Antena CB

Wszystkie tematy dotyczące problemów i ciekawostek samochodowych

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Postprzez STELMI » piątek, 19 listopada 2010, 19:24

byłem i kupiłem, żeby nie bawić się w przesyłki itp. W każdym razie Florida 45cm z allegro z przesyłką to koszt 140zł, a od nich 170zł. Wziąłem od nich Floridę, jednak jakąś dłuższą 55cm za 180.
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez jedrekx » piątek, 19 listopada 2010, 20:22

czyli super floridę :)
jedrekx
Frequent User

Auto: MB

Postprzez rumianko » niedziela, 21 listopada 2010, 00:47

szkoda ze nie wziąłeś triflex`a u siebie mam założona i co najważniejsze to nie widać anteny tylko jest to imitacja ori FM.

do tego mam założone radio unidena 520xl i jeszcze wzmocnione przez takiego magika od nas i spokojnie gadam na 10km a anteny kompletnie nie widać.

testowałem z znajomym zasięg i słyszy mnie na sirio ml 145 na 18km sprawdzone w 100%
chip tuning/hamownia/fap/dpf_off/indywidualne programy każdy silnik z T
https://www.facebook.com/pages/Brk-Tuning/1431232843778695?ref=ts&fref=ts
rumianko
Frequent User

Postprzez Dziadek » środa, 24 listopada 2010, 09:27

Triflex jest spoko, ew jeszcze krótsze robią w Gdańsku na zamówienie, też jestem bardzo zadowolony.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez ruciol » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 20:22

zeby nie zakladac nowego tematu podczepie sie ze swoim pyt do Stelmiego ;)

chce zapytac korzystajacych z radia wyposazonych w ASC (Automatic SQUELCH) - jakie sa wasze realne odczucia/odsluchy i czy sprawdza sie bardziej "automat" czy reczny SQUELCH).
Rozmawialem ost. z "dziadkiem" kolo kladki na WP i wg ich opini bardziej przydatny jest i sprawdza sie reczny SQ + do tego RF-GAIN.... bo wg nich "automat ASC" zadrza sie ze wycina zbyt duzo "szumow" i moze czesc byc wiadomosci na odsluch w "kawalkach" lub "pourywana" szczegolnie w miescie gdzi powstaje wiele zaklocen i zalaman fal (np. inne stacje bazowe budynki ukl. terenu itp). bo poki co radia ktore do tej pory mialem okazje testowac nie mialy ASC i reczny SQUELCH roznie chodzil bo rada byly z dolnej polki.

Z kolei jak rozmawialem na Brzozowej (EuroCb czy jakos tak sie nazywaja) to zdecydowanie mowil ze automat ASC to juz w zasadzie podstawa i duzo lepszy niz zabawa z reczny SQ (bo tez czesto zdarza sie. ze wiele nowych modeli CB nie ma juz pomocnego RF-Gaina. za to wiele roznych "bajerow" z ktorych i tak sie w sumie zadko korzysta)

Wiadomo ze duzo tez w tej calej ukladance a chyba mozna powiedziec ze nawet wiecej niz radio daje antena (dl. + wszystkie inne parametry). A z ciekawosci jak sie spr. rozne filtry zaklocen ANL w roznych radyjkach. bo to tez bywa roznie.

a co do anteny to "Wilson" z tych do ok. 1m dl dosc dobre opinie zbiera i fakt ze wzg na konstrukcje podstawy i cewki nie spada przy wiekszych szybkosciach co juz o sirio zdalo sie slyszec

licze na wasze opinie "z zycia" wziete ;)
ruciol
Super user

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 20:48

Etam pierdolenie, każdy po swojemu. ASC w Presidentach serii II jest takie se, trza zmodyfikować (tania usługa na allegro). W serii III jest już lepiej,ale zmodyfikowane II lepiej działa.
Antena... nie podniecajmy się, kurwa bawią mnie trolejbusy z 2m batami, jakby po pustyniach jeździli i potrzebowali DXować, w mieście masz tyle zakłóceń, na trasie tyle mobili, że krótka nawet bardzo antena styka i nie ściąga tony zbędnych śmieci. Ja na 27cm mam zasięg 5-10km, po co więcej? I tak pytasz o miśki tych co jadą z naprzeciwka.
RF gain jest super, choćby skokowy local, pokrętło jeszcze lepiej, jak jest mniej zakłóceń to RF Gain + squelch ręcznie, jak dużo to RF+ASC. I gra.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:22

ruciol napisał(a):Rozmawialem ost. z "dziadkiem" kolo kladki na WP i wg ich opini bardziej przydatny jest i sprawdza sie reczny SQ + do tego RF-GAIN.... bo wg nich "automat ASC" zadrza sie ze wycina zbyt duzo "szumow" i moze czesc byc wiadomosci na odsluch w "kawalkach" lub "pourywana"

tak jest właśnie u mnie, dlatego używam ręcznego
STELMI
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:27

U mnie po modyfikacji w Johnsonie II nie tnie, daj do przerobienia,np do Sinad, zrobili mi od razu podświetlenie w kolorze zegarów w nysie.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:32

jaki koszt ?
STELMI
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:42

Oni są w Częstochowie, więc wysyłka i do tego kilkadziesiąt chyba złotych, poszukaj na allegro, byli tam. Ja poprostu Johnsona od nich kupiłem nowego.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:44

Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:50

a tu nikt tego nie robi? Cenę niezłą sobie za radio liczą :roll:
STELMI
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:52

No niestety, dostrojone, przerobione, oni dają gwarancję sami a nie pizdowaty serwis presidenta. Za to się płaci.
Dziadek
thebestest of SRTB

Poprzednia strona

Powrót do Techniczne