GaceK napisał(a):hmm wiesz samochody typu bmw , porshe , wyzsza polka audi sa w takich wysokich cenach bo prawda sa drogie itp itd ale takie samochody nie sprzedaje sie codziennie i bardzo watpie zeby marza przy takim aucie wynosila 25 tys zl bo to jest jednym slowem nic bo taka kwota moze nawet nie starczyc na oplacenie pracownikow salonu oraz serwisu.
Kilka osób już Ci to wyjaśniło, a ja powtórzę po raz kolejny: to głównie serwisy zarabiają na każdy salon a nie sprzedawane samochody.
GaceK napisał(a):watpie zeby ktos otwieral salon wladowywal kilka duzych mln zl w zakup samochodow + kolejne mln w wybudowanie i urzadzenie salonu dla sprzedazy aut na ktorych marza wynosi przy aucie za 500 tys zl 25 tys...
Myślę, że należałoby zacząć od tego, że istnieje coś takiego jak kredyty i to one są podstawą finansowania takich przedsięwzięć.
GaceK napisał(a):pozwole sobie przytoczyc jedna sytuacje z zycia, kiedys ojciec byl w fordzie i zastanawial sie nad kupnem jakiegos forda to na samym wstepie obnizyli kwote o 8/9 tys zl, gdzie samochod kosztowal powyzej 100 tys. przypuscmy 4 krotnie mniejsza kwota od 500 tys, zobacz jaka prowizje musi miec dealer na aucie warte 100 tys...
Zmuś swoje szare komórki to szerszego myślenia. A być może to jest tak, że w każdym rabacie partycypuje dealer + importer z czego większość rabatu jest po stronie importera ?
GaceK napisał(a):poza tym kazdy pracownik od sprzedanego auta ma swoja prowizje ktora otrzymuje (tak kiedys bylo, czy jest aktualnie nie wiem ale sadze ze tak) wiec przypuscmy auto warte 500 tys sprzedaje , dostaje 5 tys prowizji i 20 dostaje dealer ?
Czy Ty naprawdę sądzisz, że pracownicy salonów mają tak wysokie prowizje ? Kto Ci takich głupot naopowiadał ? Analogicznie więc (skoro na aucie za 500 tys. sam sprzedawca zarabia 5 tys.) na aucie za 50 tys. zł sprzedawca w salonie zarabia 500 zł tak ? Czyli jeśli salon sprzedaje średnio 30 samochodów miesięcznie, z czego powiedzmy jeden sprzedawca ma 10 aut to ma podstawę + 5.000 zł ? Przeceniasz hojność dealerów oraz nie masz pojęcia o tym ile dealer zarabia na samochodzie, ale o tym będzie dalej.
GaceK napisał(a):gdyby to byly tylko takie pieniadze to jedynie glupek by otwieral salon... ja przystaje i tak przy swoim ze przy samochodach sa duuuuzo wieksze pieniadze od tych ktorych piszecie bo to byloby nie oplacalne, a wkoncu wlasciciele bujaja sie samymi najlepszymi autami na ktore musza miec pieniadze...
Wiesz, istnieje leasing, istnieją kredyty, istnieje pojęcie takie jak "samochód demonstracyjny".
GaceK napisał(a):co do samych hal to samo wybudowanie takiej hali jak nowa audi mysle ze kosztuje jakies 2/3 mln zl wybudowanie hali blaszanej kosztuje lekko ponad 1 mln zl, a w salonie sa szyby , mur , wykonczeniowka (podlogi ,sciany , przejscia itd)
Tak, a każdy dealer tak lekką ręką kładzie 3 miliony gotówką. Po raz kolejny sugeruje z zapoznaniem się z terminem "kredyt".
