Falujące Obroty!:/

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Falujące Obroty!:/

Postprzez trance » czwartek, 4 października 2007, 20:54

Cześć...

od jakiegoś czasu borykam się z falowaniem obrotów na brynie...generalnie przez większy czas jeżdzę na LPG, ale czasami jeden dłuższy wyjazd na brynie też się przyda...

Problem jaki mi się pojawia:
-zapłon, silnik chodzi na benzynie, załącza się silnik krokowy obroty idą w górę
-4sek pracuje równo później zaczyna falować i to dość znacznie bo o jakieś 300-400 obrotów

Na gazie silnik pracuje równo!

Co zrobiłem w tej sprawie:
-wymiana sondy lambda

Nadal faluje na benzynie!!:/

Dopuszczam jeszcze możliwość,że może to być silnik krokowy (po zgaszeniu silnika napierd*** jak porabany krótkimi ruchami cyk cyk cyk itd) ale wcześniej też tak robił i jakoś silnik nie falował...

Tym nie mniej proszę o pomoc bo już nie wiem za co się wziąć :(
Obrazek
trance
Forum Clubber

Postprzez Arkadius » piątek, 5 października 2007, 05:49

wyciągnij i wyczyść krokowy... wogóle to chyba częsty problem Fordów z tymi falującymi obrotami i winny w 95% jest krokowiec
AM Performance - tel.691 401 590

RX-8
Vel Satis 2.0T
Arkadius
Forum Clubber

Auto: Vel Satis

Postprzez Mav » piątek, 5 października 2007, 08:21

Ja tez przy okazji zrobiłbym generalne czyszczenie przepustnicy + wymiana uszczelek pod przepustnicą... Lambda nie bierze udziału w regulacji wolnych obrotów
Mav

Postprzez FordOn » piątek, 5 października 2007, 13:25

CVH :mrgreen: podjedz zobaczymy czy krokowka nie jest do wymiany bo po xxx czasu niestety sie to sypie, tak samo jest tam jeszcze zawor bocznikowy ktory czasem potrafi sie posypac i puszczac lewe powietrze albo odciac calkowicie dolpyw powietrza... i tak jak MAV wspomnial mozna tez zerknac do wtrysku bo tam jest mono :) a w razie czego Podepniemy EDIS 4 i zobaczymy czy on nie odpowiada za twoje bolaczki na bezynie :) kwestia weryfikacji ;)
FordOn
Forum Killer

Postprzez Arkadius » piątek, 5 października 2007, 13:45

Konrad a zawór bocznikowy czasami tylko w xr2i (1.6) nie montowali??

RX-8
Vel Satis 2.0T
Arkadius
Forum Clubber

Postprzez trance » piątek, 5 października 2007, 13:52

kurna...ale zaraz jak był sprowadzony do kraju wymieniany był wtrysk oraz krokowiec...i 2,5 roku by zrobiło taki sajgon?? No fakt,że nie wiem czy te częsci były nowe :/

Mav napisał(a):Ja tez przy okazji zrobiłbym generalne czyszczenie przepustnicy + wymiana uszczelek pod przepustnicą...Lambda nie bierze udziału w regulacji wolnych obrotów

ale lambda ma wpływ na równomierność chodzenia silnika...dodatkowo jej niesprawność może powodować zwiększone zużycie paliwa co w moim przypadku się potwierdziło...

zastanawiam się też nad TPSem...może w tym tkwi wina...

I nie kwestionuje poruszenia EDISa bo skoro FordOn wspomniał o nim to widocznie tak musi być ale zastanawiam sie czy on też macza w tym wszystkim palce :P

dzięki za odpowiedzi!
Ostatnio edytowano piątek, 5 października 2007, 13:53 przez trance, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
trance
Forum Clubber

Postprzez FordOn » piątek, 5 października 2007, 13:52

Arkadius napisał(a):Konrad a zawór bocznikowy czasami tylko w xr2i (1.6) nie montowali??

I tu i tu... 1.4 1.6 1.8CVH tak samo byly 1.3 CVH...tam jest zupelnie inny uklad kolektorow dolotowych w odroznieniu od HCS-ow...
FordOn
Forum Killer

Postprzez Arkadius » piątek, 5 października 2007, 15:31

no wiem wiem że HCS i CVH to różne bajki :) tym bardziej że siedze w mechanice troche... tylko nie myślałem ze 1.4 też jest tak rozwinięte... bo w sumie nigdy z fordowskim 1.4 i 1.6 nie miałem nigdy w życiu styczności żeby coś przy nich dłubać

RX-8
Vel Satis 2.0T
Arkadius
Forum Clubber

Postprzez tomi » piątek, 5 października 2007, 22:27

mam podobny problem co "trance" z obrotami z tym ze u mnie raczej nie "faluje"
Po zapaleniu jest oki, pokazuje tyle co wcześniej czyli 1100 obr. a juz po chwili mam tylko 800 obr. i silnik w golfiku chodzi jakby miał za chwile zgasnąć przez co nie mam takiej mocy jak normalnie :/
wiecie co może być powodem, kto by mi to sprawdził lub gdzie dać mojego VW na warsztat?
sory "trance" że sie tu wbiłem, ale problem podobny :P
zakładam nowy temat bo chyba mnie nikt nie zauważył :mrgreen:
tomi
Forum Killer

Powrót do Techniczne