chip apexi w s13

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez caspi » niedziela, 12 sierpnia 2007, 13:18

...i jeszcze jedno pytanko,jest ktos na forum kto podjal by sie wlutowania chipa do ecu?Albo moze znacie jakis zaklad :mrgreen: co sie tym zajmuje ?? auto to nissan s13 a chip to apex performacne,nie musi byc strojony na chamowni,tylko montaz!
caspi

Postprzez Dziadek » niedziela, 12 sierpnia 2007, 13:23

odwazny jestes... Valdi ci zamontuje na pewno.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez gshock » niedziela, 12 sierpnia 2007, 14:14

caspi napisał(a):eszcze jedno pytanko,jest ktos na forum kto podjal by sie wlutowania chipa do ecu?Albo moze znacie jakis zaklad :mrgreen: co sie tym zajmuje ?? auto to nissan s13 a chip to apex performacne,nie musi byc strojony na chamowni,tylko montaz!

jak do s13 to najlepiej jak kupisz sobie podstawke w elektronicznym
2 pamieci lutujesz razem 1 w 1 (orginalna i apexi) i bedziesz mogl sobie przelaczac mapy. te kosci maja nozke sluzaca do aktywacji kosci i jak dasz nypel to bedzie mozna przelaczac.
jesli uzywasz auta na codzien to na pewno przyda to ci sie bo na "chipie" s13 chleje jak smok.
jak zalozysz kosc to KONIECZNIE przelec sie na docelowym cisnieniu doladowania z widebandem w dupie. ca18det niefajnie reaguje na uboga mieszanke.
jak masz seryjne w pelni auto nigdy nie remontowane to taki przejazd na chipie moze sie skonczyc niefajnie ( znam pare takich przypadkow + moj ale to inna historia)
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez caspi » poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 13:17

Dzieki Panowie,auto nie jest na codzien ale to przelaczanie rozwaze,mam troszku modyfikacji,wydech,dolot,sprzeglo,pompa i inne pierdoly,silnik remontowany jakies 2 lata temu,wiec nie powinien trzasnac,ale kto to wie ;) a co do samego zalozenia to jeszcze sie zglosze do Valdiego!Pozdr.
caspi

Postprzez gshock » piątek, 17 sierpnia 2007, 15:23

sprawdz jeszcze co wg apexi znaczy stage chipa jaki masz i staraj zachowac sie jak najwiecej tych parametrow ktore podaja (cisnienie doladowania, turbo,walki,pompa,wtryski,wydech,ic, itd ) bo sie smutno zrobi jak panewka zawinie sie na wale.
mam nadzieje ze bedziesz podnosil doladowanie do wymaganego w stage chipa poprzez mbc badz ebc bo bez tego to ten chip nic nie da
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez luke8 » piątek, 17 sierpnia 2007, 18:08

A twardsza sprezyna w WG ??
www.tuning-studio.pl
koni bilstein eibach ebc brembo k&n JR
DBA ACL
luke8
Frequent User

Postprzez gshock » piątek, 17 sierpnia 2007, 20:44

jesli ma seryjna t25 badz jesli jest kozakiem i wstawil t28 to ma wg wewnetrzny ktory nie posiada regulacji twardosci sprezyny jak wg zewnetrzny.
jedyna mozliwosc regulacji to wieksze napiecie wg poprzez wlozenie podkladek miedzy wg a turbo(ja tak mam), lub/i skrocenie za pomoca flexa ciegna sterujacego klapka(tez tak mam). wada jest ograniczona i utrudniona mozliwosc regulacji :P
bardziej finezyjnym rozwiazaniem pozwalajacym na regulacje nastawow prawie ze on-line jest zrobienie tzw. sruby rzymskiej na ciegnie badz wynalazku ala senior grabowski (ma to maciej29 w hondzie).
zaleta regulacji na wg jest brak pikow, ktore wystepuja po uzyciu mbc/ebc.
dobrym rozwiazaniem jest ustawienie sobie cisnienia bazowego i jego niewielkie korekty za pomoca mbc (tak zeby puszka wg nie nadazala napelnic sie pomiedzy max boost a odcinka w 100%).
najlepszym ale drogim rozwiazaniem jest ebc mozna z kabiny regulowac cisnienie, mozna robic mapy doladowania w funkcji obrotow itd. jednak ebc wymaga naprawde dobrego waste gate (czytaj dodatkowe koszta), ze slabym dziala jak mbc czyli piki i lipa :cry:
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez Proper » piątek, 17 sierpnia 2007, 21:40

regulacja sruba rzymska jest stara jak swiat i to nie wynalazek grabowskiego.
Ja obecnie pracuje nad regulowanym rozbieralnym wew. WG zobaczymy co wyjdzie
ProPerfekt ....daj upust swojej mocy!!!
www.blow-off.pl
Blow-off, MBC ,Regulatory ciś. paliwa, pomiary AFR
http://www.properfekt.pl
http://www.facebook.com/pages/Properfekt/282421328464662
Proper
Forum Clubber

Auto: urquattro urS4

Postprzez gshock » sobota, 18 sierpnia 2007, 07:39

sruba rzymska wiadomo stara jak rzym :D
ale nie wiem czy sruba rzymska mozna nazwac tez to co maciej ma u siebie. moze to jakas odmiana sruby rzymskiej nie wiem dla tego opisalem jako kolejne rozwiazanie
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez caspi » wtorek, 21 sierpnia 2007, 14:14

OK,widze że temet całkiem fajnie sie rozwinął więc moze opisze moje autko i to co w nim teraz siedzi,będzie łatwiej!

Modyfikacje:
-Przelotowy wydech 2,5 cala
-stozkowy filtr powietrza K&N(dedykowany do s13)
-regulator cisnienia paliwa Weber
-pompa paliwa Walbro255
-BOV Properfekt
-T25 pompuje 1 bar
-swiece NGK platynowe
-short shifter PEŁNY APEX PERFORMANCE
-sportowy wałek rozrządu
-wybebeszony,i powoli przygotowywany na drift

-zalany motulem,moc 203KM i 279NM

A teraz opis co potrzeba żeby zamontować czipsa:

The Apex Performance stage 2 management chip is designed to run an S13 fitted with a free flowing exhaust and filter along with a larger intercooler, larger turbo and uprated fuel pump. With these modifications and running 14psi you would expect to see around 270bhp. The chip was mapped to run with an Apex Performance S13 front mounted intercooler and T28 ball bearing turbo and these items will give the best results but the map is flexable enough to allow other turbos and intercoolers to be used such as the S14 T28 or the Saab front mounted intercooler. However results will only be optimized with the recommended Apex turbo and cooler along with a Walbro high flow fuel pump.

Jak widzicie nie spełniam pewnych wymogów lecz mam je w planach,czyli intercooler i turbo od s14.czipsa chciałbym tylko zamontować żeby juz sobie siedział i to tyle,nie bede włączał auta aż do czasu jak nie zamontuje reszty gratów :mrgreen:

A tym czasem szukam kogoś kto mi pospawa dyfer w E-SZPERE,zresztą załoze nowy post bo musze to zrobic do sobotniego treningu który odbędzie sie na torze kartingowym!
caspi

Postprzez weede » wtorek, 21 sierpnia 2007, 14:16

caspi, opisz auto z fotkami w dziale nasze auta, bo jest bardzo ciekawe
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez gshock » wtorek, 21 sierpnia 2007, 14:48

caspi napisał(a):-regulator cisnienia paliwa Weber
-pompa paliwa Walbro255

warunki aby byl dobry afr masz

caspi napisał(a):14psi you would expect to see around 270bhp

juz widze ca18 na niecalym barze ktore ma 270(seria ma na 0,8 - 170km), chyba ze to chip pod sr20 . :!:

na moje mozesz wsadzic chipa i jezdzic normalnie nic nie stanie sie. ja na seryjnym ecu walilem ciupke ponizej bara (na granicy boostcuta), najwyzej bedzie motor troszke przelany. wazne ze nie splynie.

ogolnie to ten chip to jakas lipa, 0,96bara (14psi) co to ma byc wogule. sam widzisz ze masz na 1barze z t25 203konie, przy t28 i ic bedziesz mial gora 240. wiec ja nie wiem z kad te 270.

przy tym cisnieniu i braku ic proponuje pb98 only.

ja daje rade 1.1 bara bez ic na t28 przy afr ~11.5-12.9 z pb98 koniecznie dobrej jakosci.
co po wklepaniu w cartesta odpowiednich danych daje ~240km i jakies 14.2 na 1/4

z ciekawosci walek masz jakis 'firmowy', czy wrzuciles z ca16 lub 2 wydechowe z s13??
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez caspi » wtorek, 21 sierpnia 2007, 15:41

No ja tez nie spodziewam się ze bedzie 270koni,no może tak jak opisują z T28 BB ale i tak w to nie wierzę nie mam AFR a potrzebuje troche więcej mocy te 230~240 koni mi wystarczy,więc turbo od s14 i IC musi być koniecznie!Cały czas jeżdże na Vpower racing która powiedzmy ma te 98 oktanów(zresztą cholera wie)teraz musze sie skupic na zawiasie oraz dyfrze!Wałek od ca16!

p.s.-foty z zewnątrz wrzuce jak znajdę chwilke,narazie auto jest wybebeszone i nie wygląda to ładnie ;) do tego wspawana rozpórak na tył i jest naprawde brzydko,musze to pomalować i wstawić kubły,wtedy dam fotki z wewnątrz!Pozdr.
caspi

Postprzez gshock » wtorek, 21 sierpnia 2007, 18:08

jesli chcesz auto do driftu to wez ic od volvo 940/saab (nawet apexi taki poleca) jest wielkosci chlodnicy ale wloty ma ponad chlodnica (cos takigo mniej wiecej http://www.allegro.pl/item227886040_int ... _940_.html )
wiec orurowanie bedzie bardzo krotkie do tego turbo bb i bedzie wysmienita reakcja na gaz a to do driftu sie przyda. mozna jeszcze walek ssacy przyspieszyc o 1 zabek poprawi sie spool turbiny.
t28bb o ile bedzie mialo ar muszli taki sam jak turbo na slizgu mocy nie doda ale bedzie sie szybciej wkreca a to do driftu przyda sie
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez ZyZZyX » środa, 22 sierpnia 2007, 11:46

Capsi wg mnie troszke malo masz mocy przy takich modach, ja w swojej s13 mam 207km i 334Nm a modow mam troszke mniej :)

-pompa walbro
-BOV properfekt
-T25 1Bar (na razie bo t28 leży i czekan na DP)
-chip stage 2 by Skyracing
-swiece ngk ale nie platynki tylko zamiennik (bo tansze byly)
-filtr pow seria
-wydech seria jeszcze z katem :D, jak dojdzie DP to bedzie przelot z 70mm

PS jaki kolor masz s13-tki ?
ZyZZyX
User

Następna strona

Powrót do Techniczne