['91 Mazda Mx-5]

Tutaj będą przenoszone tematy off-topicowe

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez dave » niedziela, 2 listopada 2008, 22:17

jajaja sraly muchy bedzie wiosna... takie czcze gadanie. jak cos wyjedzie to wyjedzie, poki co jest troche kupa. kazdy tylko gada, ja wiecznie slysze ze cos sie buduje to tamto siamto. jakos kolejny sezon minal i nie widze jakis nowych projektow, dlubia ci co dlubali od zawsze i udoskonalaja tylko to co jest.
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » niedziela, 2 listopada 2008, 23:48

No ok moze i masz tu troche racji... Ale zauwaz ze te co dłubaly mijają juz granice bycia szybkim, i zaczynają być mega szybkimi. Myśle ze jak dobrze pójdzie to wiosna będzie mega zajebista.
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez dave » poniedziałek, 3 listopada 2008, 00:27

--orzech--, nie chce tu wywolywac zadnej dyskusji ani nie mam nic do owej firmy ale spojrz np na supre z yakuzy. projekt wiecznie nie skonczony. ja wiem i zdaje sobie sprawe z tego ze to nie jest proste, tuning to akurat taka dziedzina ze nigy nie wiadomo co kiedy sie wysra. tak tez bylo na moim przypadku kiedy po 1000km skonczyla sie glowica wysralo sie 5 turbin pod rzad i mase ale to mase innych pierdol ktore skutecznie uniemozliwily ukonczenie stage-1 w leonie dlatego tez nie chce aby ktokolwiek na forum odebral to jako atak na yakuze i ich supre bo akurat wiem co to znaczy dlubanie w autach a jak wiadomo taka supra to troche rarytas w naszym kraju, natomiast chodzi mi o to ze dopoki co tam nie wyjedzie to nie ma sensu gadac bo fizycznie jeszcze tego nie ma. jak sie pojawi to bedziemy rozmawiac... "och, ach" i inne tego typu... kazdy ma jakies moze tam blizsze lub dalsze plany ale pewnie nie o to tutaj chodzi. five widac ze ma zamilowanie do tego jak i kilka innych osob i to jest w tym najlepsze. nie sztuka jest kupic 300 hp auto i dymac wiekszosc. sztuka jest kupic 100km auto, wlozyc w to serce, pasje i troche kasy i dorownac mocniejszym od siebie.

chyba troche ot ;)
13,93 et 8)

dave
thebestest of SRTB

Postprzez Brychu » poniedziałek, 3 listopada 2008, 00:43

Idąc dalej w temacie off topic: Supra Marka nigdy nie była autem, które Marek jakoś specjalnie by promował czy opowiadał na lewo i prawo ile to będzie miało KM. Wielu osobom chyba należy jednak uświadomić, że w trakcie kilku lat mogą się w życiu człowieka różne rzeczy zdarzyć, od zmiany statusu majątkowego, przez stan cywilny, zmianę priorytetów, inwestycje które się robi, i możnaby tak wymieniać jeszcze długo. Nie zawsze dłubanie samochodu jest priorytetem przez wiele lat, coraz więcej osób z tego grona do pewnych tematów dojrzewa: wystarczy spojrzeć na Weeda - kto go zna poza forum będzie wiedział o co chodzi. Jeśli chodzi o Suprę to podoba mi się, że Marek nigdy nie pisał na żadnych forach rzeczy typu "jak wszystko będzie dobrze to będzie xxx koni", "poczekajcie parę miesięcy to będzie tak albo tak". Cisza, spokój, bijącymi pianę o ten samochód są tylko i wyłącznie osoby postronne. Dla mnie rzeczą, za którą Marka szanuję jest fakt, że nie obnosi się z tym czy innym samochodem na forach internetowych, a pomimo upływających lat i zmieniających się wielu rzeczy potrafi nadal sobie samemu po cichutku w tym samochodzie dłubać rónocześnie inwestując w siebie, rodzi nę, firmę i nie chodząc na przykład w jednych jeansach i polarze.

Bez obrazy dla kogokolwiek, ale ja tak to widzę. Nie jest to natomiast temat, który miałby rację bytu w opisie Mazdy Five'a więc wrzućcie na luz. Czytając post po poście, nie bardzo rozumiem Dave po co w ogóle napisałeś co napisałeś, może zbyt opatrznie zinterpretowałeś to co orzech napisał ?

