Nowy tor wyscigowy w Polsce

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Nowy tor wyscigowy w Polsce

Postprzez GaRaż » czwartek, 27 września 2007, 18:37

No i moze sie doczekamy :)

http://www.moto.wp.pl/kat,55194,wid,924 ... caid=148a3

Pomysł utworzenia profesjonalnego toru wyścigowego w dzielnicy Maćkowy w Gdańsku narodził się 6 lat temu i od tego czasu był traktowany z lekkim przymrużeniem oka. Aż do teraz.

- Powoli wszystko dopinamy – mówi Mirosław Zdanowicz, radny Gdańska i prezes Polskiego Związku Motorowego. – Mamy już gotowy plan zagospodarowania przestrzennego terenu, gotowy jest również kosztorys, oraz projekt wraz z dokładnymi wymiarami toru. Wszystkie materiały przedstawimy na przyszłotygodniowej konferencji prasowej.

Jednak już teraz wiadomo, że przedsięwzięcie o nazwie Centrum Sportów Motorowych i Rekreacji miałoby być zrealizowane na niemal 200 hektarowej działce w okolicach ul. Borkowskiej na terenie dzielnic Św. Wojciech i Maćkowy w Gdańsku. Jego podstawowym elementem byłby tor wyścigów samochodowych spełniający wymagania standardów FIA dotyczące Formuły 1 oraz wyścigów motocyklowych (na rysunku z nr 1).

- Tor zgodnie z projektem ma długość 5700 m. Najdłuższa prosta, na której kierowcy mogliby osiągnąć prędkość nawet 300 km na godzinę, wyniosłaby 1200 m – dodaje Mirosław Zdanowicz.

Oprócz tego w ramach centrum powstałby m.in. tor wyścigów samochodowych i motocyklowych równoległych o długości 1/4 mili (nr 2) oraz tor rollycross, tor kartingowy kategorii "A" i tor SuperMoto (nr 3).

- Na takim torze kartingowym zaczynał między innymi Kubica czy Schumacher – mówi radny. – Już najmłodsi gdańszczanie będą mogli tu rozwijać swoje umiejętności.

Dodatkowo projekt przewiduje powstanie toru motocross (nr 4) oraz elementów trakcyjnych doskonalenia techniki jazdy samochodem (nr 5).

W sumie koszt przedsięwzięcia, wpisanego już zresztą do Strategii Rozwoju Gdańska, może wynieść ok. 200 mln euro. Jak zapewnia Mirosław Zdanowicz, pojawili się już pierwsi zainteresowani projektem inwestorzy. To oni mieliby sfinansować budowę centrum.

- Miasto w przedsięwzięcie wnosi grunt i wraz z PZM podejmuje się moderacji tego projektu - mówi Marek Bumblis, przewodniczący Komisji Kultury i Sportu Rady Miasta Gdańska. - Wierzę w powodzenie tego projektu. Zresztą już wielokrotnie porywaliśmy się na pozornie niemożliwe projekty, jak hala widowiskowo-sportowa, jak organizacja mistrzostw Euro 2012, czy ostatnio tytuł Europejskiej Stolicy Kultury.

Obrazek

Magdalena Szałachowska
źródło: Trojmiasto.pl
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez KOZI » czwartek, 27 września 2007, 19:44

Jakby to wypaliło to byłoby super, ciekawe tylko czy do tego dojdzie:)
Kiedyś gdzies (już nie pamiętam dokładnie) na południu były plany powstania czegoś takiego i jakoś temat ucichł, aby z tym nie było tak samo a jak wyjdzie to super tymbardziej, że do Gdańska daleko nie jest....
KOZI

Postprzez --orzech-- » czwartek, 27 września 2007, 20:10

było by fajnie
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez Fiveopac » czwartek, 27 września 2007, 20:22

A świastak siedzi.... :roll: PZM i budowa nowych torów....
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez dave » czwartek, 27 września 2007, 20:26

haha zdazymy sie zestarzec. ten temat powinien byc w dziale 'smieszne' ;)
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez MP » czwartek, 27 września 2007, 20:29

Ten tor jest tak samo realny jak powstanie dróg w Polsce
Moje Ciasne Ale Własne Be Szesnaście
MP
Frequent User

Postprzez STELMI » czwartek, 27 września 2007, 21:08

wg mnie to jest propaganda przedwyborcza
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez KOZI » czwartek, 27 września 2007, 21:30

Fiveopac napisał(a):A świastak siedzi.... :roll:

Już nie siedzi.... :/
KOZI

Postprzez WUYEX » czwartek, 27 września 2007, 21:40

nawet jak go wybudują to w porównaniu do spa czy torów w Chinach, Japoni to zwykły przecietniak a przecież będzie dużo młodszy kolejna polska lipa

a tak wogule to nawet szkoda sie wypowiadac ....... TYLE :/
start your engine
feel the power
join the freedom

www.saudio.pl
WUYEX
Rookie

Postprzez Brychu » czwartek, 27 września 2007, 22:11

Trochę powagi - w ciągu roku w tym kraju oddaje się do użytku 7 km autostrad, stadionów na Euro się w życiu nie doczekamy a Wy wierzycie w tor formuły 1 ?
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez MacMax » czwartek, 27 września 2007, 22:18

Niech oni chociaz jeden tor zbuduja - co ja mowie, niech asfalt wyleja i ogrodza drutem - to juz byloby cos, bo w takie 'kompleksowe' plany w naszym panstwie nie wierze.
Think ! Feel ! Drive !
MacMax
Frequent User

Auto: Pug106 Rallye/Sport

Postprzez Fifi » czwartek, 27 września 2007, 23:28

niestety ale ja porpstu w to nie wierze ;) z Euro wyjdzie jeszcze wielka kicha a oni sie chcą bawić w F1 :lol:
dla mnie taki tor i wszystko co z tym związane jest poprostu nie realne w tym kraju. potem jak co do czego to ktoś powie że za duża bedzie emisja spalin na torz4e i F1 nie bedzie
Fifi

Postprzez trance » piątek, 28 września 2007, 01:55

niech te...(censored) sie za nic lepiej nie biorą...jak zrobią ten tor to spartolą

nawet asfaltu wylać nie potrafią!!! Ja wiedziałem,ze drogi u nas nie wytrzymują 5 lat,ale nie myślałem,że nie wytrzymają 6 MIESIĘCY!

na początku marca tego roku robili remont ulicy wyszyńskiego, odcinek koło wordu do ronda fordońskiego wraz z przebudową ronda wyszyńskiego czy jak to tam się zwie...

ostatnio przechodziłem tamtędy i widziałem normalnie rozjechane garby przed światłami... :shock: bez komentarza...

Sory za wielkie OT
Obrazek
trance
Forum Clubber

Postprzez sylvietti » piątek, 28 września 2007, 10:57

KOZI napisał(a):

siedzi, ale już nie zawija :D
shut up and drive.
sylvietti
User

Postprzez KOZI » piątek, 28 września 2007, 19:31

elo320 napisał(a):
KOZI napisał(a):

siedzi, ale już nie zawija :D

no fakt, i co on teraz bidny będzie robił... :?
KOZI

Następna strona

Powrót do Ogólne