Kwestia wydechu

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez dirkdiggler » niedziela, 31 lipca 2011, 12:42

STELMI napisał(a):
dirkdiggler napisał(a):Filmik z H&S-em przelotowym na 2,5" przelocie bez katów, rezontorów, silencerów itp.
Enjoy
http://www.youtube.com/watch?v=xtS8i2uFDqA

szczerze mówiąc popsułeś samochód :lol: Dźwięk piękny, ale przestało to być rodzinne kombi z tym hałasem :P

Nigdy nim nie było. Dla rodziny jest inne auto.
Na wcześniejszym tłumiku nie było ciszej, był inny dzwięk który nie do końca mi odpowiadał dlatego zmieniłem na HSa który jest papieżem wśród tłumików do turbosubaraków i brzmi jak powienien.
dirkdiggler
Super user

Postprzez Pit » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 08:14

A propos dźwięku z wydechu... kolega driftuje. Znamy się kupę lat, od początku do procederu tego używał Nissanów, na temat których wiedzę ma ogromną... Mazdy natomiast zawsze lubił, uturbiał, itp... Później zaraziłem go trochę rotacyjnymi i zmotywowałem swoim projektem (...) Składa sobie driftowóz na bazie RX-8 z silnikiem z RX-7 FD :mrgreen: Właśnie odpalił i stroi wolne... Check this kuźwa out, jak to gada :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=Aq6LqeRpJZg

:shock:
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez weede » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 16:06

z takim mocnym silnikiem powinna wychodzić rx-8 w serii
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez andy » wtorek, 2 sierpnia 2011, 22:07

Zgadzam sie z weedem bo seria jaj nie urywa ;)
Taki silniczek w rx8 ale bardziej ucywilizowanym i nic wiecej nie trzeba ;)
cos kiedys slyszalem a zaturbianiu seryjnego silnika z rx8 znawcy moze macie jakies konkretne info na ten temat ??
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez Pit » środa, 3 sierpnia 2011, 09:22

andy napisał(a):...cos kiedys slyszalem a zaturbianiu seryjnego silnika z rx8 znawcy moze macie jakies konkretne info na ten temat ??

W Polsce nikt tego nie dokonał na bank, z resztą to średni pomysł... W przypadku Renesisa z RX-8 - Esmerill oferował kit'y (nie mam pojęcia, czy jeszcze oferuje)... Pineapple odeszło od turbienia Renesis'a (bardzo częste przypadki fuckup'ów), GReddy pewnie też coś tam jeszcze oferuje... Generalnie słaby pomysł z turbieniem silnika RX-8, jest to konstrukcja dużo słabsza od 13B-REW z ostatniej generacji RX-7, dochodzą problemy ze ECU, brak sensownych rozwiązań standalone do sterowania. RX-8 to już niestety era ekologii i plastikowych samochodów dla szerszego grona klientów, gdzie wyznacznikiem ekonomika produkcji... To nie jest już przedstawiciel złotej ery japońskich przecinaków dekady lat dziewięćdziesiątych... Najlepszym przypadkiem (jeżeli komuś podoba się buda RX-8, ja osobiście nie lubię czterodrzwiowych aut rodzinnych ;) ) jest swap na 13B-REW z RX-7 FD lub 20B z Cosmo. Te silniki to zupełnie inna historia :)
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Poprzednia strona

Powrót do Techniczne