Xenony

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez STELMI » niedziela, 2 grudnia 2007, 22:01

dzieci, spokój, syf robicie. Dobry temat, czekamy na odpowiedź Filipa, a Wy sprawicie, że zostanie zamknięty zanim zdąży wrócić z targów. Kamil, ty również zasługujesz na warna jak MP, bo pomimo, że on ma swój świat i swój sposób wypowiedzi, który jest czasem ciężko przyswajalny, ale nie musisz po każdej jego wypowiedzi i w każdym z tematów toczyć na niego piany ani wdawać się w niepotrzebną polemikę. Dobrze, że ja nie jestem modem, bo obydwaj byście mieli zakazy pisania
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Reaper » niedziela, 2 grudnia 2007, 22:25

Ogolnie nawet jak w soczewke wlozysz xenon to i tak jest to nielegalne. Po prostu lampa jest homologowana do halogenow h1 lub h7 itp itd.

Jesli chodzi o pchanie xenonu w zwykla lampe to chyba zalezy od konstrukcji lampy. Czytalem i widzialem ze w przypadku mojego sztrucla smialo mozna pchac, nie oslepiaja ludzi.

Pitol: znawco, jedyne co BMW opracowuje jesli chodzi o lampy to jest ich ksztalt, lol
VW Corrado
Reaper
User

Postprzez doodie » niedziela, 2 grudnia 2007, 22:34

sluchajcie ja mam te za 900 i jestem super zadowolony smigam od wakacji droge widac rewelacja nie mam poziomowania i nikt z jadacych z przeciwka nie nazeka robie ponad 1000km tygodniowo i zaluje ze wczesniej sobie nie zalozylem na prawde super opcjia nie wyobrazam sobie juz auta bez
co wiecje moja mama ma w swoim oplu orginalnie xenony i nie swieca tak super i wyraznie jak te ktore zalozylem w seacie
doodie

Postprzez pheonix » niedziela, 2 grudnia 2007, 23:19

Jezeli byscie chcieli poczytac to moge zapodac linki do podobnego tematu na Opel Omega Forum tam sa poruszone wszystkie problemy dot. soczewek i ksenonow :)
pheonix
Super user

Postprzez doodie » poniedziałek, 3 grudnia 2007, 16:16

mam znajomego we wroclawiu ktory trudni sie przerabianiem lamp na ksenony i apropo soczewek stanowczo odradza poniewaz jak sie do normalnej lampy wsadzi palniki to daja o wiele wieksze zrodlo swiatla a soczewka juz to ogranicza
przekazuje tylko info ktore zostalo mi przkeazane od wiarygodnej osoby
doodie

Postprzez qrax » poniedziałek, 3 grudnia 2007, 16:43

nie raz mam wrazenie ze samochod z dokladanymi ksenonami do soczewek oslepia, kolega sobie wlozyl kseny w soczewki i tez opowiadal ze znajomi sie skarzyli na jego oslepiajace swiatla, skoro soczewka ogranicza jak napisal doodie to az strach pomyslec jakby bylo bez niej.
qrax
Super user

Postprzez doodie » poniedziałek, 3 grudnia 2007, 18:16

tak jak pisalem wczesniej nie dostaje dlugi po oczach smigajac ponad 1000km w tygodniu wiekszosc po zachodzie slonca, wlasciwie to mi sie nie zdarzylo
doodie

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:11

Jarek104 napisał(a):Podłączam się do prośby, też mam ochotę sobie strzelić nowe światełka. Muszę wymienić klosze na gładkie, tak? CZy da się wypolerować te klosze które mam teraz i będzie to działac..?

jeśli polerować klosze to tylko przy opcji zakładania soczewki, jednak taka przeróbka to jest totalny home made, kilka lat temu to może i była jedyna rozsądna opcja, brali soczewki xenonowe z rozbitków i instalowali w reflektorach, polerowali szkła, żarówki i przetwornice też tylko używki były osiągalne w rozsądnej cenie z rozbitków

teraz mając gotowe zestawy nie ma się co zastanawiać nad takim rzeźbieniem

są wciąż auta w których ciężko dostać soczewki, które można wykorzystać jako podstawę do przeróbki na xenon

soczewki + ringi markowe np. in.pro, Bosch, Hella, Valeo, DEPO, TYC sa idealne jako podstawa do modów

ringów -> tych z SONARa i innych chińskich też osobiście nie polecam do przeróbki pod xenon, ale czasem naprawdę nie ma innej opcji, np wspomniany civic

mimo wszystko zawsze lepiej soczewki niz zakładać xenon do seryjnych lamp starego typu z karbowanym szkłem, na dodatek często mają żarówki H4 czyli konieczny byłby bixenon

w nowych lampach clear np. leon, altea, nie ma tego problemu, poza tym występują najbardziej popularne żarówki H7 -> zestawy są najbardziej dopracowane
www.felgi.pl PRZYMIERZ DOWOLNE FELGI NA SWOIM AUCIE
www.oponeo.pl OPONY W NAJLEPSZEJ CENIE
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez Koniu » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:13

FELIPE, a powiedz jaka jest różnica między zestawami za 300 i 900zł :?
Koniu
Super user

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:13

MP napisał(a):Widziałem w Inie gościa co załozył xn do starego toledo i to była po prostu masakra i rzeź w jednym ...

