Przechodząc do tematu poszukuję informacji na temat modyfikacji silnika BMW o symbolu M52B25. Założenia są następujące:
Interesuje mnie kilka sposobów o których już słyszałem ale też jakieś sposoby o których nic nie wiem.
Założenia są takie, że samochód ma bez większych kłopotów nadawać się do jazdy codziennej, spalanie może wzrosnąć ale nie znacznie, niestety nie stać mnie na spalanie rzędu 20 i w górę przy normalnej jeździe.
NIE INTERESUJE MNIE SWAP ANI DOŁADOWANIE.
Poniżej wymieniam modyfikacje o których słyszałem. Proszę o info jaki może być ich orientacyjny koszt oraz jakie mogą przynieść efekty:
Kolektor dolotowy M50- czy poza kolektorem trzeba coś wymienić, jaki efekt, jaki koszt
Wydech - co usunąć a co dodać (katalizator, strumiennica), czy to coś zmieni poza dźwiękiem
Chip tuning - jaki koszt, wiem, że przyrost nie będzie wielki ale może zmieni się charakterystyka na ostrzejszą, po odcince w M52 słychać, że da się coś zrobić.
Wymiana skrzyni, dyfra - chodzi mi o poprawienie przyśpieszenia, teraz samochód jedzie licznikowo ponad 240km/h dla mnie 200 a nawet mniej wystarczy, może jest możliwa zmiana skrzyni biegów lub dyferencjału na krótsze przełożenia.
Ecumaster - do czego to tak naprawdę służy, jak działa, czy da się modyfikować parametry, jakie są koszty?
To są modyfikacje o których gdzieś już słyszałem/czytałem. Proszę o info na temat tego co wyżej ale jeśli istnieją sposoby o których nie pisałem to też chętnie się dowiem.
Interesują mnie modyfikacje, które można wykonywać stopniowo wydając co miesiąc jakąś kwotę.
Pozdrawiam i niech moc będzie z wami