trzeszczący głośnik

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

trzeszczący głośnik

Postprzez ravestation » wtorek, 16 października 2007, 14:19

ostatnimi czasy strasznie trzeszczy mi głośnik z prawej strony z tyłu... na początku myślałem, że poszła membrana, wtedy sprawa byłaby prosta - kupić nowy głośnik...

jednak problem trzeszczenia zaczyna sie, gdy włączę zapłon... czasami trzeszczy, czasami nie, natomiast kiedy samochód nie jest odpalony, ale radio gra to jest czysty dźwięk...

Czy wystarczy, że przeczyszczę szczotki w alternatorze - może trzeszczenie, to efekt skoków napięcia?
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez MP » wtorek, 16 października 2007, 15:24

Mi na takie coś pomogło zaekranowanie czinczy. Owinełem czincze w folie alu, folie uziemiłem i jak ręką odjął.
Moje Ciasne Ale Własne Be Szesnaście
MP
Frequent User

Postprzez Fifi » wtorek, 16 października 2007, 16:50

a takiego kondensatora/filtra przeciwzakłóceniowego w silniku nie masz ??
gdzies tam kable nie łączą sie z masą ??
Fifi

Postprzez ravestation » wtorek, 16 października 2007, 18:52

od czasu zakupu - listopad zeszłego roku wszystko było ok, dlatego nie zajmowałem się tym specjalnie...

tylne głośniki są podpięte pod wzmacniacz w bagażniku... jak w garażu wypiąłem przewody ze wzmaka, to trzaski ustały, no ale wtedy nie mam głosu z tyłu :/

masa jest w blasze, i z tego co pamiętam jak kiedyś ściągałem tapicerkę w bagażniku to widziałem ze kabel był walnięty do blachy...

a może faktycznie głośnik jest już tak "zmęczony" - to jeszcze seryjny głośnik z 94 roku z Audi... i jak dostaje ładowanie z aku podczas, gdy zapłon jest włączony, to przestaje dawać radę i trzeszczy bo dostaje za dużo mocy...
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez ando » wtorek, 16 października 2007, 22:36

czyli mam rozumiec ze seryjny glosnik zes podlaczyl pod wzmacniacz?
ando

Postprzez Fiveopac » wtorek, 16 października 2007, 23:10

ravestation, zaklucenai od alternatora mialbys we wszystkich glosnikach. Na 90% zdechl ci glosnik a podpieciem go pod piec dokonczyles jego zywota.
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez ravestation » środa, 17 października 2007, 08:29

ando napisał(a):czyli mam rozumiec ze seryjny glosnik zes podlaczyl pod wzmacniacz?

zrobił to albo Niemiec, albo 1 właściciel w Polsce, od którego kupiłem auto... Ja sie przy muzyce nie bawiłem, bo uważam, że lepiej dać komuś, kto się zna niż spieprzyć jak sie nie zna...

Fiveopac napisał(a):ravestation, zaklucenai od alternatora mialbys we wszystkich glosnikach. Na 90% zdechl ci glosnik a podpieciem go pod piec dokonczyles jego zywota.

dzięki za info... swoją drogą nie słyszałeś jak trzeszczy??? bleeee
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez ryba-1 » środa, 17 października 2007, 08:38

latwo mozesz sprawdzic czy to nie jakis kabelek. zamien glosniki (prawy :arrow: lewy) i jak bedzie trzeszczec tak samo to kabelki a jak z drugiej strony to glosnik. proste ale troche roboty ;)
ryba-1
Forum Killer

Auto: bmw

Postprzez ando » środa, 17 października 2007, 09:48

no to poprzedni wlasciciel na muzyce w aucie zabardzo sie nie znal bo seryjne glosniki w autach nie nadaja sie do podlaczenia pod wzmacniacz za duza moc jak dla nich. najprawdopodobniej tak jak five napisal glosnik powiedzial poprostu NARA! i tak dobrze ze pogral rok. aczkolwiek wszystko jest mozliwe. najlepiej wlasnie sie pobawic i zamienic glosniki miejscami wtedy bedzie wszystko jasne.
ando

Postprzez ravestation » środa, 17 października 2007, 10:16

thx za pomoc chłopaki :)
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Powrót do Techniczne