Podstawa/adapter pod filtr oleju z wyj?ciem na ch?odnic?

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Podstawa/adapter pod filtr oleju z wyjściem na chłodnicę

Postprzez johnnybravoojb » wtorek, 24 września 2013, 18:19

Witam.
Chcę schłodzić oleju w swoim aucie i zastanawia mnie kilka kwestii. Zastanawiam się na tym jaki adapter od filtr zastosować ... z termostatem czy bez? Jak w obu przypadkach wygląda sprawa przepływu oleju do filtra itp. Ktoś doradzi jak ugryźć kwestię chłodzenia oleju?
johnnybravoojb
User

Auto: RS2000 mk5 FWD

Re: Podstawa/adapter pod filtr oleju z wyjściem na chłodnicę

Postprzez Proper » wtorek, 24 września 2013, 19:03

Mam jeden adapter z termostatem na miejscu jak chcesz zobaczyć to wpadaj.
ProPerfekt ....daj upust swojej mocy!!!
www.blow-off.pl
Blow-off, MBC ,Regulatory ciś. paliwa, pomiary AFR
http://www.properfekt.pl
http://www.facebook.com/pages/Properfekt/282421328464662
Proper
Forum Clubber

Auto: urquattro urS4

Postprzez Gorliś » wtorek, 24 września 2013, 19:05

Jesli samochod do jazdy na codzien, to ja nie widze innej opcji jak uklad z termostatem. Niekoniecznie w podkladce pod filtr, moze tez byc przeplywowy na weze,ale taki w podstawce wychodzi chyba taniej i jest prosty w montazu.

Bez termostatu przeplyw wyglada tak ze caly czas masz obieg przez chlodnice, wiec troche trwa xanim olej sie nagrzeje do roboczej temperatury.
Z termostatem przeplyw na chlodnice jest minimalny przy zimnym silniku i zwieksza sie stopniowo wraz ze wzrostem temperatury. W przypadku podstawki mocal przy 90st masz juz pelny przeplyw przez chlodnice.

Jakie temperatury oleju teraz lapiesz, ze potrzebujesz chlodnice oleju?
Generalnie jest to element, ktorego jesli nie potrzeba, to lepiej nie montowac - jest to kolejna rzecz ktora sie moze zepsuc, i to w dosc nieprzyjemny sposob;)

Samochod jest jakos upalany na torach?
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez johnnybravoojb » wtorek, 24 września 2013, 20:05

Generalnie projekt mojego auta jest projektem, którego nawet nie warto tu przedstawiać, żeby nie narazić się na niepotrzebną krytykę za to, że jest mało spektakularny. Przygotowuję go z dwoma zamysłami - 1.Amatorskie wyścigi torowe (np. puchar youngtimer party) 2. Za wszelką cenę zachować pod maską fabryczną, archaiczną i niemodowalną jednostkę napędową (żeby pokazać wapniakom z pewnego kręgu miłośników motoryzacji, że jak się chce to jednak można...no i zgodność z VIN).

Po tym jak zaaplikowałem silnikowi GT głowicy + wałek od świątka (bo tylko on zgodził się jeszcze taki wyrzeźbić), silnik po osiągnięciu optymalnej temperatury, na biegu jałowym zaczął mieć problemy z jej szybkim wzrostem i późniejszym jej zbiciem mimo zaadoptowania potężnego wentylatora klimatyzacji jako wentylatora podstawowego. Przez co ostatnio leciwa już oryginalna chłodnica behr'a po prostu wybuchła (część plastikowa) nie wytrzymawszy ciśnienia. Po tej i kilku drobniejszych dodatkach moc znacząco (bardzo odczuwalnie) wzrosła względem fabryki (jeszcze nie mierzone - nie mogę sobie do końca poradzić z zestrojeniem układu wtryskowego), a i na tym nie chcę poprzestać (na kiedyś w planach leży eaton m62), dlatego też wpadłem na pomysł dodatkowego schłodzenia silnika od strony oleju.

Wracając do podstawki pod filtr. Jak ona właściwie działa? Patrząc na zdjęcia nie mogę wywnioskować w jaki sposób olej podawany jest do filtra nad podstawką, w trakcie nagrzewania się silnika. Podstawka z termostatem np. mocal'a wygląda tak jakby przepływ góra/dół miała jedynie przez termostat, chyba, że jestem lamerem i olej płynie również przez centralną śrubę montażową?
Hmmm...ale jeśli tak to jak przefiltrowany zatem wraca do układu przy zamkniętym termostacie?!
johnnybravoojb
User

Postprzez Gorliś » wtorek, 24 września 2013, 20:30

Nie wszyscy jestesmy tu spektakularni;) np ja.
no to jesli nie ma opcji zalozenia wiekszej chlodnicy wody, co czasem rozwiazuje problem (mam na mysli raczej powierzchnie czolowa chlodnicy niz jej grubosc), to rzeczywiscie pozostaje chlodnica oleju.

