Oklejanie całego auta folią

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Aniołek » poniedziałek, 2 listopada 2009, 13:52

czy felgi też się da obkleić , czy coś takiego się praktykuje ?
Lubie to : Streetracing-------- Windserfing -------CROSSFIT
Aniołek
Forum Killer

Auto: Audi S4 B8

Postprzez Ed » poniedziałek, 2 listopada 2009, 14:38

Pit Stop - Mechanika Pojazdowa tel. 518 180 190
Ed
Frequent User

Postprzez tomi » poniedziałek, 2 listopada 2009, 23:15

Aniołek napisał(a):czy felgi też się da obkleić , czy coś takiego się praktykuje ?

folia do zmiany koloru samochodu niestety nie da sie okleic felg
tomi
Forum Killer

Postprzez tomi » czwartek, 26 listopada 2009, 23:44

dzisiaj walczyliśmy do 21.00 z BMW E92
dach i "płetwa" na dachu w carbonie i pakiet ochronny(folia bezbarwna) maska, lusterka, lampy przednie i zderzak przedni folia bezbarwna

fotka przed
[img][img]http://img80.imageshack.us/img80/5876/img2506d.jpg[/img][/img]

lusterka
[img][img]http://img130.imageshack.us/img130/2217/img2533i.jpg[/img][/img]

maska
[img][img]http://img42.imageshack.us/img42/4103/img2590bd.jpg[/img][/img]

dach w trakcie
[img][img]http://img42.imageshack.us/img42/2926/dsc09041i.jpg[/img][/img]

dach po montażu (niestety słabo widac)
[img][img]http://img442.imageshack.us/img442/7610/dsc09045.jpg[/img][/img]

zderzak w trakcie
[img][img]http://img130.imageshack.us/img130/9254/dsc09048.jpg[/img][/img]

brakuje fotki końcowej ale ze zmeczenia nik juz nie pamietał żeby zrobic zdjęcie :/
tomi
Forum Killer

Postprzez ravestation » piątek, 27 listopada 2009, 00:01

gratulejszyn :) fajnie, że pojawili się już nabywcy nowej usługi :)
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez uboat » piątek, 27 listopada 2009, 22:01

gdzieś wyczytałem, że powyżej 40 stopni C ta folia carbonowa 3M nie zachowuje już się tak jak powinna (chyba konkretnie chodzi o cechy kleju jakim jest przyklejona). Latem blachy chyba mają wyższą temperaturę, stąd pytanie czy nic się nie bedzie działo?

Jeśli miałby klei nie mieć swoich właściwości w tej temperaturze to zwłaszcza w oklejonych skomplikowanych kształtach mogłoby coś się dziać, np na spojlerach, grilach czy dyfuzorach.
uboat
Rookie

Postprzez FordOn » piątek, 27 listopada 2009, 22:07

Moze ja sie myle ale opalarki wytwarzaja wyzsza temperature niz 40*C co za tym idzie takowa folia juz przy montazu mogla by sprawiac duze problemy, ale ja sie nie znam wiec chetnie dowiem sie co Tomi powie.
FordOn
Forum Killer

Postprzez tomi » piątek, 27 listopada 2009, 22:47

uboat napisał(a):gdzieś wyczytałem, że powyżej 40 stopni C ta folia carbonowa 3M nie zachowuje już się tak jak powinna (chyba konkretnie chodzi o cechy kleju jakim jest przyklejona). Latem blachy chyba mają wyższą temperaturę, stąd pytanie czy nic się nie bedzie działo?

Jeśli miałby klei nie mieć swoich właściwości w tej temperaturze to zwłaszcza w oklejonych skomplikowanych kształtach mogłoby coś się dziać, np na spojlerach, grilach czy dyfuzorach.

