Sens tuningu - czyli temat na zimowe wieczory

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez dave » wtorek, 26 grudnia 2006, 20:04

dave napisał(a):ja planuje zakup auta do codziennej jazdy i nie bede ukrywal ze bedzie to diesel..

weede napisał(a):PS. Dave to Twoje Subru niebieskie obklejone w barwach 555 ? Dzisiaj sie z nim "ścigałem" i robi wrazenie.

wiec chyba raczej nie... myslalem nad subarą ale utrzymanie tego auta jest bardzo drogie jednak :roll:
GaRaż napisał(a):Masz racje Dave, jak furke sobie powkrecamy do 9200 RPM to od razu banan wyskakuje na twarzy ,jak sie szybko samochod dokreca, jak czujesz te przyspieszenie, jak fura prowadzi sie w zakrecie, to wszystko jest bezcenne a za inne zaplacisz $$$$ , duzo ludzi nie doswiadczyla tego uczucia i nie wie co to jest, wiec plynie gadka ze szkoda siana bo nigdy tego nie doswiadczyli, a wierzcie mi ze te wymienione elementy w pelni rekompensuja poniesione koszty.

widze ze mamy to samo podejscie do sprawy i na mysli mamy dokladnie to samo ;) wrazenia z jazdy czyms co sie robilo w wiekszosci samemu- bezcenne 8) i jak ktos podchodzi tak do sprawy to nigdy nie bedzie liczyl siana wpompowanego w auto ;)
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » wtorek, 26 grudnia 2006, 20:11

Mam nadzieje dave ze do upalania bedzie japonska technologia :)
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez weede » wtorek, 26 grudnia 2006, 20:15

dave napisał(a):myslalem nad subarą

a to przepraszam..gdzies omylnie wywnioskowalem z tekstu, ze jezdzisz ta niebieska z Yakuzy :>
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez gshock » wtorek, 26 grudnia 2006, 21:45

GaRaż napisał(a):Masz racje Dave, jak furke sobie powkrecamy do 9200 RPM to od razu banan wyskakuje na twarzy :),jak sie szybko samochod dokreca, jak czujesz te przyspieszenie, jak fura prowadzi sie w zakrecie, to wszystko jest bezcenne a za inne zaplacisz $$$$ :) , duzo ludzi nie doswiadczyla tego uczucia i nie wie co to jest, wiec plynie gadka ze szkoda siana bo nigdy tego nie doswiadczyli, a wierzcie mi ze te wymienione elementy w pelni rekompensuja poniesione koszty.

i to jest wlasnie meritum sprawy, banan podczas powkrecania sobie furki jest wprost proporcionalny do ilosci przeprowadzonych modow, i nikt kto tego nie doswiadczyl nie zrozumie tego
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez dave » wtorek, 26 grudnia 2006, 21:56

GaRaż napisał(a):Mam nadzieje dave ze do upalania bedzie japonska technologia

poki co zachcialy mi sie 4 buty powiazane ze stosunkowo ekonomiczna jazda ;) poza tym jestem poki co zwolennikiem vag-ow i na razie przy tym zostane ale kto wie ;) na pewno za jakis czas bedzie i 2 auto, taki typowy killer i byc moze bedzie to wlasnie honda.. aczkolwiek wchodzi tez w gre jakis killer-driftowoz ;) to wyjdzie na pewno z czasem ;) tak czy inaczej jesli bedzie taka mozliwosc licze na przejazdzke waszym bialym szybkim ;) moze nakrece sie wtedy na japonskiego przednionapedowego killera :lol:
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » wtorek, 26 grudnia 2006, 22:17

Dave kazdy killer jest dobry , byle japonski ;) , ostatnio powoli wdrazamy sie w temacie nissmo :)
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez dave » wtorek, 26 grudnia 2006, 22:23

GaRaż napisał(a):Dave kazdy killer jest dobry , byle japonski

haha.. no nie dziwie sie ze poza H nie widzicie nic... a ja nie mowie ze "nie" jako 2 fura.. choc przez pewien czas myslalem nad pewna integra ale niestety robie ok 40-50 kkm rocznie wiec najzwyczajniej w swiecie nie bedzie mnie stac na tankowanie takiego auta a nogi lekkiej z natury niestety nie mam :roll: apropo chlopaki... cos ostatnio o ile mnie pamiec nie mysli na tylniej szybie waszego t4 widzialem napis "opel ok" :lol: wiec jak to dokladnie jest :?: :lol:
dave
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » wtorek, 26 grudnia 2006, 22:33

Dave ale ze stajnie japonskiej nie tylko jest honda, masz nissanka, mitsu, subaru no i mazda(tam nic ciekawego poza seria RX nie ma :) ) , a co do napisu to musiales byc w KFC :) :P
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez dave » wtorek, 26 grudnia 2006, 22:38