GaceK napisał(a):odnosnie tych obnizej promocji na auta to myslisz ze z czego sa obnizki? z marazy , ktora i tak zostaje nawet po tej promocji czy obnizce, tylko glupek sprzedawalby auta tracac na tym, tyczy sie to tez innych sfer handlu
Obniżki są z tego ile rabatu da importer i na ile może pozwolić sobie dealer, większa część każdej obniżki stoi po stronie importera a nie dealera - powtarzam to po raz drugi. Czasami sprzedaje się samochody na zero, bez zarobku - potrafisz to ogarnąć swoim tokiem myślenia ? Istnieje dla Ciebie pojęcie myślenia perspektywicznego ? Jeśli jest klient, który ma 3 auta marki i serwisuje je u Ciebie to czy potrafisz sobie wyobrazić sytuację że sprzedajesz mu samochód bez zarobku, chociażby po to, aby wszystkie auta serwisował nadal u Ciebie ? Wiesz co to jest budowanie wizerunku marki ? Czy będąc dealerem samochodowym sprzedałbyś samochód bez zarobku osobie tzw. opiniotwórczej ? Osobie publicznej ? Osobie, która przez samo posiadanie samochodu danej marki kreuje jej wizerunek ? Potrafisz spojrzeć na wszystko szerzej ?
GaceK napisał(a):a ty myslisz ze dealer dostaje te auta za darmo tak ? tzn na taka dluuuuuuuga kreske tak?
A ja Ci powiem panie wszechwiedzący że dokłądnie tak jest. NIe wierzysz ? Wejdź do jakiegokolwiek salonu i powiedz "Ten - chcę nim dziś wyjechać". Jeśli wyjedziesz stawiam Ci butelkę zielonego albo niebieskiego Johnny Walkera. Jeśli natomiast powiedzą Ci, że to musi potrwać kilka dni, bo muszą ściągnąć np. kartę pojazdu od właściciela samochodu (czyli importera) to Ty kupisz mi taką flaszkę, wchodzisz ?
GaceK napisał(a):a ty myslisz ze na autach nie idzie zarobic? wygraj w totka z 5mln i otworz porzadny salon to pomnozysz zyski dwukrotnie szybciej niz myslisz
Z Twoją wiedzą i znajomością tematu utopiłbyś te 5 milionów w pół roku.
Oświecę Cię człowieku, bo pieprzysz głupoty i jak zwykle nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że nie masz racji.
1. Dealer płaci za samochód dopiero w momencie sprzedaży, samochody stojące pod salonami nie są własnością dealerów, ale albo importerów albo banków, z którymi współpracują importerzy/dealerzy. Używając Twoich słów auta stojące pod salonami są wzięte na duuuużą kreskę.
2. Mało który dealer stawia salony za gotówkę.
3. Marżę dealera na samochodzie są dużo niższe niż Ci się wydaje.
4. W każdym rabacie i w każdej wyprzedaży partycypuje importer, nie jest tak, że dealer daje 10 czy 20% rabatu od siebie.
5. Każda ASO utrzymuje się z serwisu a nie ze sprzedaży samochodów.
GaceK napisał(a):ogolnie z zycia + źrodła + wlasne przejscia zycia / biznesy
Te Twoje ogólnie plus plus łamane przez są nic nie warte i absolutnie w ogóle nie mają pokrycia w rzeczywistości.
Aby uprzedzić Twoje egocentryczne wymądrzanie się powiem Ci, że zarówno Sokół jak i ja (których to słowa poddałeś w wątpliwość na rzecz swoich argumentów z życia i biznesu) od dłuzszego czasu pracujemy na codzień w salonach samochodowych i z wszystkimi tymi tematami mamy doczynienia na codzień. Przestań więc się wymądrzać, bo robisz z siebie ostatniego idiotę klepiąc takie bzdury i nie dając się przekonać co do swojej niewiedzy.
Jeśli nadal będziesz twierdził, że nie mam racji, a Ty wiesz wszystko najlepiej uznam Cię za skończonego idiotę i myślę że co najmniej połowa forum również.
Dziękuję za uwagę.