strumienica - katalizator

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez FELIPE » piątek, 5 stycznia 2007, 08:48

GaRaż napisał(a):
mozna rozwazyc wstawienie kata tzw.sportowego

a katy sportowe dziela sie na takie sportowe i sportowe :) bo za 200zl to chyba nie jest sportowy kat o ile mozna nazwac to katem.

jest w Polsce bardzo dobra firma które robi katy sportowe w przystępnych cenach, no może nie 200zł ale warto...

Fiveopac napisał(a):
Dziadek napisał(a):Smierc zielsku!
taaa :roll: :roll:

ja tam uważam że niektóre roślinki muszą mieć prawo żeby dobrze wyrosnąć :roll:
www.felgi.pl PRZYMIERZ DOWOLNE FELGI NA SWOIM AUCIE
www.oponeo.pl OPONY W NAJLEPSZEJ CENIE
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » piątek, 5 stycznia 2007, 09:16

Dziadek napisał(a):Jak dobrze wytluczesz kata to nic nie bedzie dzwonic. A co do smrodu,wole zapach spalonej benzyny niz smord zgnilych jaj czy spalonych frytek :P

Sprawne katy nie smierdza przez 150 tys km wiec kiepski argument ze smierdzi jajami, kazdy wytluczony kat dzwoni. Jedyne wyjscie to wstawic rurke, tylko po cholere jak nowe katy mozna na allegro wyrwac za 200 zl :roll:
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez Dziadek » piątek, 5 stycznia 2007, 09:21

Kat ogranicza spaliny dosc mocno,wiec ich usuniecie ma szanse cos dac. A powachaj sobie nowy kat, prosto z salonu, z wydechu wali jak z chaty beduina!
I uwierz mi, nie kazdy wytluczony dzwoni, wywalalem w kazdym aucie i nie mialem tego problemu.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez pitol » piątek, 5 stycznia 2007, 09:36

Nie można podchodzić do sprawy, że " g*wno mnie obchodzą rośliny, ja musze wywalić". Chociaż osobiście nie mam katalizatora, to na przeglądzie pomiar nie wykazał jakichś drastycznie zawyżonych wartości. Ale strach pomyśleć co dymi z rury jak ktoś ma silnik nadgryziony już zębem czasu, oszczędza na czym się da, w tym na oleju i nie daj Boże opale ...
Senna ... Aceleramos Juntos O Tetra E Nosso !
pitol
Frequent User

Postprzez GaRaż » piątek, 5 stycznia 2007, 16:19

Dobry "sportowy" kat i wszystko wyjasnia
Obrazek
Obrazek

Bordowa linia z zastosowaniem kata.Na dole spaliny w poszczegolnych silnikach, miedzy innymi GTR i Lancer
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » sobota, 6 stycznia 2007, 00:08

Dziadek napisał(a):A powachaj sobie nowy kat, prosto z salonu, z wydechu wali jak z chaty beduina!

Powąchaj sobie klocki hamulcowe prosto z kartonu, mają zapach jeszcze gorszy ale jakoś ich nie proponujesz wywalić...
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Cortez » sobota, 6 stycznia 2007, 00:51

Moim zdaniem kazdy silnik jest inny i do kazdego silnika lepiej jest założyc lub zdemontowac coś innego. Wiadomo że sportowy kat. dedykowany do danego auta jest najlepszy ale... nie zawsze jest prawdą że katalizator hamuje spaliny, w niektorych silnikach wytwarza się tam takie podciśnienie że wypycha spaliny przez resztę rury na zewnątrz a założenie w tym przypadku rurki lub wydłubanie kata tylko spowolni wylot spalin i zmuli silnik. A po za tym czy warto jest tyle kombinowac o jakies 5KM wiecej, nawet się tego nie odczuje???Mówie tu o rurce lub wydłubaniu kata bo moim zdaniem wiecej mocy niż 5KM przez to się nie uzyska, jak się nie straci. Co innego przebudowując cały układ wydechowy, gdzie trzeba się na tym troche znać żeby wszystko dobrze wyliczyć jak np. w silniku VW KR (Golf II 1.8 16v GTI) nowsze z katem 129KM starsze bez 139KM gdzie był zupełnie inny układ wydechowy przy tym samym silniku a wyjecie kata z nowszego nie dawało 139KM a 124KM.

