Xenony

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:50

MP napisał(a):Ja mam xenony za całe 450 zł, świecą przekozak, pewnie te za 900 w czymś tam sa lepsze, ale sorry te 500 zł to ja wole wydać na hamulce, dwie opony, czy cos innego.

rozumiem Haro, że założyłeś zestaw xenon do fabrycznych reflektorów czy do soczewek?
soczewki masz halogenowe czy xenonowe? jakiej firmy?

Twój tani zestaw posiada gwarancję zarówno na przetwornice i żarniki, w przypadku przepalenia żarnika w okresie gwarancji dostaniesz nowy?

przetwornice nie zakłócają cb radio? elektronika przetwornic jest największym czynnikiem wpływającym na cenę zestawów u producenta! (moge kupować zestawy z ballastami 2gen za niecałe 40usd, ballasty 3gen żelowe z gwarancją 24mies to już wydatek 2-3x więcej, dolicz transport, cło i vat i odpowiedz mi jak to możliwe żeby zestaw za 299zł posiadał przetwornice 3gen - niemożliwe!)

żarniki mają ustawioną ogniskową idealnie tak jak ich odpowiedniki halogenowe? masz to potwierdzone certyfikatem np. TUV? tanie zestawy mają zwykłe żarniki D2S plus oprawkę, która pozwala je zamontować w gniazdach H1 lub H7, ale z optyką nie ma to nic wspólnego :) to po prostu świeci, granica światło-cienia nie jest zachowana bo nie ma prawa

zestaw posiada homologacje, otrzymałeś ją w wersji pisemnej? zestaw jest produkowany zgodnie z ISO, świadczy to o wysokiej jakości i renomie samego producenta, wprowadzenie ISO i zrobienie homologacji "E" to ogromne koszty i nie pozostają bez wpływu na cenę pojedynczego zestawu...

w/w pytania zawierają mniej więcej opis najważniejszych różnic pomiędzy zestawami za 300zł a 900zł, do tego dochodzą inne, wynikające z działania producenta/importera/sprzedawcy:

-> producent chiński zawsze będzie tańszy od japońca lub koreańczyka, najpoważniejsi gracze na rynku poza chińczykami to XTEC i MAXLUX, oni nawet nie próbują zejść z cenami do poziomu nawet najlepszych zestawów z chin

-> gwarancja 18/24 miesiące na wszystko wliczając w to żarniki, bezdyskusyjna wymiana żarnika w okresie gwarancji

-> jednorazowy import palety/kontenera zestawów z chin - każdy może to zrobić, nawet Haro, wystarczy wysłac kilka maili i mieć odpowiedni zapas gotówki, potem sprzedać wszystko, marża ponad 100proc pozwala rozpatrywać gwarancję na zasadzie wymiany zestawu na nowy, w międzyczasie kilku innych zrobi tak samo, zaniżą marże, więc gosć zwija interes i zaczyna importować wózki dziecięcie bo to się bardziej opłaca a gwarancję na xenony ma głęboko w dupie, sprzedał wszystkie zestawy więc nawet nie ma na co wymienić

-> chińskie zestawy nawet te najlepsze zazwyczaj odpuszczają sobie koszty w postaci certyfikatu TUV, norm ISO, homologacji "E" - przeciez wystarczy wydrukować te logosy na opakowaniu, papier chłonie wszystko :) wbrew pozorom są to ogromne kwoty i mali producenci z CHRL nie moga sobie na to pozwolić
www.felgi.pl PRZYMIERZ DOWOLNE FELGI NA SWOIM AUCIE
www.oponeo.pl OPONY W NAJLEPSZEJ CENIE
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez MP » wtorek, 4 grudnia 2007, 21:30

Trochę za przeproszeniem głupoty. Zreszta każdy kto uwaza, że wsadzenie Xn obojętnie czy za pomoca soczewki, czy bez DO REFLEKTORA NA INNE ZARÓWKI pierdoli. Mianowicie dlatego ( tak mi to wytłumaczył profesor fizyki ), że światło wydobywające się z soczewki to jest RAZ. Nie mozna zapomniec o szkle reflektora, tym które mozemy dotknąć, bo ono też działa jak soczewka ( nigdy nie ma idealnie płaskiej powierzchni ), a co dopiero jakby chciec spolerowac te kreski w starszego typu autach.