Żebyśmy nie robili syfu w temacie Five'a: miło, że macie panowie tyle samozaparcia żeby dłubać Mazdy, miło że robicie wiele wspólnie w miłej atmosferze i że wszyscy są zadowoleni, a efekt jest na tyle dobry że można auto z pełną odpowiedzialnością pokazywać na wielu imprezach.

Żeby tylko ten kolor nie był taki pedalski :lol: :lol: :lol:
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez dave » poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:02

Brychu napisał(a):Idąc dalej w temacie off topic: Supra Marka nigdy nie była autem, które Marek jakoś specjalnie by promował czy opowiadał na lewo i prawo ile to będzie miało KM. Wielu osobom chyba należy jednak uświadomić, że w trakcie kilku lat mogą się w życiu człowieka różne rzeczy zdarzyć, od zmiany statusu majątkowego, przez stan cywilny, zmianę priorytetów, inwestycje które się robi, i możnaby tak wymieniać jeszcze długo. Nie zawsze dłubanie samochodu jest priorytetem przez wiele lat, coraz więcej osób z tego grona do pewnych tematów dojrzewa: wystarczy spojrzeć na Weeda - kto go zna poza forum będzie wiedział o co chodzi. Jeśli chodzi o Suprę to podoba mi się, że Marek nigdy nie pisał na żadnych forach rzeczy typu "jak wszystko będzie dobrze to będzie xxx koni", "poczekajcie parę miesięcy to będzie tak albo tak". Cisza, spokój, bijącymi pianę o ten samochód są tylko i wyłącznie osoby postronne. Dla mnie rzeczą, za którą Marka szanuję jest fakt, że nie obnosi się z tym czy innym samochodem na forach internetowych, a pomimo upływających lat i zmieniających się wielu rzeczy potrafi nadal sobie samemu po cichutku w tym samochodzie dłubać rónocześnie inwestując w siebie, rodzi nę, firmę i nie chodząc na przykład w jednych jeansach i polarze.

Bez obrazy dla kogokolwiek, ale ja tak to widzę. Nie jest to natomiast temat, który miałby rację bytu w opisie Mazdy Five'a więc wrzućcie na luz. Czytając post po poście, nie bardzo rozumiem Dave po co w ogóle napisałeś co napisałeś, może zbyt opatrznie zinterpretowałeś to co orzech napisał ?

no wlasnie!! doskonale jak zawsze to ujales!! i ten przyklad podalem zupelnie z przypadku. marek nigdy sie tym nie chwalil i nie mowil ze bedzie to mialo milion koni ale jak ludzie zobaczyli super fure i turbiny wielkosci wiadra to zaraz poszla fama ze bedzie to kiler nad kilerami a tak naprawde moze to auto mialo sobie tylko fajnie ygladac i jakos tam jezdzic. dlatego tez chodzi mi o to ze dopoki cos oficjalnie nie wyjedzie to nie ma o czym gadac. z koziego tez sie smiali (ja momentami rowniez) ze laduje mase siana w ogorka, wyjechal, zrobil czas i wszystkim szczena opadla. powtorze jeszcze raz, nie jest to zaden atak na nikogog a tylko podanie przykladu. opowiesci ze w bydg beda jezdzic takie auta czy inne ze beda mialy milion koni a nawet 2 miliony bylo juz troche ;)
13,93 et 8)

dave
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » poniedziałek, 3 listopada 2008, 08:19

ja pierdziele ty juz przestan tymi jabklami handlowac i te wina z nich robic...

piszac swojego posta nie mialem na mysli marka i jego supry z prostego powodu...
nie utrzymuje z markiem zadnego kontaktu...

Dave moim zdeniem przesadzasz troche z tym ze sie nic nie dzieje... na naszym forum jest zaluzmy 5 aut mocno dlubanych... sa tez inne jakies tam grupy o ktorych nawet nie wiemy kto co tam ma do konca... a jeszcze niedawno byla tylko jedna taka osoba w bydgoszczy - kajman (mowie o zakresie modyfikacji)

ja moje auto robie dla siebie a nie dla potomnych... dupy z vanili raczej tez na kwadrata nie wyrwe... tymbardziej gdy jezdze w koszulach jak to powiedzial wczoraj brychu z hali w tesco...
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez RULES » poniedziałek, 3 listopada 2008, 12:25

--orzech-- napisał(a):tymbardziej gdy jezdze w koszulach jak to powiedzial wczoraj brychu z hali w tesco...

buuhahaha to kozak jestes :) hehe
RULES
Super user

Postprzez STELMI » czwartek, 6 listopada 2008, 17:59

działamy dalej ;)

Chwila pracy na Centrum Frezerskim CNC i dobry frezer-programista ( ;) ) i tym cudem:

ObrazekObrazek

Robię Five`owi flansze wg wzorów:
ObrazekObrazek

To jest flansza pod turbo:
ObrazekObrazek

a tu prace nad flanszą do kolektora ssącego:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Wszystko z kwasówki. Jutro będę robić podstawkę pod przepustnicę.