domyślam się, że mówisz o toledo 1gen?

my zrobiliśmy juz min 4szt leona 1gen, czyli przód idealnie to samo co toledo 2gen
reflektory clear mimo tego, że nie mają soczewki idealnie nadają się do tej przeróbki, jedynie należy zwrócić uwagę na regulację elektryczną z kabiny bo jak w leonie Michała załadowaliśmy bagażnik to kilka osób mrugnęło z naprzeciwka, ale po obniżeniu - wszystko OK
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:14

Koniu napisał(a):FELIPE, a powiedz jaka jest różnica między zestawami za 300 i 900zł :?

poczekaj chwilę, czytam 3 strony tematu i odpisuje na bieżąco na pytania z tego wątku

poza tym dopiero wróciłem do PL i się ogarniam jeszcze :)
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:22

MP napisał(a):Ja mam xenony za całe 450 zł, świecą przekozak, pewnie te za 900 w czymś tam sa lepsze, ale sorry te 500 zł to ja wole wydać na hamulce, dwie opony, czy cos innego. Co do samego świecenia, to wiekszą rolę w światłach nieseryjnych odgrywa uzyta soczewka. Auta z fabtycznymi xn maja soczewki gładkie, natomiast wiekszość aftermarketowych reflektorów ma soczewki jakies prążkowane, co troche pogarsza działanie działanie całego ustrojstwa

aftermarketowe soczewki są przystosowane pod żarówki halogenowe, można je przerobić na xenon ale tylko niektórzy producenci oferują odpowiednią jakość

soczewka ma dość istotny wpływ na cenę reflektora, wystarczy porównać cenę ringów SONARa i takich samych lamp z oferty np. Hella lub in.pro

jakimś wyjściem jest też kupno SONARa i do tego wymienić soczewki na xenonowe np. od E39 z rynku wtórnego, jednak potrzebny jest wówczas fachowiec, który podejmie się wymiany i zagwarantuje szczelność i hermetyzację reflektora po takiej modyfikacji...

z firm, zajmujących się profesjonalnie przeóbkami "home made" mogę polecić TYLKO i WYŁĄCZNIE: koszalin, wągrowiec, warszawę... ale również oni coraz częściej idą w stronę montażu gotowych zestawów do markowych reflektorów soczewkowych
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:25

ravestation napisał(a):dobra dobra to sobie popisałeś...

A wracając do meritum -> czy w normalny (taki bez lamp soczewkowych) klosz można włożyć xenon? Będzie to zagrażało bezpieczeństwu innych użytkowników drogi?

założyć zawsze można - oczywiście efekt wizualny nie będzie tak dobry jak soczewki w reflektorach clear, ale dobre zestawy mające ustawione odpowiednią ogniskową pod dany rodzaj żarówki nie mają prawa oślepiać innych użytkowników drogi

wiadomo, że mało kto zakłada samopoziomowanie, ale regulacja elektryczna z kabiny jest wskazana, zresztą samopoziomowanie również nie działa "real time" a jedynie po odpaleniu autka bierze z tylnych wahaczy położenie auta i odpowiednio ustawia reflektory
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:29

Koniu napisał(a):FELIPE, a powiedz jaka jest różnica między zestawami za 300 i 900zł

nadal brakuje najważniejszego ;)
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez FELIPE » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:32

gshock napisał(a):
ravestation napisał(a):czy w normalny (taki bez lamp soczewkowych) klosz można włożyć xenon? Będzie to zagrażało bezpieczeństwu innych użytkowników drogi?

zgodnie z przepisami jeśli włożysz w klosz jakiekolwiek inne źródła światła niż to z którym było homologowane auto to zagrażasz bezpieczeństwo innych użytkowników.
w normalny klosz można włożyć widziałem gdzieś przejściówki polak wszystko potrafi :mrgreen: tylko ze ja bym nie chcial takich xenonow :?

przepisy w Polsce są sprzeczne - na droższe zestawy są certyfikaty ISO, TUV, homolgacja "E" (mówię oczywiście o pisemnym dokumencie a nie tylko logo na kartoniku chińskiego zestawu za 299zł)

z kolei bodajże PZMot (pod wpływem lobby producentów takich jak Philips, Osram, itp) wydał opinię, że zmieniając źródło światła z żarówki halogenowej na żarnik xenonowy reflektor traci homologację, to tak jakbyś do lampy naftowej nagle wstawił żarówkę :)

dysponuję jednak artukułem z prasy motoryzacyjnej, w której wypowiada się rzecznik policji i mówi, że jeśli po przeróbce ustawimy światła na stacji kontroli i będziemy dysponowali pisemnym potwierdzeniem, że granica światło-cienia została zachowana zgodnie z wymaganiami, to możemy spać spokojnie

jeden z moich klientów ponadto, po jednej z kontroli policji gdzie było dość blisko zabrania dowodu, zaczął szperać po necie i znalazł dyrektywę UE która nie zabrania stosowania takih zestawów, pod warunkiem oczywiście zachowania wszystkich w/w warunków, czyli homologacja pisemna na cały zestaw, montaż najlepiej w firmie a nie w garażu i potwierdzony przez stację kontroli
FELIPE
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Techniczne