GaRaż napisał(a):Dave ale ze stajnie japonskiej nie tylko jest honda, masz nissanka, mitsu, subaru no i mazda(tam nic ciekawego poza seria RX nie ma )

dobrze o tym wiem ale jakos poza H nic mnie nie przekonuje tak na prawde.. :? nie siedze w japoncach ale honda to na razie jedyne auto na ktore bym sie zdecydoal z japonskich (nie biore po uwage sti czy evo bo to inna liga i inne siano)
GaRaż napisał(a):a co do napisu to musiales byc w KFC

heeh.. dokladnie... az dziwnie to wygladalo :D
p.s. szkoda ze jeszcze jakies uzywki z nowego civica z dieslem 2,2 ictdi sa takie drogie bo potencjal to ma niesamowity i intensywnie bym sie nad tym zastanawial :roll: super motor jak dla mnie :!:
dave
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » wtorek, 26 grudnia 2006, 23:08

GaRaż napisał(a):mazda(tam nic ciekawego poza seria RX nie ma :) )

Zyjcie sobie dalej w tej swiadomosci.... a za kazdym razem gdy pomyslicie o vtec'u wiedzcie ze FIAT byl pierwszy hehehe
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez --orzech-- » wtorek, 26 grudnia 2006, 23:34

wiec tak...........
dla sprostowania.... moja bmka (odpukac) sie nie psuje ....
nie narzekam na nia... mowi o czerwonej... ma serce z bialej... przelozone...
nic sie nie psuje powtarzam nie wkladam w nia zadnej kasy juz.... juz swoje wlozylem.....

a modernizuje moje rozowe malenstwo po to aby bylo ono kiedys czerwone i wyjatkowo indywidualne... wyjatkowe... takie ktore bedzie stworzone w mojej glowie i spelniajace moje wymagania ...autko podporzadkowane tylko moejj drobnej osobie...
obawiam sie ze brysia ma troszke racji... do tej pory rezygnowalem z wakacji na rzecz bmki ale niestety nie mam tyle cierpliwosci aby czekac na to ze siek iedys polepszy u mnie z kasa
.....
a nawet jak sie poolepszy to wole wowczas kupic sobie jakiegos pradziwego mpowerka typu z3 coupe i miec frajde z czegos kultowego i nie zepsutego zadnymi modami frajerow...

wiec podejrzewam ze bede biedakiem przez kolejne 10 lat jezdzacym bmka z nadal nieskonczonym wnetrzem i niezmieniomnym silnikiem....
no chyba ze przyszla tesciowa wygra w totka... ;)

a moj obecny plan to ... kolor, moc i wnetrze ;)
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez GaRaż » wtorek, 26 grudnia 2006, 23:43

Zyjcie sobie dalej w tej swiadomosci.... a za kazdym razem gdy pomyslicie o vtec'u wiedzcie ze FIAT byl pierwszy hehehe

Five doczytaj do konca i pozniej pisz ;) . Fiat posiada variator a to jest cos co nie wydluza czasow otwarcia tylko je przesuwa, w hondach to sie nazywa VTC w bmw vanos w nissannie tez jest i jeszcze tam w kilku innych markach cos na ksztal tego. VTEC zas zwieksza czasy otwarcia zaworow a VTC je przesuwa by zapewnic gladszy przebieg mocy i momentu obrotowego, glowne zastosowanie by samochod na dole zakresow tez byl dynamiczny. VTEC i VTC sa to dwa odrebne systemy. VTEC to tak jakbys przy okreslonych obrotach nagle wyjal seryjny walek a wstawil sportowy-bardziej agresywny, to tak w wielkim skrocie.
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » wtorek, 26 grudnia 2006, 23:59

Nie myle sie, FIAT pierwszy opatentowal zmienne fazy rozrzadu (wlasnie ów zmienny czas wzniosu) i bylo to ponad 20 lat przed silnikiem o ktorym mowisz. Potem GM, potem alfa, potem nissan a potem juz wiecie co ;)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » środa, 27 grudnia 2006, 00:04

Przeczytaj dobrze co napisales "zmienne fazy rozrzadu" to wlasnie przesuniecie w czasie czyli variator, jezeli jest inaczej to podaj jak sie ten system nazywal , z checia przestudiuje zasade dzialania i jezeli faktycznie tak jest to przyznam racje. Zreszta juz niejeen mi mowil ze variator w fiacie to jak vtec u hondy :lol:
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » środa, 27 grudnia 2006, 00:13

Patent US 3 641 988 z 1970 r. np. tu http://xrint.com/patents/us/3641988

Wyciąg:
A valve-actuating mechanism for an internal combustion engine has a number of rocker arms for operating the respective valves, each rocker arm having a profiled cam surface for engaging the respective valve, and means, preferably hydraulically operated, for varying the valve movement produced by the rocker arm in dependence upon the engine speed and load to vary the valve timing for optimum efficiency.

Szczegoly w opisie, niestety brak rysunkow.
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne