pytanie o turbo diesla

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

pytanie o turbo diesla

Postprzez ryba-1 » sobota, 8 lutego 2014, 21:24

Mam mega zagadke. alfa 156 2.4 JTD. problem zobrazuje pomiarami na stoperze. katalogi podaja ok 9.5 do paki. na początku było chyba ze 40s. po wymianie popękanych gum dolotu i przeczyszczeniu wszystkich stykow i kolektora wynik się poprawil i wyskoczylo 24s, ale od 2500obr tracil ciag. wymiana przeplywki dala wynik 15s i idzie wmiare równo. egr zaslepiony. bledow na kompie brak. co może miec jeszcze wpływ? auto 2 lata stało czasami przepalane. możliwe ze puszcza na IC? bo reszta dolotu na bank szczelna. jak to sprawdzić?
pytam bo z dieslami miałem mało do czynienia. pozdro
ryba-1
Forum Killer

Auto: bmw

Re: pytanie o turbo diesla

Postprzez Borys » sobota, 8 lutego 2014, 21:47

Łap nr do dwóch mechaników którzy robią bydgoskie alfy/fiaty. Może coś ci podpowiedzą lub ewentualnie ugadasz się z nimi na diagnozę auta. Możesz zarejstrować się na Squadra Corse Bydgoszcz, koledzy od alf na pewno ci pomogą.

Jan - okolice dawnego Zachemu - 666 043 480
Krzysztof - Strzelce Górne - 606 693 960

A robiłeś logi dynamiczne w Fesie??
Borys
User

Postprzez ryba-1 » sobota, 8 lutego 2014, 22:03

Do mechanika nie problem oddac :) cala przyjemność zrobic samemu :) ale dzięki za namiary, w ostateczności skozystam. Logow nie robilem. Podpiety był tylko pod zwykly skaner i pokazalo blad czujnika temperatury zasysanego powietrza (wskazania 203oC) czyli przeplywka
ryba-1
Forum Killer

Postprzez STELMI » sobota, 8 lutego 2014, 22:06

Zrób test szczelności, Proper ma zaślepkę do testów, to podstawa, dopiero potem szukaj dalej
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez --orzech-- » niedziela, 9 lutego 2014, 12:10

polecam krzycha. tomek mitoraj też go poleci :) ja bym jeszcze sprawdził czujnik położenia.pedału gazu
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez gucior55 » niedziela, 9 lutego 2014, 12:31

sprawdz tez czujnik polozenia wału
jak mi padl (raz działał raz nie ) w seacie mialem bardzo podobne objawy

moze głupie pytanie czy wymieniałes filtr paliwa ?
dizelki nie lubia brudu
nie ma cudownych aut, cudowna to jest woda z Lichenia!!!!

370KM 490Nm (1,7 bar) Masters Tuning Piaseczno
gucior55
thebestest of SRTB

Auto: zielono-czarny

Postprzez ryba-1 » niedziela, 9 lutego 2014, 13:37

jeszcze nie wymieniałem filtrow. musze tez sprawdzić czy pompa paliwa daje wlasciwe ciśnienie bo dość glosno chodzi, chyba ze ten typ tak ma 8)
ryba-1
Forum Killer

Postprzez saron22 » niedziela, 9 lutego 2014, 23:38

JTD to jest Common Rail??
Ogolnie to sporo tam jest jeszcze do do sprawdzenia. Po pierwsze to takie podstawowe rzeczy jak filtry paliwa, powietrza, szczelność całego dolotu od turbo po kolektor. Sprawdź stan turbiny (luz promieniowy, osiowy, stan łopatek wirnika po jednej i po drugiej stronie), ciśnienie pompy zasilającej. Pasowałoby też zmierzyć ciśnienie doładowania i porównać z tym co widzi ECU oraz sprawdzić drożność wydechu. Kopci to to na jakiś kolor?? Jak będziesz przyglądał się turbinie to zerknij czy nie ma taż żadnego baypasa i podciśnieniowego zaworka sterującego albo gruszki.
Warto było by jeszcze raz podpiąć kompa i looknąć w parametry. Diagnostyka to nie tylko odczytanie błędów ale i przegląd live data. Niestety jeśli nie ma się doświadczenia w danej marce/modelu to cieżko coś z nich wyczytać. Jaki tam jest system kasowania luzów zaworowych?? Hudropopychacze czy dźwigienki z regulacją?? Może warto zajrzeć pod pokrywę??
Z Alfą nie miałem nigdy do czynienia a to o czym wspomniałem tyczy się ogólnie aut z silnikiem ZS.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez ryba-1 » poniedziałek, 10 lutego 2014, 08:05

