rwd fwd czy awd?

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Mav » środa, 12 września 2007, 19:15

batman napisał(a):przecież oni sami przyznają, że nie był to najlepszy pomysł. gdyby to zmienili diametralnie, to 911 przestałaby być 911, a tego nikt by nie chciał

Moglbyś mi dać linka do takiej wypowiedzi ze strony porsche? Bo jakos mimo konserwatywności umiejscowienia napędu jest to firma która nadwyraz ceni sobie układ jezdny.
Potrafili przemycić chłodzenie cieczą, myślę że gdyby klasyczne 911 tak tragicznie sie prowadziło próbowali by przesuwac silnik jak najdalej w kierunku przodu.
A jakoś tego nie robią. Probują natomiast kundlić boxstera z 911 licząc na to, że znajdą w ten sposób kolejną lukę na rynku i znów więcej zarobią.
Co ciekawe, mimo faktycznie podobnych osiągów, porsche odważnie obnizylo cenę caymana w porównaniu do 911.

batman napisał(a):
sugerujesz może, że ja to wymyśliłem? :D między resztą tych samochodów a 911 były 2 zasadnicze różnice - silnik z tyłu i turbo dziura

Sugeruję, że takie byly supercars z lat 70.
Były po prostu niebezpieczne, dla naprawdę twardych facetów.
Nie podpieraj się prosze konstrukcją 911 turbo, bo to akurat najbardziej nieudane połączenie turbo i napędu RR(byla wielka moda na turbo, mimo jego licznych wad). Gwałtownie reagujący silnik, ze zbyt dużą zwyżką mocy, to niebezpieczne połączenie, konstrukcję pozniej porsche wielokrotnie poprawialo.
Zwróć uwagę że już wtedy eksperymentowano z konstrukcjami z silnikiem centralnie umieszczonym (914), a także w układzie transaxle(924). A 911 jakoś nie spadała z piedestału.

batman napisał(a):gdyby przypadkiem stało się tak, że tańszy cayman jest lepszy i szybszy od 911 nikt by nie kupił podstawowej carrery.

O boxsterze też się czasem mówi, że się lepiej prowadzi od 911, co nie zmienia faktu, że prawdziwe porsche to tylko te, z klasycznym napędem.
Samochód supersportowy to zestawienie wielu cech, od polożenia silnika, po przez rozkład mas, hamulce, prowadzenie, zawieszenie i wiele innych cech.

Dlatego myślę, że niesprawiedliwie ten napęd tak "łatwo" skreśliłeś.
Mav

Postprzez batman » środa, 12 września 2007, 20:02

Mav napisał(a):Moglbyś mi dać linka do takiej wypowiedzi ze strony porsche? Bo jakos mimo konserwatywności umiejscowienia napędu jest to firma która nadwyraz ceni sobie układ jezdny.
Potrafili przemycić chłodzenie cieczą, myślę że gdyby klasyczne 911 tak tragicznie sie prowadziło próbowali by przesuwac silnik jak najdalej w kierunku przodu.

poszukaj a znajdziesz. silnik przecież przesunęli, na tyle na ile by to nie zabiło konceptu 911. a tak właściwie, to nie wiem czy zdajesz sobie sprawę skąd tak naprawdę to się wzięło.
Żeby ustalić dlaczego 911 ma silnik z tyłu, trzeba cofnąć się do początku lat 30stych, kiedy hitler zlecił Ferdynandowi Porsche stworzenie garbusa. Co było dalej to wiemy, coś mi się jednak nie wydaje, żeby wspaniałe właściwości jezdne były powodem umieszczenia silnika z tyłu w garbusie. Po wojnie Porsche zaczęli produkować własny samochód o nazwie 356. Było to zaraz po wojnie, więc siłą rzeczy wielkie inwestycje w sportowe samochody nie miały racji bytu, dlatego pierwsze 356 były poprostu garbusami w innym ubranku. Pierwsze nie były wcale takie sportowe nawet jak na tamte czasy, potem model został rozwinięty. Na początku lat 60tych wprowadzono pierwsze 911, które miały zastąpić 356. Nowy samochód miał być bardziej komfortowy, większy i szybszy, ale był raczej ewolucją 356 niż rewolucyjnym nowym modelem, bo przejął sporo cech poprzednika łącznie z silnikiem z tyłu. Jak tak na to patrzeć to Ci, którzy twierdzą że 911 to podpakowany vw garbus nie mijają się do końca z prawdą.
Nie podpieraj się prosze konstrukcją 911 turbo, bo to akurat najbardziej nieudane połączenie turbo i napędu RR(byla wielka moda na turbo, mimo jego licznych wad).

jak mam się tym nie podpierać? przecież właśnie o tym samochodzie była mowa...
O boxsterze też się czasem mówi, że się lepiej prowadzi od 911, co nie zmienia faktu, że prawdziwe porsche to tylko te, z klasycznym napędem.
Samochód supersportowy to zestawienie wielu cech, od polożenia silnika, po przez rozkład mas, hamulce, prowadzenie, zawieszenie i wiele innych cech.

