LeszekMK81 napisał(a):ruciol napisał(a): ...to choc wiadomo na co w czesci ida PLNy z mandatow...
jak dostales kiedys mandat lub dostaniesz to zwroc sobie uwage na co wplacasz kase
wszelkie wplywy z mandatow wystawione przez policja ida do urzędu wojewódzkiego na danym regionie a straży miejskiej ida do urzedu miasta
wiec nie pisz pierdoł
mi jak orlen dal by S8 tez bym jezdzil

no ok .... tak się składa, że miałem a i mam jeszcze nadal z tym do czynienia (szczególnie jeśli idzie o mandaty Policji), więc wiem o tym doskonale jak wygląda redystrybucja tych "janosikowych" PLN-ów:
SM - Miasto / budżet miasta
Policja/ITD - państwo/ budżet państwa
a że i budżety Miast / budżet państwa się nie spinają stąd grabienie na bardzo dużej grupie społeczeństwa
z tym, że w mieście jest jeszcze choć cień możliwości znalezienia inf. gdzie ze źródła i na ew. jakie wydatki to trafia (choć nawet jest to trudne), bo w budżecie wszystko i tak trafia do MF - więc tam już praktycznie nie ma możliwości uzyskania informacji jakie "dziury budżetowe" łatają z tych pieniędzy, bo ile trafi na finansowanie Policji/ITD i innych służb zależy jak tam pomiędzy MSW i inne ministry się rozdzieli
a to, że kasa pójdzie na obsługę S8.... to tylko taka metafora... moja aluzja/dywagacja - jak zwał tak zwał - więc bez uraz leszek - OK

W kwestii merytorycznej - nie istnieje stopień służbowy generała w Policji...
święta racja - takiego stopnia nie ma w aktach prawnych - zgoda, że to odpowiednik GEN. ale dziennikarzyny za często stosują takie "skróty myślowe"