A mając na mysli toledo, miałem na myśli to:

Obrazek

Ps. U siebie mam Xn w soczewce halogenowej. Na ustawianiu światełm facio powiedział, że jest ok. Tym nie mniej, nie tłumacze sie z winy posiadania nielegalnego oświetlenia w aucie. Kupiłem se bo jest fajne i tyle.
Moje Ciasne Ale Własne Be Szesnaście
MP
Frequent User

Postprzez gshock » wtorek, 4 grudnia 2007, 22:00

FELIPE napisał(a):moge kupować zestawy z ballastami 2gen za niecałe 40usd, ballasty 3gen żelowe z gwarancją 24mies to już wydatek 2-3x więcej, dolicz transport, cło i vat i odpowiedz mi jak to możliwe żeby zestaw za 299zł posiadał przetwornice 3gen - niemożliwe!

co to sa ballasty??
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 22:01

MP napisał(a):Trochę za przeproszeniem głupoty. Zreszta każdy kto uwaza, że wsadzenie Xn obojętnie czy za pomoca soczewki, czy bez DO REFLEKTORA NA INNE ZARÓWKI pierdoli. Mianowicie dlatego ( tak mi to wytłumaczył profesor fizyki ), że światło wydobywające się z soczewki to jest RAZ. Nie mozna zapomniec o szkle reflektora, tym które mozemy dotknąć, bo ono też działa jak soczewka ( nigdy nie ma idealnie płaskiej powierzchni ), a co dopiero jakby chciec spolerowac te kreski w starszego typu autach.

światło wydobywa się z soczewki inaczej w zależności od żródła? bzdura!
jeśli żarnik xenon posiada idealnie taką samą ogniskową jak żarówka halogenowa i nie dokonujesz żadnych modyfikacji reflektora, żadnego polerowania szkła itp. to świeci tak samo

MP napisał(a):A mając na mysli toledo, miałem na myśli to:
Obrazek

to jest toledo 1gen - zestaw z odpowiednią ogniskową mimo starego typu reflektora świeciłby tak samo jak halogen... wydaje mi się, że koles po prostu przesadził z ustawieniem reflektorów lub akurat trafiłeś jak miał załadowany bagażnik a nie ma regulacji z kabiny - każde auto idzie zrobić dobrze

MP napisał(a):Ps. U siebie mam Xn w soczewce halogenowej. Na ustawianiu światełm facio powiedział, że jest ok. Tym nie mniej, nie tłumacze sie z winy posiadania nielegalnego oświetlenia w aucie. Kupiłem se bo jest fajne i tyle.

jeśli masz soczewkę halogenową i zestaw z odpowiednią ogniskową żarnika to mając papiery jesteś w stanie nawet się kłócić z policją nt legalności tej przeróbki bo tak jak pisałem przepisy w Polsce są sprzeczne, mówiąc inaczej - przepisy są po prostu stare, nie przewidujące takich wynalazków jak zestawy xenon
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 22:11

gshock napisał(a):
FELIPE napisał(a):moge kupować zestawy z ballastami 2gen za niecałe 40usd, ballasty 3gen żelowe z gwarancją 24mies to już wydatek 2-3x więcej, dolicz transport, cło i vat i odpowiedz mi jak to możliwe żeby zestaw za 299zł posiadał przetwornice 3gen - niemożliwe!

co to sa ballasty??

przetwornice :)
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » wtorek, 4 grudnia 2007, 22:57

FELIPE, zszedłem do garażu właśnie, żeby się upewnić... w moim Audi nie ma soczewek... i teraz pytanie, ażeby zamontować xn to lepiej wsadzić soczewkę?

