Nieszczelno?? dolotu i regeneracja turbo

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Nieszczelność dolotu i regeneracja turbo

Postprzez Borys » poniedziałek, 17 listopada 2014, 07:44

Panowie mam do was pytanie kto sprawdził by mi w którym miejscu mam nieszczelność w dolocie bo ja szukałem i słyszę gdzie syczy ale nie mogę zlokalizować przyczyny.

Drugie pytanie gdzie dobrze zregenerować turbo? W moim klekocie zaczyna już puszczać olej bo wąż za ic się moczy. Mam nieszczęsnego Garretta u siebie i części zamiennych do niego nie ma. Więc pytanie lepiej rzeźbić regenerację czy szukać używki?
Borys
User

Re: Nieszczelność dolotu i regeneracja turbo

Postprzez saron22 » poniedziałek, 17 listopada 2014, 08:50

Gdzie dobrze zregenerować turbo?? O to jest pytanie :) Z tą regeneracją to trochę loteria jest więc szanse masz 50/50. A dlaczego 50/50?? Bo albo będzie dobrze albo nie. A jeśli nie będzie dobrze to gdzie byś nie robił to i tak w razie reklamacji powiedzą ci, że albo popełniłeś błąd przy montaż albo awaria jest z winy użytkownika. Ja odszedłem całkowicie od regeneracji turbin i zakładam tylko nowe. I skuteczność napraw wzrosła do 100%. A argumenty, że źle zamontowana mnie śmieszą. Wszak rodzi się pytanie: nową turbinę potrafię zamontować a regenerowaną jak się uda?? Bzdura!
Wracając do meritum to wg mnie na Wąbrzeskiej robią lepiej niż na Toruńskiej ale i tam nie ma 100% skuteczności.

Co do oleju za IC to odma sprawdzona??
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Borys » poniedziałek, 17 listopada 2014, 08:56

Tak odma czyszczona, po zdjęciu rury doprowadzającej powietrze jest lekko mokra muszla i czuć luz wzdłużny na wirniku. Co do turbo to nie chcę nowej ze względu że auto jeszcze w tym roku lub na wiosnę idzie na sprzedaż i wracam do benzyniaka ;-) Więc inwestycja 3k w nowe turbo mija się trochę z celem.
Borys
User

Postprzez dave » wtorek, 18 listopada 2014, 18:21

Ale olej przy ic to raczej norma i nie znaczy ze turbo do roboty. Luz wzdluzny i poprzeczny masz w nowych turbinach wyciągniętych z pudelka. Auto wpada w tryb awaryjny? Przeladowuje?
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Powrót do Techniczne