generalnie folie lepiej kształtuje sie na elementach zwykła suszarka a nie opalarką, ale tylko dlatego że opalarka podgrzewa miejscowo a suszarka ogrzewa większa powierzchnię więc jest poprostu wygodniej i szybciej
co do odpowieniej temp. to do montażu jest ona na poziomie od + 8stopni do + 50 stopni (w niższej lub wyższej temp. folia albo pęka przy nakładaniu lub rozciąga sie zabardzo, tym samym tracąc swoja strukturę)
na folie jest gwarancja 5-7 lat a na montaż 3 lata, przez ten czas z folia nic sie nie dzieje, bez względu czy samochod jeździ silnym mrozie czy w upalne dni
widziałem jak się ściąga folię po 5 latach i lakier wygląda jak przed polożeniem folii czyli idealnie
co do folii to korzystam głównie z innego producenta niz 3M, będącego dłuzej na rynku folii do zmiany koloru lakieru niz 3M
pozatym 3M w 99% nie sprzedaje folii na m2 tylko na rolki po 50m więc jest to bardzo duże utrudnienie
troche sie rozpisałem, wracając do pytania:
folia carbonowa od 3M ma klej kanalikowy, jest to dużo ułatwienie przy montażu ale przy naciaganiu kanaliki sie rozciagają i powstaje przestrzen bez kleju miedzy nimi przez co potrafi sie ona odklejac
z tego co wiem to maja specjalny aktywator do montażu ale do dzisiaj nie sa w stanie mi odpowiedziec czy ten aktywator po ściagnieciu folii da sie usunąc
jeżeli element nie jest jakos zaawansowany, jest to raczej plaska powierzchnia np. dach, maska, itd... to nic sie z nia nie dzieje
tomi
Forum Killer

Postprzez kubas » sobota, 28 listopada 2009, 17:28

Byłem widziałem ! Profesjonalna robota ! Carbon wygląda super. Chłopaki ogarniają temat bardzo dobrze. Bmw samo w sobie tez robi wrażenie :)
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez MacMax » niedziela, 29 listopada 2009, 01:38

Też miałem okazję podpatrywać jak trwały prace nad tą śliczną trójeczką. Nie ma lipy, kładzenie takiej folii to niemalże benedyktyńska praca, żeby zrobić to tak, aby sprawiało wrażenie, że nic nie ma, profi robota!
Think ! Feel ! Drive !
MacMax
Frequent User

Auto: Pug106 Rallye/Sport

Postprzez tajner2 » środa, 13 stycznia 2010, 01:23

a Ja dziś widziałem efekt pracy nad lusterkami i powiem, że nie polecam właściciel napewno wstawi fotki tego jak to wyglądało i opisze sytuacje... folia zeszła z lakierem z lusterka więc nie wiem czy bezinwazyjna metoda...

powiem tylko tyle :)
miało być 100zł
później na miejscu chłopaki z folglassu powiedzieli że 150zł
po paru dniach jak był odbiór a miał być zaraz chcieli już tylko 50zł
wniosek taki że wiedzieli że odjeba...a lipa na maxa...

pewnie jutro szczegółowy opis i fotki właściciela

Ja się po prostu nie mogłem powstrzymać żeby tego nie skomentować
żeby nikt nie żałował póżniej jak obklei auto

pozdrawiam
tajner2
User

Postprzez STELMI » środa, 13 stycznia 2010, 06:29

tajner2 napisał(a): folia zeszła z lakierem z lusterka

moja wypowiedź i tak może być odebrana stronniczo, tymbardziej, że nie widziałem co się stało, ale czy braliście pod uwagę źle położony lakier?
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez rulek » środa, 13 stycznia 2010, 09:31

Myśle tajner2 że takie osobiste wycieczki do chlopaków z Follglasu są nie na miejscu, szczególnie że nie jesteś stroną w sprawie. Nie rób smrodu dopóki temat nie jest kompleksowo wyjaśniony i przede wszystkim się nie ośmieszaj.
rulek
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » środa, 13 stycznia 2010, 12:25

Dokładnie , nie jesteś stroną w sprawie to myślę że możesz nieco z tonu zjechać , nie wiadomo czy tak jak mówił Stelmi lakier był właściwie położony , jest mnóstwo czynników , druga sprawa to kwestia załatwienia sprawy pomiędzy stronami , założe się że chłopakom z Folglasu zależeć będzie na pozytywnym załatwieniu sprawy , lecz jesli lakier był wadliwy to lepiej się nie wypowiadaj , na forach już jest wystarczająco dużo ludzi co biją pianę a takich tu nam nie trzeba , przez takich jak Ty robi się zawsze smród.
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Oskar » środa, 13 stycznia 2010, 19:21

To co ma chłopak siedzieć cicho jak coś widział? Ja planuję coś podziałać z folią a mam na samochodzie niefabryczny lakier. Dobrze, że zwrócił uwagę na możliwe ryzyko. Po zabiegach można koniowi zameldować.
Oskar
Super user

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Techniczne