Mam też dość stary typ świateł, zapewne H4, oznacza to, że lepiej założyć w tym przypadku bi xn?
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez MP » wtorek, 4 grudnia 2007, 23:39

Źle zrozumiałeś Felipie. Chodzi o światło, które już się wydobyło z soczewki i musi przejsc przez szkło reflektora. Na którejśtam stronie jest rysunek tego jak to wygląda po spolerowaniu. Obluknij se radosną twórczość inowrocławskiego artysty malarza.
MP
Frequent User

Postprzez qrax » wtorek, 4 grudnia 2007, 23:52

Polerowanie szkieł reflektorow zła rzecz i to kazdy powinien wiedziec.

MP napisał(a):Obluknij se radosną twórczość inowrocławskiego artysty malarza.

Widzialem, widzialem wasze dziela - calibry itp z pieknie namalowanymi bialymi pasami, bo nie ma CIN CIN bez CIN CIN :lol: Obrazek
qrax
Super user

Postprzez MP » środa, 5 grudnia 2007, 00:09

A to trafne spostrzezenie :mrgreen: Koniec OT :mrgreen:
MP
Frequent User

Postprzez rumianko » środa, 5 grudnia 2007, 01:50

znalazlem pare fotek mojej bylej przerobki na xenon -

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rumianko
Frequent User

Postprzez FELIPE » środa, 5 grudnia 2007, 08:54

MP napisał(a):Źle zrozumiałeś Felipie. Chodzi o światło, które już się wydobyło z soczewki i musi przejsc przez szkło reflektora. Na którejśtam stronie jest rysunek tego jak to wygląda po spolerowaniu. Obluknij se radosną twórczość inowrocławskiego artysty malarza.

od samego początku piszę przecież, że polerowanie nie wchodzi w grę, zostawiasz reflektor w spokoju zmieniasz mu tylko źródło światła i wtedy nawet do sterego auta z ryflowanymi lampami bez soczewki (ale koniecznie regulacja elektryczna z kabiny) możesz wsadzić xenon - nikogo nie oślepiasz, tylko efekt wizualny jest mało atrakcyjny w porównaniu do soczewkowych reflektorów typu clear

ponadto profesjonalne przeróbki "home made" kilka lat temu miały polerowane szkła i zamontowane soczewki xenonowe a one mają inne odcięcie światła-cienia niż halogenowe, zatem również oślepianie w takich przeróbkach zrobionych z głową nie wchodzi w grę, widziałeś choćby pierwsze takie instalacje wykonane w koszalinie...? dla mnie rewelacja, tylko wtedy nie było gotowców do przeróbki, teraz to jest sztuka dla sztuki
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » środa, 5 grudnia 2007, 09:00

ravestation napisał(a):zszedłem do garażu właśnie, żeby się upewnić... w moim Audi nie ma soczewek... i teraz pytanie, ażeby zamontować xn to lepiej wsadzić soczewkę?

Mam też dość stary typ świateł, zapewne H4, oznacza to, że lepiej założyć w tym przypadku bi xn?

lepiej poszukać soczewek (allegro.pl albo forum.audiklub.org), do Twojego auta występowały na pewno i potem założyć pojedynczy zestaw xenon... różnica w cenie zestaw bi-xenon to >200zł, sprzedając swoje stare lampy tak naprawde koszty wyjdą podobne
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » czwartek, 6 grudnia 2007, 12:32

FELIPE napisał(a):do Twojego auta występowały na pewno i potem założyć pojedynczy zestaw xenon...

są, są... tylko takie używane światełka na allegro kosztują 1,5 tysia :/ no ale trzeba kombinować
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez rumianko » czwartek, 6 grudnia 2007, 14:03

to i tak jestes w lepszej sytuacji bo do ibi kosztuja o tysiaka drozej :/
chip tuning/hamownia/fap/dpf_off/indywidualne programy każdy silnik z T
https://www.facebook.com/pages/Brk-Tuning/1431232843778695?ref=ts&fref=ts
rumianko
Frequent User

Postprzez rulek » piątek, 7 grudnia 2007, 08:49

W s2 mialem soczekowe refletory + bixenon montowany w Wagrowcu. Bylem cholernie zadowolony. A soczewki do B4 to towar wrecz deficytowy, stad takie a nie inne ceny.
rulek
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Techniczne