Na pewno poczekaj z czlodnica az bedziesz mial oagrniete inne rzeczy - od strojenia tez zalezy czy silnik bedzie sie bardziej czy mniej grzal.
Uklad chlodzenia sprawny? Nie powinno byc przypadkiem tak, ze przy wysokim cisnieniu wybije plyn do zbiorniczka wyrownawczego a nie ze od razu chlodnica wybucha?

Co do dzialania podstawki z termostatem:
Na zimno:
olej plynie z bloku na podstawke "po zewnetrznej" (do okola sruby mocujacej), jest zimny wiec otwarte jest przejscie "na skroty" do filtra oleju. Z filtra, po wewnetrznej (w srodku sruby) olej wraca do bloku. poza tym czesc oleju idzie wyjsciem na chlodnice, wraca kanalem powrotnym i idzie do fitra.

na goracym:
olej znow plynie na podstawke, ale kanal "na skroty" do filtra jest juz zamkniety wiec calosc idzie z podstawki na chlodnice, wraca na podstawke i idzie na filtr oleju. Z filtra srodkiem olej wraca do bloku.

Ciezko to sobie wyobrazic nie majac jakis obrazkow albo podstawki w reku.
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez johnnybravoojb » wtorek, 24 września 2013, 21:03

Już kapuję o co w tym wszystkim chodzi. Układ chłodzenia działał w jak najlepszym porządku, a jedynie korek nie zdążył upuścić ciśnienia po bardzo ostrym (jak na to auto) poganianiu i zaraz po wlocie w zabudowany wywaliło króćce (bo to właściwie "wybuchło" w tej 21-letniej chłodnicy). Mój okład jest zbudowany tak, że przepływ do zbiorniczka z obudowy termostatu jest otwarty non stop, jedynie wywalenie płynu ze zbiorniczka na zewnątrz następuje po wybiciu korka tego zbiorniczka przy 140psi.

A propos strojenia - na razie jeżdżę z odpiętą elektroniką (brak ssania, optymalnego wzbogacenia mieszanki pod obciążeniem itd.), jednak przy roboczej tmp. pracy układ wtryskowy pracuje na parametrach najbliższych optymalnym (bez sygnałów z czujników), czysto mechanicznie ... coś jak gaźnik wielopunktowy (a dokładnie jest to Bosch Ke-jetronic) ;) .

W każdym razie dzięki Gorliś za poradę i wykład z zasady działania, przynajmniej wiem już na co się zdecydować.
johnnybravoojb
User

Postprzez johnnybravoojb » środa, 25 września 2013, 12:00

Mam kolejną zagwozdkę ... mocal z termostatem nie ma wejścia na czujnik np. tmp. oleju. Jak to ugryźć chcąc taki czujnik wpiąć w układ ? Są jakieś przepływki z możliwością montażu czujnika ?
johnnybravoojb
User

Postprzez Gorliś » środa, 25 września 2013, 12:41

Albo nawiercasz podstawke mocala, albo kupujesz jeszcze zwykla podstawke pod czujniki np auto gauge.
Robisz wtedy taka "kanapke": podstawka do czujnikow->podstawka z termostatem->filtr oleju.
Rozwiazanie sprawdzone i czesto stosowane.
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » środa, 25 września 2013, 13:04

i wlewasz o 1l oleju więcej :)
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez johnnybravoojb » środa, 25 września 2013, 13:16

Mogę wlewać ten litr oleju więcej ..., bo jak znalazłem przepływkę pod czujnik to narobiło mi się przejściówek i komplikacji z przyłączeniem, że aż mnie głowa rozbolała od móżdżenia.
johnnybravoojb
User

Postprzez erison » środa, 25 września 2013, 13:32

podstawki do czujników czasami potrafią się trochę pocić.

Jak masz wymiennik Woda/olej to też warto pomyśleć o jego usunięciu i to miejsce wstawić mocal-a z termostatem. A co do mocala z termostatem to Proper (o ile wyrazi chęć) może ci zrobić otworki na czujniki w samej przekładce.
Albo grubo, albo wcale.
erison
User

Postprzez weede » środa, 25 września 2013, 16:58

nie jest to takie proste jak piszecie :)

U mnie to wygląda tak:
Obrazek

adapter na czujniki temp i ciśnienia oleju wykonany przez Propera
Obrazek

Dwie kanapki na pewno będą się pocić.
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Gorliś » środa, 25 września 2013, 17:45

Weede, mam to zamontowane dokladnie tak jak napisalem, oprocz tego jest pare civicow w pl ktore tak jezdza. Nic nie cieknie. Malo tego, ze wzgledu na ksztalt bloku musialem jeszcze dodac dystans (tez robiony u Propera;) ), na to podstawke z czujnikami i na to termostat. Jezdze tak od wiosny i nie cieknie.

Znalazlem fotke:
Obrazek
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez erison » środa, 25 września 2013, 19:26

a ja mam tak :P
Obrazek
Obrazek
chłodniczka Denso
Albo grubo, albo wcale.
erison
User

Postprzez johnnybravoojb » czwartek, 26 września 2013, 15:17

Weede ... ile proper policzył za wycięcie takiego adaptera pod czujniki?
johnnybravoojb
User

Następna strona

Powrót do Techniczne