Turbo za 3k...

Tutaj będą przenoszone tematy off-topicowe

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez gshock » sobota, 9 czerwca 2007, 16:13

pitol napisał(a):Kolektor 300, turbo 1000, BOV 300, IC 300, rury 300, węże 100, strojenie 600.

swego czasu chcialem turbic cc faktem ze to mialo byc na korbach od 1.2 itd w celu odprezenia ale te koszta pomine.

-kolektor pod turbo to okolo 1000zl chyba ze kupisz chinski ktory peknie i spaliny zamiast w turbo bokiem beda szly w niebo

-samo turbo wiadomo male nowe to kolo 3500zl, ale da sie jakies k03, t28 wrzucic z uzywek za ceny zaczynajace sie od 1500zl.

-z turbem wiaze sie jeszcze cos takiego jak down pipe to taka fajna rurka z flansza przykrecona do turbiny tam sie wkreca sonde i puszcza westage (robimy na wewnetrznym wiem problem odpada) to tez pare dongow koszyuje powiedzmy ze kolega ci za okolo 200zl wyspawa.

-teraz rura wydechowa i orurowanie z nierdzewki, mam nadzieje ze masz tiga i umiesz tym spawac to wtedy sie zmiescisz w 300-400 za kolanka i rury, jak nie umiesz to 1cm spawu to 1zl ,tak skromnie liczac wydech to okolo 1000zl orurowanie tez 1000zl, znajdziesz taniej to jestes wujek witek z reklamy simplus

-bov kupisz za 300zl propera.

- turbo to takie urzadzenie ktore trzeba smarowac olejem i czasami woda chlodzic zeby chodzilo to to dlugo. masz racje waz olejowy kupisz za 100zl wodne sa tansze , jednak trzeba ich pare a i ty na kolesia ktory to sam ogarnie nie wygladasz

-strojenie temat rzeka chyba jakas hondata teraz jest modna chociaz bys sie zesral to za 600 tego nie zrobisz nie da sie poprostu.

-okolo 500zl na jakies nieprzewidywalne pierdoly.
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez luke8 » sobota, 9 czerwca 2007, 16:23

Hondata jest modna i droga mozna tu troche zejsc z kosztow ale nawet glopie smt i strojenie to koszt ~1000zl
www.tuning-studio.pl
koni bilstein eibach ebc brembo k&n JR
DBA ACL
luke8
Frequent User

Postprzez GaRaż » sobota, 9 czerwca 2007, 16:29

G strojenie da sie zrobic na standardowym kompie , nie tzreba super modnej HO$D$T$(my nie smigamy na HO$D$T$ i fura elegancko smiga :) ), tylko jest jeden maly problem, tak naprawde obd0 nie jest do konca dobrze rozpracowane i moje zdanie jest takie ze 1 dzien nie starczy by to zajebiscie smigalo bez duszy na ramieniu. Turbo to nie jest popierdulka a tymbardziej do silnika NA, zreszta jak kazdy tuning , wymagane sa porzadne wskazniki do monitorowania podstawowych funkcji zyciowych silnika , bez ktorych strojenie mozesz sobie wsadzic w d... (tymbardziej przy nie do konca rozpracowanym obd0), moje zalozenie jest takie ze jak robic to pozadnie i nie chodzi tu o super uzyskiwane moce , lecz o jak najlepsza zywotnosc i bezawaryjnosc takiego silnika i tu trzeba sie przylozyc w kwesti strojenia(czyli ilosci poswieconego czasu co sie rowna kosztom).
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez gshock » sobota, 9 czerwca 2007, 16:50

no strojenie turbo to ciekawe zagadnienie, widzialem przypadki ze auto majac afr 11 wypalalo dziure w tlokui to fabrycznie uturbione ze stopniem sprezania 8 cos.

nie wiem co w hondzie jest map czy przeplywka, ale jak sie zaklada turbo tez trzeba cos z tym zrobic i tez tego nie zrobi sie za 100zl podejrzewam
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » sobota, 9 czerwca 2007, 17:25

Panowie, nie ma sie co podniecac, poprostu widac ze pitol jest maly, tfu, mlody i stad takie internetowo-kolezenskie źródła wiedzy. Jak się kiedyś w końcu za coś sam zabierze od a do z to wtedy dopiero zacznie sie doedukowywać, ale ten proces wiekszosc zna pod nazwa dojrzewanie ;)
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » sobota, 9 czerwca 2007, 19:39

Dziadek napisał(a):ale ten proces wiekszosc zna pod nazwa dojrzewanie ;)

