Jako że kilku z Was pewnie będzie chciało aby nowy Rig został podczepiony do podwozia Waszego auta, pozwolę sobie w trakcie budowy przytaczać różne odkrycia. Niektóre będą rzeczowe, inne humorystyczne.
Jestem na etapie, kiedy to w 95% skończoną mam część podwoziową, do której przytwierdzone będzie ruchome ramie wysięgnika. Dziś, aby przetestować czy część podwoziowa się dobrze trzyma zamontowałem ramie składające się z rury stalowej 2m, oraz z kija drewnianego 1.5m co dało nam razem długość ramienia podobną do docelowej - 4m.
Do podwozia trzyma się bardzo dobrze. Ramie bez obciążenia nie ma szans odpaść, żadne szarpnięcia, hamowanie na granicy poślizgu czy ruszanie najszybciej jak tylko umiem, w końcu jazda po okręgu na granicy możliwości auta (wg własnego i "bratowego" błędnika) nie jest wstanie zerwać konstrukcji.
Po założeniu worka w którym zostały umieszczone narzędzia stolarskie ważące około 3kg (2x więcej niż aparat) Rig do prędkości 30km/h trzyma się bez problemu. Powyżej tej prędkości problemem staje się drewniane ramie które jest dosyć elastyczne, plus worek który stawia opory powietrza przez co mocno buja konstrukcją.
Przy sprincie, od zera do nieskończoności, Rig poległ w okolicach 40-50km/h. Powodem było łamiący się odcinek drewniany na skutek dużego oporu powietrza. Przez to całe "zamieszanie" na końcu Rig'a, również element podwoziowy się poddał. Auto przy pełnej prędkości przejechało po Rig'u nie wyrządzając praktycznie żadnych szkód. Wnioskuję po tym, że część podwoziowa jest wystarczająco mocna, i należy jedynie dokończyć jej budowę, tj. zamocować na jej końcu czegoś na wzór rozpórki, dzięki której zyskam sporo dodatkowej sztywności.
Wnioski z dnia dzisiejszego:
1. Drewno nie jest materiałem wytrzymałym
2. Worek z narzędziami potrafi stawiać duży opór powietrzu
3. Dobrze skonstruowany Rig jest wstanie "przeżyć" upadek, po którym najeżdza na niego auto
4. Odpadający Rig podwoziowy podczas szybkiej jazdy nie powoduje ubytku w powłoce lakierniczej auta
Ciąg dalszy historii nastąpi...
O ile moderator nie wywali topicu