Przepraszam za jakość, ale zdjęcia robiłem telefonem
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez FordOn » czwartek, 6 listopada 2008, 18:12

A ty jeszcze w pracy siedzisz?? To Five chyba jakas premie ci wyplaci :lol: za tak szybka robote...
FordOn
Forum Killer

Postprzez Fiveopac » czwartek, 6 listopada 2008, 18:56

No piekna robota, druga po silniku najwazniejsza czesc ukladanki nabiera ksztaltu, nei moge doczekac sie efektu koncowego. Dobrze,ze nie stepiles sobei wszystkich nozy na tej stali :P
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez Arkadius » czwartek, 6 listopada 2008, 19:51

chyba frezów a nie noży :lol:

fajna CNC miałem stycznośc chyba z identyczną bynajmniej producent ten sam :)

pozostaje czekać na kreseczki z wykresu po hamowaniu :D
AM Performance - tel.691 401 590

RX-8
Vel Satis 2.0T
Arkadius
Forum Clubber

Auto: Vel Satis

Postprzez Pit » czwartek, 6 listopada 2008, 19:57

Fajne wycinanki :mrgreen:
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez STELMI » czwartek, 6 listopada 2008, 20:24

FordOn napisał(a):A ty jeszcze w pracy siedzisz??

tak sie złożyło, że dzisiaj od 6:00-19:30 ;)
Fiveopac napisał(a):Dobrze,ze nie stepiles sobei wszystkich nozy na tej stali
Arkadius napisał(a):chyba frezów a nie noży
dokładnie ;)
Arkadius napisał(a):fajna CNC miałem stycznośc chyba z identyczną bynajmniej producent ten sam
świetna jest ta maszyna, daje naprawdę bardzo dużo możliwości na 3 a po rozbudowaniu nawet na 5 osiach. Jest bardzo sztywna i ma szerokie łoża, porównując ją z Amerykańskim Haas`em to jest jak Mercedes i maluch. Haas się trzęsie nawet podczas obróbki aluminium, a AVIA dzięki tym łożom jest sztywna nawet na hartowanych materiałach, czy powyższej kwasówie ;)
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Fiveopac » niedziela, 9 listopada 2008, 16:58

A teraz jakies tam fotki z robotek recznych:

Originalna w 1.8 chlodnica/podgrzewacz oleju oraz "kanapka" z wyjsciem na chlodncie oleju i zasilanie turbiny.

Obrazek

Przepustncia 1.6 na kolektorze 1.8, czyms trzeba ta przestrzen wypelnic ;)

Obrazek

BP roxxxx :P

Obrazek

Nowe malowanie pokrywy zaworow, prawde ze edżi?

Obrazek

Maźnięte łapy silnika

Obrazek

Punkt programu, 3 flansze i jako dodatek polekra obudowy termostatu

Obrazek

Lanserka polerką

Obrazek

Obrazek

A tak flansza lezy na przepustnicy, precyzja jak u chirurga ;)

Obrazek

A tu flansza kolektora na silniku, jzu sie taka duza nie wydaje, pasuje idelanie.
Obrazek

Otwory wyciete idealnie tam gdzie byc powinny

Obrazek

W sumei koletor gotowy, brakuje tylko kilku rurek...

Obrazek

Czyszczenie dolnej obudowy termostatu

Obrazek

Przymiarka zusamen do kupy. Tak, jestem za leniwy aby polerowac dolna czesc <lol>

Obrazek

Stare kolko pompy wody i nowe odrestaurowane.

Obrazek

Pozegnlne spojrzenie na rdzawy blok...

Obrazek

I czarny pol mat na swoim miejscu, jak wyschnie to bedzie mat, na razie jest polysk :P

Obrazek

i starczy :)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez Pit » niedziela, 9 listopada 2008, 17:15

Do kościoła byś w niedzielę polazł, a nie zaszywasz się w garażu ;)
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off Topic