Ścieminiające sie lusterka

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Ścieminiające sie lusterka

Postprzez szatek92 » czwartek, 13 września 2007, 17:13

Nie wiecie gdzie można przyciemnić sobie lusterka chodzi o to że jak sie w nocy jedzie a coś z tyłu świeci to żeby po oczach nie waliło albo jak w dzień ostre słońce z tyłu jedzie. Bo w new samochodach można zamówić ściemniające się lusterka(jest to nic innego jak folia sam widziałem jak odchodzi perfidnie) Myślicie że w autofolie.bydgoszcz zrobią coś takiego??
szatek92
Super user

Postprzez weede » czwartek, 13 września 2007, 17:29

z tego co wiem to się nazywa fotochrom i robią z tego szkła do ukólarów.
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez ando » czwartek, 13 września 2007, 17:43

heh lusterko fotochromatyczne to nie jest lusterko pokryte jakas folia chyba ze ktos wpadl na taki sam poysl jak ty zrobic przyciemnione lusterko. generalnie jak ci przeszkadza slonce czy swiatla saochodu z tylu to jest takie cos w lusterkach wiekszosci aut ze maja podwojne szklo wystarczy przekrecic odpowiednia '"wajhe'' znajdujaca sie przy lusterku i problem z glowy wtedy to zewnetrzne szklo lusterka zmienia kat nachylenia nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc heheh moze ktos inny posiada szersza wiedze na temat tego mechanizmu... no ale jesli juz sie uparles przyciemnic lusterko to jedz do autofolii mysle ze wojtek nie bedzie robil problemu
ando

Postprzez gshock » czwartek, 13 września 2007, 18:39

ja mialem w poprzednim aucie takie lusterko -40zl na hali targowej od ruskich
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez kamil_kicio » czwartek, 13 września 2007, 19:08

w polonezie mialem nawet standardowo , wtykalo sie taki dzyndzel i lusterko sie pochylało ;) wtedy bylo widać co jedzie z tyłu a nic nie oślepialo;)
kamil_kicio
Frequent User

Postprzez Jarek104 » piątek, 14 września 2007, 07:17

Tylko ze Wy caly czas mowicie o lusterku wewnetrznym srodkowym, a koledze chodzi chyba o zewnetrzne..
sprobuj folie, ale na ile to bedzie skuteczne to nie wiem....
Wojtek powinien sie tego podjac
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Postprzez doodie » piątek, 14 września 2007, 11:03

zadna folia nie bedzie sciemniac i rozjasniac lusterek chyba ze na stale sobie ktos przyciemni :mrgreen: to jest uzadzenia dzialajace na swiatlo jak sie scimni na dworzu to ono sie uruchamia i jak pojawi sie wiazka swiatla w stecznym lusterku to ono przyciemnia zarazem wewnetrzne jak i zewnetrzne lusterka za pomoca elektroniki i specjalnych luster folia tu nie ma miejsca to dziala na takie zasadzie jak ktos widzial w maybachu szklany przezroczysty dach a jak se pykniesz w klawisz :D to szyba automatycznie zmienia sie w taka pleczna jakby zeszlifowana to podobne ma dzialanie tyle sciemnia lusterko
doodie

Postprzez MP » piątek, 14 września 2007, 15:25

doodie napisał(a):zadna folia nie bedzie sciemniac i rozjasniac lusterek chyba ze na stale sobie ktos przyciemni :mrgreen: to jest uzadzenia dzialajace na swiatlo jak sie scimni na dworzu to ono sie uruchamia i jak pojawi sie wiazka swiatla w stecznym lusterku to ono przyciemnia zarazem wewnetrzne jak i zewnetrzne lusterka za pomoca elektroniki i specjalnych luster folia tu nie ma miejsca to dziala na takie zasadzie jak ktos widzial w maybachu szklany przezroczysty dach a jak se pykniesz w klawisz :D to szyba automatycznie zmienia sie w taka pleczna jakby zeszlifowana to podobne ma dzialanie tyle sciemnia lusterko

E e. u optyków sa dostępne takie bryle specialne co jak jest ciemno to się ściemniają, a jak jasno to sa normalne. Może tam należy się udać po fachowa poradę :?: :idea:
MP
Frequent User

Postprzez STELMI » piątek, 14 września 2007, 15:26

doodie ma rację, jako ciekawostkę dodam, że "urządzenie" to pierwotnie powstało dla spawaczy, a dokładniej do masek spawalniczych, żeby spawacz miał ją cały czas na głowie i nie dostawał po oczach blaskiem oraz jednocześnie dobrze widział gdy nie spawa
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez sylvietti » piątek, 14 września 2007, 15:28

tak jak weede powiedział, te szkła ściemniające się to są fotochromy. tylko wydaje mi się, że nawet jeśli z czegoś takiego można zrobić lusterko, to ciekawe jaka byłaby cena, jeśli zwykłe okulary z fotochromami kosztują koło 6 stówek..
shut up and drive.
sylvietti
User

Postprzez gshock » piątek, 14 września 2007, 15:30

elo320 napisał(a):tylko wydaje mi się, że nawet jeśli z czegoś takiego można zrobić lusterko, to ciekawe jaka byłaby cena

40zl u ruskich za hala targowa , pare lat temu
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez trance » piątek, 14 września 2007, 18:17

MP napisał(a):
jak jest ciemno to się ściemniają, a jak jasno to sa normalne

czlowieku co Ty piszesz??

Jak jest ciemno to sie rozjasniają a jak jasno to sie sciemniają...
Ostatnio edytowano piątek, 14 września 2007, 22:14 przez trance, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
trance
Forum Clubber

Postprzez MP » piątek, 14 września 2007, 21:01

Przepraszam, mam nadzieję, że mi wybaczysz, naprawde nie chciałem, nie bij.
Moje Ciasne Ale Własne Be Szesnaście
MP
Frequent User

Postprzez trance » piątek, 14 września 2007, 22:13

MP napisał(a):Przepraszam, mam nadzieję, że mi wybaczysz, naprawde nie chciałem, nie bij.

Ty masz coś z głową dzieciaku, czy może rodzice pozwolili Ci podejść do komputera po tygodniowej karze...
Obrazek
trance
Forum Clubber

Postprzez Kamil Wolski » sobota, 15 września 2007, 12:25

Dajcie spokój zanim się rozkręcicie!
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Powrót do Techniczne