Znam znam, właśnie przechodzę :P

Wszystko jest tanie, fajne itd itp dopóki nie zgłębisz tematu... No chyba że jesteś Błażejem ;) wtedy możesz wszystko! :lol:
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Dejocik » sobota, 9 czerwca 2007, 19:43

Kamil Wolski napisał(a):

Wszystko jest tanie,
dopoki nie musisz tego wyciagnac z swojego portfela
Dejocik
Super user

Auto: Laguna IIIphI

Postprzez Kamil Wolski » sobota, 9 czerwca 2007, 19:48

No mniej więcej to miałem na myśli ;) Czasami można się zreflektować wcześniej, dogłębnie badając temat, że tak powiem "u źródeł" a nie u kolegów "tjuneruuf lanseruuf" :D
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez pitol » sobota, 9 czerwca 2007, 20:48

Ale jesteście mądrzy :lol: Ludki, ja to juz wszystko wiem. Strojenie tak jak mówią Bracia - obd0 nie jest do konca rozpracowane, ale ktos w tym coś chociaż próbuje robić. Turbo od Volvo T5R starcza do 250 koni. Downpipe to z tego wszystkiego będzie najmniejszy problem. Kolektor byc moze i chinski ( 300zł ) ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby polepszyć spawy. W ogóle to nie chce mi sie o tym gadać, bo nie wiem czy to będę robił, jak wspomniałem zalezy od kasy z ubezpieki. Znam projekty turbo za 4000zł KOMPLETNE. Ja wydehc mam, dolot mam, więc jakies koszta odchodzą. Czus
Senna ... Aceleramos Juntos O Tetra E Nosso !
pitol
Frequent User

Postprzez GaRaż » sobota, 9 czerwca 2007, 20:59

pitol napisał(a):Ale jesteście mądrzy :lol: Ludki, ja to juz wszystko wiem. Strojenie tak jak mówią Bracia - obd0 nie jest do konca rozpracowane, ale ktos w tym coś chociaż próbuje robić. Turbo od Volvo T5R starcza do 250 koni. Downpipe to z tego wszystkiego będzie najmniejszy problem. Kolektor byc moze i chinski ( 300zł ) ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby polepszyć spawy. W ogóle to nie chce mi sie o tym gadać, bo nie wiem czy to będę robił, jak wspomniałem zalezy od kasy z ubezpieki. Znam projekty turbo za 4000zł KOMPLETNE. Ja wydehc mam, dolot mam, więc jakies koszta odchodzą. Czus

do tego calego spisu zapomniales dodac jeszcze wtryskiwaczy :) , pozdro
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez pitol » sobota, 9 czerwca 2007, 21:02

Do softu podobno starczają.
pitol
Frequent User

Postprzez Arkadius » sobota, 9 czerwca 2007, 21:10

a pompa paliwa? moze czasami tez zdychać? tym bardziej jakby przyszyły wydajniejsze wtryskiwacze
AM Performance - tel.691 401 590

RX-8
Vel Satis 2.0T
Arkadius
Forum Clubber

Auto: Vel Satis

Postprzez pitol » sobota, 9 czerwca 2007, 21:21

No z tego co wiem to starcza. Ludzie, nie traktujecie tego tematu poważnie. Jak bezpieka da kase, to zacznę działać. Tymczasem wiem za ile uturbiają Hondy, ludki z forum CRX'a i tyle. Sam sie już zorientowałem w temacie i sofcik powinien wyjsć bez jakichś większych pierdnień. A jak będzie, to się zobaczy jak bedzie ca$$$h.
pitol
Frequent User

Postprzez GaRaż » sobota, 9 czerwca 2007, 21:23

pitol napisał(a):Do softu podobno starczają.

sluchaj , rozumiem mocny silnik NA gdzie moc jest uzyskiwana z obrotow i wiekszego CR ale w turbo moc uzyskiwana jest z dodatkowego ladunku powietrza tak prosto mowiac , wiec powiedz mi ze zwiekszajac ilosc powietrza z podcisnienia w cisnienie o pol bara wiecej, seryjne wtryski starcza(gdzie pewnie chodza na 70-80% swojego cyklu) , nie wydaje mi sie ale zaraz zaraz, ktos powie ale w TypeR sa te same wtryski i starczaja na 190KM no tak , ale tam jest podniesione cisnienie na listwie, zreszta jedz tam gdzie masz jechac i niech ci doradza i zrobia tak jak trzeba :) , co ja bede ci mowil , w koncu dysponujesz wiedza z for a ja tylko z praktyki. Pozdro.
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez pitol » sobota, 9 czerwca 2007, 21:24

Wyluzuj.
pitol
Frequent User

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off Topic