Dlatego myślę, że niesprawiedliwie ten napęd tak "łatwo" skreśliłeś.

słyszałem raz zdanie podsumowujące caymana : "wyobraź sobie, że stoisz nim na światłach a obok podjeżdża 911...to tak jakby korzystać z pisuaru obok konia, bardzo dołujące" :D
w pełni się z tym zgadzam i bardzo mi się podoba 911, bo to chyba ogólnie najlepszy supersamochód jaki można kupić, temat jednak nie jest o porsche ale o napędach i umiejscowieniu silnika. a temat silnik z tyłu vs centralnie, pod kątem wyścigów można podsumować tak : 906,907,908,917 itd. wszystkie to porsche budowane tylko i wyłącznie pod kątem wyścigów(te wcześniejsze w epoce wczesnej 911) i podobnie jak fordy gt, różne ferrari, lole, lotusy oraz wszystkie bolidy f1 na przestrzeni ostatnich 40 lat mają silniki centralnie...coś w tym jednak musi być
batman

Postprzez Dziadek » środa, 12 września 2007, 20:25

Generalnie porsche 911 bez elektroniki średnio się toru trzyma, clarkson od dawna krytykowal to bozyszcze :) 911 na suchym ok, na wprst super, ale jak spadnie deszcz i jest kreta droga, to szalu nie ma.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » środa, 12 września 2007, 20:28

czepiacie sie tego boxtera... prowadzi sie zajebiscie, ma wystarczajace przyśpieszenia, wykonanie i wnetrze mocno zblizone do 911, umiarkowane spalanie i frajde na zakretach.... i nie ma zadnych systemow trakcji co wazniejsze!!!
zadnej elektorniki oszukujacej kierowce...

tylko zejeiscie malo miejsca
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez Dziadek » środa, 12 września 2007, 20:31

jak w kazdym prosiaku ;) I sie go nikt nie czepia, tylko w porownaniu z najnowsza 911 jest taki se :) Podejrzewam ze jest sporo mniej kultowych marek co ma tansze szybsze auta.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » środa, 12 września 2007, 20:35

ale zawsze ma to cos... ten znaczek i ogolnie prosie...
przejechalem nim max 300km ale mimo to strasznie polubilem gnoja...

jako autko nacodzien fajna sprawa... dwa bagazniki, klima niedzialajace radio, sztywna konstrukcja ... kiedys kupie marcie :) marzenia zcietej glowy
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez Mav » środa, 12 września 2007, 20:46

Początki porsche zna praktycznie każdy.
To prawda że pierwsze porsche posiadały silnik umiejscowiony za tylnią osią, czyli rozwinięcie garbusowskiego rozwiązania.
Jednocześnie w 1951 zbudowano 550-tkę, z silnikiem nad tylnia osią (praktycznie centralnie), co jednak nie zaważyło na umiejscowienie silnika 10 lat później w 911. A nie można zarzucic porsche ze nie probowało umiejscowić silnika gdzie indziej (6 lat po 911 - centralny silnik w 914, a w 76 uklad trans-axle w 924).

A podając przykład pierwszych 911 turbo jako tezy, że rozwiązanie RR jest do niczego, byłeś po prostu niesprawiedliwy, bo to była najbardziej nieudana konstrukcja.
Wrzucanie jej do jednego wora ze wszystkimi innymi 911nastkami było moim zdaniem zbyt ogólnikowe - w końcu to 911 sprawiło że na porsche mówimy bez zastanowienia supercar.
Mav

Postprzez batman » środa, 12 września 2007, 21:41

Dziadek napisał(a):Generalnie porsche 911 bez elektroniki średnio się toru trzyma, clarkson od dawna krytykowal to bozyszcze :) 911 na suchym ok, na wprst super, ale jak spadnie deszcz i jest kreta droga, to szalu nie ma.

clarkson zmienił zdanie 3 lata temu po przejechaniu się nową carrerą S. jest sporo lepsza i szybsza niż ten model z dziwnymi światłami. a co jeszcze do caymana, to porównanie z koniem i pisuarem można tylko odnieść do tej nowej carrery. starsze mogłyby zebrać od niego srogie baty, nawet na prostej.
batman

Postprzez Dziadek » środa, 12 września 2007, 21:45

Nic dziwnego, technologia idzie do przodu, zwykły compact typu lancer zloi teraz zwykle prosie na zakretach ;)
Dziadek
thebestest of SRTB

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne