Napełnianie układu chłodzenia metodą próżniową

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Napełnianie układu chłodzenia metodą próżniową

Postprzez ravestation » niedziela, 28 kwietnia 2013, 10:59

Czy ktoś się orientuje, gdzie w tym mieście jestem w stanie uzupełnić poziom płynu w chłodnicy metodą próżniową ?

Z tego co się orientuję potrzebny jest do tego jakiś odpowiedni przyrząd.

W Porsche chłodzonym cieczą bardzo ważne jest by trzymać poziom płynu bliżej max niż min... U mnie poziom jest gdzieś w 3/4 lub 2/3. Tragedii nie ma, ale warto profilaktycznie dolać do max. Niestety nie mogę dolać od tak sobie borygo, bo zapowietrzę układ i silnik najprawdopodobniej powie papa (a szkoda go bo ma astronomiczne 44k km)... A prawdę powiedziawszy szkoda mi jechać z taką pierdołą do ASO do Poznania...

Także jeśli ktoś się orientuje, gdzie to mogę u nas zrobić, to byłbym wdzięczny za info... Jak nie, to poczekam do przeglądu za jakiś rok i każę to napełnić w ASO (chyba, że poziom dramatycznie spadnie i będę musiał jechać wcześniej).
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez saron22 » niedziela, 28 kwietnia 2013, 17:10

nie chce sie wymadrzac bo nigdy porsche nie robilem ale nie chce mi sie wierzyc, ze dolewka plynu zapowietrzy uklad... W jaki sposob mialbo sie tak stac skoro uklad jest odpowietrzony i w 95% napelniony?? Co innego gdyby uklad byl pusty to byc moze napelnia sie go od dolu specjalna pompa tak jak np Scania czy Volvo. A napelnia sie go od dolu wlasnie po to by wypchnac gora cale powietrze z ukladu.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Ed » niedziela, 28 kwietnia 2013, 17:23

dolewka nie zapowietrzy ukladu

a jak pojedziesz do aso to sie nie zdziw jak specjalne urzadzenie bedzie jakas samoroba jak urzadzenie do dynamicznej wymiany oleju w audi... butelka po pepsi i wezyk...
Pit Stop - Mechanika Pojazdowa tel. 518 180 190
Ed
Frequent User

Re: Napełnianie układu chłodzenia metodą próżniową

Postprzez Pit » niedziela, 28 kwietnia 2013, 18:37

ravestation napisał(a):Niestety nie mogę dolać od tak sobie borygo, bo zapowietrzę układ...

Co to za układ chłodzenia? W jaki sposób sprawdza się poziom płynu?
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez Dziadek » niedziela, 28 kwietnia 2013, 20:35

http://www.ebay.com/itm/UView-Airlift-C ... b8&vxp=mtr
se musisz kupić. Albo któryś inny: http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... &_from=R40

Choć pewnie ktoś ma, zapytaj francuza Ahard czy jak mu tam, ma różne ciekawe urządzenia.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » niedziela, 28 kwietnia 2013, 22:57

problem jest taki, że chłodnice są z przodu a silnik z tyłu... węże są pociągnięte przez całe auto i bardzo łatwo zapowietrzyć układ.

Nikt w Porsche Club Polska nie napełnia układu metodą inna niż próżniowa. Kilku, którym to się zdarzyło nie tylko w Boxsterze, ale i 911 silnik zdechł... Gdyby ceny silników były jak w maździe, a nie 10 razy większe miałbym wyjebane, ale szkoda kłaść 10 koła za używany silnik...

dziś znalazłem już takie urządzenie na allegro http://allegro.pl/hazet-4801-zestaw-do- ... 55502.html

Pit, w tylnym bagażniku masz zbiorniczek wyrównawczy i widzisz max i min
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » niedziela, 28 kwietnia 2013, 23:12

rave nie pierdol ze jak dolejesz do zbiorniczka 0,5l plynu to sie silnik wysra :!: Przeciez to nie jest prom Enterprise do podbojow miedzygalaktycznych! Co innego wymiana plynu / powtorne napelnianie calego ukladu a co innego dolanie 0,5 litra. Bardziej martwilbym sie gdzie sie podzial brakujacy plyn. Powiadam: dokladnie taki sam problem jest w silnikach Scani gdzie by nalac plyn trzeba go wtlaczac od dolu przez specjalne zlacze tak dlugo az plyn pojawi sie w naczyniu wyrownawczym. Pozniej mozna juz spokojnie dolewac gora bo w jaki sposob mialoby dojsc do zapowitrzenia praktycznie pelnego ukladu??
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Pit » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 05:16

ravestation napisał(a):tylnym bagażniku masz zbiorniczek wyrównawczy i widzisz max i min

Tak więc moim interdyscyplinarnym tokiem rozumowania, o ile widzisz w nim 1/2 stanu, odkręcisz korek i dolejesz do 3/4 stanu Borygo, Petrygo, Glycoshell czy innego szlachetnego płynu, jakiego używasz, a nawet wody, (która swoją drogą ma najlepsze właściwości w kwestii odprowadzania ciepła ;) ), zgodnie z prawami fizyki, nie masz szansy niczego zapowietrzyć... Paweł, no naprawdę, nie da się :) Inny temat w przypadku opróżnienia i ponownego zalania całego układu, ale o tym przecież nie piszesz... Swoją drogą - identycznie rozwiązany układ chłodzenia był w Skodzie 105. Co do prostych rozwiązań - Ed ma rację: myślisz, że w latach osiemdziesiątych były jakieś magiczne urządzenia do obsługi układów chłodzenia tych aut?
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez Ed » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 06:49

saron22 napisał(a):Co innego wymiana plynu / powtorne napelnianie calego ukladu a co innego dolanie 0,5 litra.

o dziwo sie zgodze z saron'em :>
Ed
Frequent User

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 06:56

Tanie te silniki do porsche w sumie :) Dolewka niczym nie grozi.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 09:30

Dziadek, do Boxstera :P (10 000 - 20 000 zł), za "dychę" kupisz znienawidzone 2.5l; 2.7 i 3.2 kosztują więcej... czyli w mojej opcji 2.7 bez 12/15 000 zł nie podejdziesz

do 911 silniki w zależności od wersji od około 20 000 do 35/40 000 zł za używkę

uspokoiliście mnie troszkę z tym układem, kolega od czarnego 996 z Bydgoszczy też mnie uspokoił i wskazał warsztat, gdzie w razie coś napełnią mi to podciśnieniowo i mają doświadczenie z różnymi porsche
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez Ed » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 12:40

ravestation napisał(a):Dziadek, do Boxstera (10 000 - 20 000 zł), za "dychę" kupisz znienawidzone 2.5l; 2.7 i 3.2 kosztują więcej... czyli w mojej opcji 2.7 bez 12/15 000 zł nie podejdziesz

stac cie na porsche, stac cie na silnik :P
Ed
Frequent User

Postprzez ravestation » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 13:16

a propos ubywania płynu, to podobno w Porsche chłodzonym cieczą naturalne, że ubywa płynu - w ciągu sezonu około połowy zbiorniczka. Tak twierdzą właściciele Boxsów i 911stek.
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 16:35

Poprostu cieknie, jak wrzucisz w google vacuum coolant porsche czy jakoś tak, to 3/4 wyników to sprawdzanie cieknących układów boxtera :lol:
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Proper » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 19:48

...a jak to działa ta dziwna pompka... ?? :)
Lubie takie wynalazki
ProPerfekt ....daj upust swojej mocy!!!
www.blow-off.pl
Blow-off, MBC ,Regulatory ciś. paliwa, pomiary AFR
http://www.properfekt.pl
http://www.facebook.com/pages/Properfekt/282421328464662
Proper
Forum Clubber

Auto: urquattro urS4

Następna strona

Powrót do Techniczne