Ale się rozpisałem. Takie jest moje zdanie i uważam że nie ma sensu kombinować na siłe bo to nie zawsze wyjdzie na dobre. Ja mam kata i wcale nie dlatego że lubie roślinki ;)

Pozdrawiam
Cortez

Postprzez Dziadek » niedziela, 7 stycznia 2007, 11:42

Jesli porównywać normalny kat i sportowy, zawsze będzie lepszy sportowy.
Jeśli porównywać układ wydechowy z katem i układ bez kata, zawsze będzie lepszy ten zrobiony bez kata.
Jeśli chodzi o zysk 5KM, podobno every little bit helps jak już nie masz innych pomsłów lub możliwości, poza tym to może być te pięć koni które pozwolą ci być o 50cm szybciej na mecie :) Poza tym, kazdy uklad jest inny i moze inaczej zareagować na zmiany ukl wydechowego, wiec najlepiej hamownia, mod, hamownia--->wnioski do doanego auta.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Jarek104 » niedziela, 7 stycznia 2007, 11:57

Fiveopac napisał(a):Bez kata:
- auto śmierdzi jak syrena

masz coś do Syreny? Nie potrafisz docenić tego piękneg zapachu.. Ale tak to jest jak ktoś jeździ błękitną mydelniczką... :) :D
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Postprzez Cortez » niedziela, 7 stycznia 2007, 19:01

Dziadek napisał(a):Jeśli porównywać układ wydechowy z katem i układ bez kata, zawsze będzie lepszy ten zrobiony bez kata.

Poza tym, kazdy uklad jest inny i moze inaczej zareagować na zmiany ukl wydechowego, wiec najlepiej hamownia, mod, hamownia

To jak w koncu?? "ZAWSZE bedzie lepszy ten bez kata" czy "każdy układ jest inny i może inaczej reagować na zmiany"??
Cortez

Postprzez Dziadek » niedziela, 7 stycznia 2007, 20:07

Cortez napisał(a):
Dziadek napisał(a):Jeśli porównywać układ wydechowy z katem i układ bez kata, zawsze będzie lepszy ten zrobiony bez kata.

Poza tym, kazdy uklad jest inny i moze inaczej zareagować na zmiany ukl wydechowego, wiec najlepiej hamownia, mod, hamownia

To jak w koncu?? "ZAWSZE bedzie lepszy ten bez kata" czy "każdy układ jest inny i może inaczej reagować na zmiany"??

Zrobiony bez kata to znaczy bez niego zaprojektowany. Kazdy uklad moz einaczej reagowac na zmiany, choc IMHO najlepiej go wytluc tylko.
Byles dzis pod galeria?
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Cortez » niedziela, 7 stycznia 2007, 20:29

To własnie ci mowie ze nie zawsze lepiej go wytłuc bo możesz uzyskać gorsze osiągi niż były bo to zalezy od charakterystyki silnika. Byłem a co??
Cortez

Postprzez Dziadek » niedziela, 7 stycznia 2007, 20:37

Cortez napisał(a):To własnie ci mowie ze nie zawsze lepiej go wytłuc bo możesz uzyskać gorsze osiągi niż były bo to zalezy od charakterystyki silnika. Byłem a co??

A widzialem. A w twoim aucie lepiej wytluc chyba.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Cortez » niedziela, 7 stycznia 2007, 20:56

A chyba nie, bo do mojego auta to wiem lepiej co zrobić. Jak mam cały sportowy układ to chyba wiem lepiej że zostawić tak jak jest. Ale nie o tym temat prawda??
Cortez

Postprzez Brychu » niedziela, 7 stycznia 2007, 21:01

A chyba nie, bo do mojego auta to wiem lepiej co zrobić. Jak mam cały sportowy układ to chyba wiem lepiej że zostawić tak jak jest.

Mr. I Know Everything ;)

EOT.
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Techniczne