Hyde Park

Tutaj będą przenoszone tematy off-topicowe

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Re: Hyde Park

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 14 października 2013, 07:44

mówiłem ;) Ale chodzi o połączenie deszcz+mniej niż 5stC
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » poniedziałek, 14 października 2013, 08:36

No ja w Inowrocławiu lecąc od strony Torunia koło jakiegoś tam kościoła w kierunku n delikatnym łuku zaliczyłem takiego slajda że prawie się posrałem ze strachu :) W miarę szybko się poruszałem ale na niskich obrotach...
Szła jakaś laska po chodniku po prawej stronie więc ją uważnie obserwowałem a tu nagle obroty silnika się wzniosły prawie do odcinki a auto skierowało do zawracania... masakra :) W deszczu na zimnie nie ma co jeździć bez 1000% skupienia.

Stelmi - za mało było :) :) :) :) abym mógł wyczuć sarkazm :)
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 14 października 2013, 08:40

4wd jest dlatego fajne, chuj że po starcie strata i wagowo gorzej, ale święty spokój.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » poniedziałek, 14 października 2013, 08:48

Dziadek napisał(a):4wd jest dlatego fajne, chuj że po starcie strata i wagowo gorzej, ale święty spokój.

niby tak, tylko na tą chwilę mając seryjny haldex nie jest jeszcze do końca przewidywalny jak chcesz pojechać bokiem. Jadąc Łęczycką w lewo w Kamienną chciałem lekkiego boka zrobić, to najpierw auto jest lekko podsterowne (jak FWD) a potem dopiero jedzie bokiem (oczywiście na mokrym). Muszę tą śrubkę do podniesienia ciśnienia w pompie dorobić to będzie stały napęd na 4 koła i łatwiej będzie można przewidzieć jak zadziała
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez saron22 » poniedziałek, 14 października 2013, 09:19

Stelmi dlatego własnie jak juz 4x4 to jestem zdecydowanie zwolennikiem stałego AWD tak jak np w Subaru. Nie lubie zadnych substytutów typu haldex, sraldex, thorsen, elektroniczne 4x4 czy inne cuda.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » poniedziałek, 14 października 2013, 12:02

przecież torsen to stałe 4x4 :roll:
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 14 października 2013, 12:55

dokładnie :) A w cywilu na chuj ci stałe 4x4 które żre więcej paliwa, jest potrzebne to niech się załączy w 0.5s na czs kiedy jest potrzebne a potem znowu niech wypierdala.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Jarek » poniedziałek, 14 października 2013, 13:25

4x4 jakie by nie było to i tak jest zajebiste :) Wczoraj to jakaś masakra była , mój diabeł miał 0 przyczepności jak pisałem wyżej na obwodnicy przy 160km/h wciskałem gaz i trakcja szalała jakbym po śniegu jechał :shock:
4MATIC 382KM 470Nm jakoś jedzie :))
Jarek
thebestest of SRTB

Auto: MB Ew213, MB A45amg.

Postprzez Fiveopac » poniedziałek, 14 października 2013, 15:21

Ja pragne tylko zauwazyc, ze 4x4 niezbyt pomaga przy hamowaniu wiec nie starajcie sie lamac praw fizyki na zakretach ;)
Torsen oznacza tylko mechanizm roznicowy o ograniczonym poslizgu realizowanym w sposob mechaniczny. Wcale nie oznacza ani stalego napedu na 4 kola ani dolaczanego.
Z kolei jesli mamy na mysli, ze naped miedzy obie osie jest przenoszony za pomoca torsena to mamy na mysli naped dołączany po zaistnieniu roznicy momentow obrotowych miedzy obiema osiami. Czy jakos tak ;)
Dziadek napisał(a):dokładnie :) A w cywilu na chuj ci stałe 4x4 które żre więcej paliwa, jest potrzebne to niech się załączy w 0.5s na czs kiedy jest potrzebne a potem znowu niech wypierdala.

Dobrze gada ;) dołączany 4x4 jest bardzo spoko do ulicznych zastosowan, aczkolwiek zaryzykuje stwierdzenie, ze zeszperowana ośka powinna spisywac sie podobnie (zakladajac otwarte napędy w dolaczanym 4x4).
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez gucior55 » poniedziałek, 14 października 2013, 15:53

z 4x4 jest mega zabawa zima
a to juz niedlugo :(
nie ma cudownych aut, cudowna to jest woda z Lichenia!!!!

370KM 490Nm (1,7 bar) Masters Tuning Piaseczno
gucior55
thebestest of SRTB

Auto: zielono-czarny

Postprzez --orzech-- » poniedziałek, 14 października 2013, 16:15

lekką ośką na dobrej oponie również jest dobra zabawa zimą :)
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez STELMI » poniedziałek, 14 października 2013, 16:20

wg wikipedii torsenów są 3 rodzaje ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/TorSen

Haldexy też ewoluowały i obecnie jest już 4 generacja, a ja mam pierwszą, więc nie ma co generalizować działania haldexa na podstawie 1 gen, bo obecnie produkowane mają poprawione wiele bolączek i "jakość" działania w porównaniu do tego co jest u mnie. Jedno jest pewne - jeżdżąc prawie rok TT jako ośką i będąc kilkukrotnie na kartodromie wjeździłem się w auto i wiedziałem jak się zachowuje w zakrętach. Odkąd naprawiłem haldexa to nauka zaczęła się od zera, bo prowadzenie auta w zakręcie diametralnie się różni od tego ośką. Dzieląc zakręt na 3 fazy (wejście, jazda zakrętem i wyjście z zakrętu) odczuwam zdecydowanie mniejszą podsterowność w drugiej fazie zakrętu, no i wyjście z zakrętu jakiego nie miałem w żadnym aucie, czyli dużo wcześniej mogę wcisnąć gaz w podłogę nie bojąc się uślizgu wewnętrznego koła jak to się ma przy FWD czy spina jak w RWD. Nie mogę się doczekać soboty i BMK, bo nie jeździłem jeszcze po kartodromie ze sprawnym haldexem moim autem, bo będzie dobra okazja na poznanie granicy przyczepności ;)
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez gucior55 » poniedziałek, 14 października 2013, 17:33

bedzie okazja mozna sie pobawic :mrgreen:
nie ma cudownych aut, cudowna to jest woda z Lichenia!!!!

370KM 490Nm (1,7 bar) Masters Tuning Piaseczno
gucior55
thebestest of SRTB

Auto: zielono-czarny

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 14 października 2013, 17:53

Zeszperowana ośka nie ma szans do niezaszperowanego 4x4, miałem kilka razy okazję porównać w CX7, jakakolwiek nie jest nawierchnia to auto zapierdala do przodu pełnym ogniem.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Gorliś » poniedziałek, 14 października 2013, 19:08

Dokladnie, przy szybkim starcie szpera w oscie daje nam to, ze oba kola w jednakowym stopniu nie maja trakcji :lol:
Gorliś
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off Topic