Filtry dzisiaj wymieniam. odczyt live mam ustawiony na jutro. caly dolot szczelny na bank (już powymieniane). nawet jak dostaje w podloge to nie zakopci. układ nie jest zaolejony. posprawdzam ciśnienia i zobaczę co z tego wyjdzie. dzięki za podpowiedzi
ryba-1
Forum Killer

Re: Odp: pytanie o turbo diesla

Postprzez STELMI » poniedziałek, 10 lutego 2014, 10:17

ryba-1 napisał(a):Filtry dzisiaj wymieniam. odczyt live mam ustawiony na jutro. caly dolot szczelny na bank (już powymieniane). nawet jak dostaje w podloge to nie zakopci. układ nie jest zaolejony. posprawdzam ciśnienia i zobaczę co z tego wyjdzie. dzięki za podpowiedzi

W jaki sposób szczelność sprawdzałeś? Bo włączony silnik i otwarta maska to dupa, a nie pomiar. Trzeba nadmuchać kompresorem, zaślepiając odmę, bo niektóre nieszczelności słychać dopiero przy wyższym ciśnieniu, no i przy tej opcji nie zagłusza ci silnik
STELMI
thebestest of SRTB

Postprzez ryba-1 » poniedziałek, 10 lutego 2014, 10:21

zdjeta rura z kolektora i z filtra. wsadzona zaspawana rura z otworkiem. kiedyś Stelmi kupiłem od ciebie maly kompresorek i wlasnie się znowu przydal :D czyli miedzy kolektorem a turbo jest oki
ryba-1
Forum Killer

Re: Odp: pytanie o turbo diesla

Postprzez STELMI » poniedziałek, 10 lutego 2014, 11:34

ryba-1 napisał(a):zdjeta rura z kolektora i z filtra. wsadzona zaspawana rura z otworkiem. kiedyś Stelmi kupiłem od ciebie maly kompresorek i wlasnie się znowu przydal :D czyli miedzy kolektorem a turbo jest oki
tym sposobem nie przetestowałeś jeszcze układu podciśnień. Złap szczypcami morsa odmę, żeby nie dmuchać w nią ciśnienia i zrób jeszcze raz łącznie z kolektorem. Trochę będzie uciekać zaworami, ale sprawdzisz też podciśnienia (u mnie tak znalazłem kilka nieszczelności). Jedyny minus, to że po odpaleniu przez 1-3km będzie chmura za tobą ;)
STELMI
thebestest of SRTB

Postprzez ryba-1 » poniedziałek, 10 lutego 2014, 17:00

chyba mam winowajcę. cięgno miedzy gruszka a turbo prawie wcale się nie rusza. jak podam ciśnienie z kompresora to wyskoczy, ale podczas przegazowania ledwo drgnie. wyskoczy dopiero przy 5tys/obr. prawdopodobnie będzie zapieczony układ łopatek turbiny. pytanie z innej beczki jeszcze, czy w ten przewod miedzy muszla a gruszka można się wpiac trójnikiem do wskaźnika doladownia?
ryba-1
Forum Killer

Postprzez STELMI » poniedziałek, 10 lutego 2014, 17:06

ryba-1 napisał(a):pytanie z innej beczki jeszcze, czy w ten przewod miedzy muszla a gruszka można się wpiac trójnikiem do wskaźnika doladownia?

a czemu tam? Nie łatwiej do któregoś z podciśnień przy kolektorze ssącym?
STELMI
thebestest of SRTB

Postprzez ryba-1 » poniedziałek, 10 lutego 2014, 17:38

sa tylko od vacum i zadnego innego. jedynie wiercenie w kolektorze lub wstawianie rurki w waz, chyba ze slepy jestem, ale po 5 dniach pod maska raczej bym widział 8)
ryba-1
Forum Killer

Następna strona

Powrót do Techniczne