liberty Direct bedzie dobre :)
GaceK

Postprzez KOZI » niedziela, 9 grudnia 2007, 20:59

Gacek ale o jakiej firmie mówisz, wiadomo, że na ubezpieczalnie można zawsze narzekac ale po to jest ten temat, żeby konkretnie mówic o firmach bo jednak różne mają podejście więc napisz o jaką firmę Ci chodzi, że kantują...
A odnośnie wypowiedzi Brycha to też już nie raz o Warcie pozytywnie słyszałem.. Inna sprawa, że auto bezwypadkowe pewnie wczesniej nic nie zgłaszane to w PZU pewnie też by dobrze potraktowali...
KOZI

Postprzez Brychu » niedziela, 9 grudnia 2007, 22:23

Inna sprawa, że auto bezwypadkowe pewnie wczesniej nic nie zgłaszane to w PZU pewnie też by dobrze potraktowali...

Niekoniecznie.
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez Kuba007 » niedziela, 9 grudnia 2007, 22:41

KOZI napisał(a):Inna sprawa, że auto bezwypadkowe pewnie wczesniej nic nie zgłaszane to w PZU pewnie też by dobrze potraktowali...

nie ma roznicy dla pzu czy samochod powypadkowy czy bezwypadkowa igla. licza najtansze zamienniki z polcaru jeszcze po zanizonych cenach. jedynie w samochodach bodajze mlodszych niz 3 letnie jest mozliwosc naprawy na oryginalnych czesciach...
Kuba007
Super user

Postprzez qrax » niedziela, 9 grudnia 2007, 22:42

Warta bardzo pozytywnie, zgadza sie, wycena szybka, dobre pieniadze i szybko:

za uszkodzony przedni rog auta (Renault Master '98), do wymiany w sumie szklo reflektora i do pomalowania blotnik - dali 2500 zl gdzie naprawa zamknela sie w 500 zl

Szkoda likwidowana w tym samym samochodzie przez PZU - masakra, dali bardzo malo, robili problemy jak wyszly na jaw ukryte uszkodzenia - reflektor zaczal parowac, przyznali jego wymiane ale za to odmowili wymiany blotnika i przyznali tylko naprawe, w zwiazku z czym suma odszkodowania pozostala niezmieniona.

Kolejny przypadek mam z przed kilku dni, koledze uszkodzono samochod, likwidacja szkody przez PZU i przynali mu 4500 zł, patrzac na to jakie czesci wybrali (oczywiscie zamienniki i 50% amortyzacji), mogl dostac duzo wiecej. Auto uszkodzone tak:

Obrazek
qrax
Super user

Postprzez KOZI » niedziela, 9 grudnia 2007, 23:07

patrząc na zdjęcie to 4500zl i to jeszcze przez PZU to się aż nie chce wierzyć! Ze zdjęcia co się wydaje to błotnik do wymiany i reflektor. Malowanie zderzaka, listwy i błotnika... Chyba, ż ejakieś wewnętrzne uszkodzenia ale co mogło być tak an oko - nie wydaj esię... to 4500 i tak o dziwo, że dali aż niemozliwe! W 1000zł sądząc po zdjęciu spokojnie wydaje się, ż esię zamknie naprawa...
KOZI

Postprzez Kuba007 » niedziela, 9 grudnia 2007, 23:10

ja w pzu za uszkodzenia kierunka, blotnika (wgnieciony i porysowany), zderzak do lakieru, nadkole plaastykowe popekane - czyli praktycznie te same elementy co w tej e36 dostalem 725zł :lol: 4500zl... jestem w szoku :shock:
Kuba007
Super user

Postprzez qrax » niedziela, 9 grudnia 2007, 23:16

Kozi, niestety to sie tak wydaje - zderzak jest pekniety, z tego co wiem musza przyznac jego wymiane, a zlecili tylko naprawe - przykladowo taki zderzak na rynku wtornym kosztuje 700 zł, tu jest duzo pierdół i nazbiera sie niemala kwota, jasne ze mniejsza od 4500 ale jak bedzie wiadomo ile wyjdzie naprawa to powiadomie. Kolega mi wlasnie napisal ze lekko wgniecione sa drzwi pasazera, 2 felgi stalowe do wymiany.
qrax
Super user

Postprzez MP » niedziela, 9 grudnia 2007, 23:30

Kuba007 napisał(a):
KOZI napisał(a):Inna sprawa, że auto bezwypadkowe pewnie wczesniej nic nie zgłaszane to w PZU pewnie też by dobrze potraktowali...

nie ma roznicy dla pzu czy samochod powypadkowy czy bezwypadkowa igla. licza najtansze zamienniki z polcaru jeszcze po zanizonych cenach. jedynie w samochodach bodajze mlodszych niz 3 letnie jest mozliwosc naprawy na oryginalnych czesciach...

Jest różnica i to spora. Pozdrawiam
Moje Ciasne Ale Własne Be Szesnaście
MP
Frequent User

Postprzez dave » czwartek, 13 grudnia 2007, 17:55

hmm... a ja wam powiem tak.. od kilku lat nie wykupuje juz pelnego ac bo to tyle kasy chca ze ja pierdole. zazwyczaj biore oc plus mini ac czyli tylko ubezp na sama kradziez plus jesli rozbilbym auto doszczetnie to dostane kase. krotko mowiac chodzi o szkode calkowita. poprzedniego leona mialem zarejestrowanego na siebie i na ojca zeby miec jego znizki i na caly rok ubezp wyszlo mnie 2500. obecnego leona bede mial rejestrowanego tylko na siebie mam 60% znizek na oc ale nie mam powyzej 26 lat i wyszlo w pzu oc i mini ac 1800 na rok. taniej nie ma nigdzie niestety a w gruncie rzeczy nigdy jakos wyjatkowo nie psioczylem na pzu. mam nadzieje ze nie bede musial sie kiedykolwiek wloczyc po ubezpieczalniach bo wiem ze to tylko klopot i tyle.
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez KOZI » czwartek, 13 grudnia 2007, 18:01

Ty tak możesz robic bo masz ciagle napęd na 4 buty to masz mniejsze ryzyko kolizji z własnej winy ;)
KOZI

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne