Jak działa VTEC

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Jak działa VTEC

Postprzez GaRaż » czwartek, 28 grudnia 2006, 01:18

Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 stycznia 2007, 00:04 przez GaRaż, łącznie edytowano 1 raz
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez weede » czwartek, 28 grudnia 2006, 11:57

A tak to działa w praktyce:
http://s003.wyslijto.pl/?file_id=75629654677154038039

Moge tego sluchac 1000razy :o
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Mav » wtorek, 30 stycznia 2007, 12:03

Mam pytanie do braci, na tych animacjach krzywki niskich obrotów poruszają się odmiennie - na pierwszej(silnik do motorówek?) vtek powoduje tylko większe wznosy zaworów, na drugiej animacji na krzywce "nie-vtec" jeden z zaworów ma bardzo małe otwarcie.
W sumie mi pasuje ta druga animacja - silnik sie robi prawie osmio zaworowy co powoduje lepsze napełnianie komory spalania na niskich obrotach.
A jak jest w realu?
Mav

Postprzez GaRaż » wtorek, 30 stycznia 2007, 14:01

Mav chodzilo o pokazanie zasady dzialania vteca a nie o prace zaworow, jak nastepuje blokada(ze cisnienie oleju jest jest podawane na zaworek,ze jest to hydraulika itd), ze pozniej dziala to na vtecowej krzywce, rozumiesz, takie pogladowe(bo na jednej jest pokazane dzialanie zaworka), jak chcesz zrobic profi animacje to masz pole do popisu :P ;)
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Mav » czwartek, 1 lutego 2007, 13:19

Samo dzialanie vteca to ja rozumialem juz kilka lat temu.
Mnie tylko zainteresowaly różne wznosy zaworów na krzywkach "non vtec" (co by tlumaczylo istnienie 3 krzywek zamiast dwoch).
Miało by to swoje odbicie w lepszym napełnianiu silnika w dolnym zakresie obrotów (gdzie takie pelne otwarcia zaworów nie są potrzebne - lepiej sie wtedy napelniaja konstrukcje dwuzaworowe).
Generalnie ta druga animacja najbardziej mi pasuje do silnikow d15z6 (VTEC-E)

Co do animacji - bawilem sie soliworksem, ale nie mamtego opanowanego az tak by pod wplywem impulsu edukacyjnego chciec dla innych to płodić :D
Mav

Powrót do Techniczne