Lekkie koło pasowe

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez Mav » środa, 28 lutego 2007, 08:32

Nie rozumiesz ze do Ciebie nie da sie inaczej?
Obserwuję Cie juz na kilku forach...ludzie się dla Ciebie produkują, a Ty wciąż nie rozumiesz...
Zabierasz się za sprawy o których kompletnie nie masz wiedzy, ani nawet szczątkowej wyobraźni. Nie dziw się że po prostu czasem ktoś nie wytrzyma i wprost Ci coś dosadnie powie.

Moja rada - więcej czytaj, mniej pytaj.

A w temacie: slyszales o częsotliwości rezonansowej i jej skutkach? No to sobie wyobraz ze taki wał tez ma swoją częstotiwość rezonansową.
Jak myślisz, powinno się ją tłumić, czy pozwalać by jej amplituda wzrastała?

A teraz zadanie domowe - zawies pręt stalowy na sznurku i uderz go mlotkiem.
A potem wcisnij na niego gumowy krążek - taki właśnie tłumik drgan - uderz ponownie.
Słyszysz różnicę?
No i wyobraz sobie ze takie uderzenia od strony tłoków występują co chwila - co przy zmieniających się obrotach powoduje, że nakładanie się harmonicznych powoduje ich sumowanie się (w artykule nazywane są "critical RPM's"). Jak myslisz jest szansa ze przy dluzszym przebywaniu wału w takich drganiach w koncu zerwie on film olejowy i złapie panewkę?

Czy teraz gdy wiemy, jak tlumic drgania zrezygnujemy z tłumika drgań?

A teraz zadanie na myslenie: czy każdy wał Hondy ma taką samą częstotliwość rezonansową? (to w temacie OEM pulleys N1)
Mav

Postprzez gshock » środa, 28 lutego 2007, 09:42

to chlopaki z garazu teraz blysneli konkret wiedza. brawo
mav doglebnie rozpracowales artykul, ale czy nie za duzo wymagasz od pitola ??
ten sprzet to unikat na niszczenie turbin ma certyfikat
gshock
thebestest of SRTB

Postprzez Mav » środa, 28 lutego 2007, 12:18

HeHe- mozliwe ze go przeceniam.
Ale jak juz sam mowiłeś - czas podnosić merytoryczną wartość forum. A ja bardzo lubię takie tematy (nawet bardziej niz w stylu "pierdolnełem se boka na rondzie":D), dzieki za linka -mi wiele wyjasnił...
Mav

Postprzez pitol » środa, 28 lutego 2007, 21:47

Mav napisał(a):Nie rozumiesz ze do Ciebie nie da sie inaczej?

Przecież już dawno zrezygnowałem, więc chyba da sie inaczej :lol: A co do tego ze na kilku forach i blablabla: jak czegoś nie wiem to się pytam. A jak dalej nie rozumiem to dalej się pytam. Ty mi to wytłumaczyłes najlepiej z Wszystkich tutaj zgromadzonych i jestem Ci za to wdzięczny. Może i za dużo ode mnie wymagasz (* wg gshocka ) ale ja mam dopiero 20 lat i nie poznałem jeszcze świata silników w takim stopniu jak Ty. Nie mniej jednak sie staram. Jeszcze raz dziękuję.
Senna ... Aceleramos Juntos O Tetra E Nosso !
pitol
Frequent User

Poprzednia strona

Powrót do Techniczne